Kokkuvõte 2021: selgitame välja selle ketsiaasta parima ketsi

Natuke sarnaselt eelmisele aastale, võtame ketsiaasta kokku ka sellel aastal. 2021 ei erine oma olemuselt kuigi palju eelmisest. Palju kurbi ja väga kurbi uudiseid, mitmeid intrigeerivaid reliise, palju Jordan 1, korraliku pauku New Balance’i sulest ja mitmeid häid ja väga häid tosse. Vaatame lõppevale aastale tagasi koos erinevate kohalike ketsihuvilistega. Korjasin kokku inimesed, kes mulle sellel aastal tossude kontekstis silma jäid ning küsisin kõigilt ühe lihtsa küsimuse – mis on 2021. ketsiaasta parim kets.

Kogu möödunud aastale annab kindlasti igaveseks värvi legendaarse Virgil Abloh lahkumine meie seast. Täielik šokk, mis keeras kogu moemaailma peapeale. Enne seda suutis mees valmis meisterdada kindlasti ühe meie ajastu omanäolisema projekti – Nike Dunk Low “The 50” kollektsiooni, mis samuti aastat defineerima jääb. Lisaks kindlasti jättis aastale oma märgi Travis Scott. Koos Nike ja Jaapani disaini lipulaeva fragmentiga andis Scott välja taas aasta kõige räägituma, nõutuma ja haibituma koostöövilja – Travis Scott x fragment Air Jordan 1. Kahjuks ei saa aasta kokkuvõttes mainimata jätta ka Travise Astroworld festivalil surmadega lõppenud intsidenti, mis tema elu ilmselt mõneks ajaks kohtuasjadega täidab. Samuti oli 2021 aasta, mil Nike otsustas legendaarse Dunk mudeli ühe aastaga alla vett lasta. Liiga palju collabe, liiga palju General Release’e, liiga palju Dunke. Järgmisel aastal seda mudelit suuretõnenäosusega enam palju ei näe.

“Nike kõrvale on lõpuks ilmunud kaua oodatud balansseeriv jõud.”

Positiivsema poole pealt jääb 2021. aastat kindlasti saatma New Balance’i täiesti erakordne edu. Mitu aastat on bränd ambitsioonikalt tööd teinud ning täna saame üsna enesekindlalt öelda, et Nike kõrvale on lõpuks ilmunud kaua oodatud balansseeriv jõud ning natuke ootamatult ei astunud see jõud tuppa kolme triibuga dressides. Tõsiasi, et New Balance on suutnud isegi mõndade General Release ketside järelturu hinnad 500+ euro kategooriasse lükata, on üsna märgiline. Adidas tegi aasta jooksul mitmeid suuri lükkeid, mille tulemusi hakkame loodetavasti nägema lähitulevikus. Lõppev aasta oli kokkuvõttes aga adidasele üsna kahvatu. Kõige rohkem kõneainet pakkuvad sähvatused on ilmselt adidas Yeezy Knit RNR ja adidas Yeezy 450, aga 10 aasta pärast 2021. aastat meenutades, ei ole need asjad, mis esimesena pähe tulevad.

Kohaliku ketsimaastiku olulisemad uudised on kindlasti Baltikumi suurima Nike poe avamine, kaks uut adidase kauplust Tallinnas, Reede Nike SB dropid, Tommy Cashi adidase collab, Riias avatud Ballzy Sneaker Gallery ja Ballzy käivitatud Sneakerbeat. 2020. aasta suvel kukkunud Travis Scott X Air Jordan 1 kaliibriga reliisi meie riigi piirides sellel aastal kahjuks ei juhtunud. Parimad dropid jäid pigem GR valdkonda, mõne sellise üksiku erandiga nagu Stüssy X Nike Air Huarache, ja keerlesid peamiselt Jordan 1 (Air Jordan 1 High “University Blue”, “Hyper Royal”, “Pollen”),  Jordan 4 (Air Jordan 4 “UNC”, “Lightning”, “PSG Paris Saint-Germain”, “White Oreo” ja “Schimmer”) ja Dunkide (Nike Dunk Low “UNLV”, “Coast”) ümbruses. Loovvaldkonnast jääb sellest aastast meelde Ballzy Air Jordan 1 High “University Blue” fotoseeria ja Converse Pride kollektsiooni fotoseeria. Hamlet panustas tossukultuuri kommunikatsiooni Air Jordan 1 High OG “Pollen” fotoseeriaga ja Travis Scott x Air Jordan 6 giveawayga. Kõiki neid tulemusi siin aasta kokkuvõttes vaadates on üsna selge, et meie ketsikommuun on veel pisikestes jalatsites, aga loodetavasti tänu kolmele uuele kauplusele, saame järgmisel aastal ehk rääkida juba suurematest saavutustest.

 

A Ma Maniére x Air Jordan 3 “Raised By Women”

 

Nüüd aga peamise teema juurde – ketsiaasta 2021 parim reliis. Maailma suurim ja olulisem ketsikeskne meediaettevõte Complex kuulutas 2021 konkurentsituks no-brainer top 1 tossuks A Ma Maniére x Air Jordan 3 “Raised by Women”. Ehkki ka mind kasvatasid naised, siis isiklik side selle tossuga puudub, ilmselt on selle tossu menu tugevalt Ameerika tossukultuuri poole kaldu, sest Eestis reliis minule teadaolevalt liiga suurt kõneainet ei ole pakkunud. Tänaseks kõrgele kerkinud järelturuhinnad näitavad, et toss on siiski paljudele inimestele südamesse pugenud.

 

Patta X Nike Air Max 1 “Monarch”

 

Kui mõtlen ise kõige kõigemale tossule, millest lõppeva aasta jooksul ilma jäin, peaksin kuulutama oma 2021 parimaks tossuks Off-White X Nike Dunk Low “The 50” LOT 1. Kui mõtlen kõige kõigema tossu peale, mille selle aasta jooksul ilmunutest endale soetasin, peaksin kuulutama oma aasta ketsiks Patta X Nike Air Max 1 Waves “Monarch”. Mõlemad üsna ootuspärased ja igavad valikud, aga selline basic ma kord olen. Olen natuke üllatunud, et suur Patta Air Max’i projekt aasta nimekirjades liiga tugevalt ei mürista. Pakun üheks põhjuseks Patta Euroopa päritolu. Loomulikult tuli aasta jooksul välja hunnik tuusa ACG kraami, mida igapäevaselt rohkem kannan kui eelpool nimetatud tosse, aga need igapäeva ketsid ei jäta aastale lihtsalt piisavalt suurt templit. Millised tossud jätsid kõige suurema templi 2021. ketsiaastale kohalike sneakerheadide ja ketsikultuuri edendajate arvates, selgub, kui scrollid allapoole. Siin on ketsiaasta 2021 kokkuvõte.

 

Triin, Ballzy turundusjuht
@la_triin
Minu aasta kets 2021 – raske, aga samas ka lihtne. Kuigi Jordan ja Nike’i paugutavad sel aastal võidu tuliste reliisitega ja NB on üllataja. Lähen seda teed ja valin tulise adidase hingena (kuna ma ei ole ka reseller ja kannan enda ketse) aasta ketsiks enda selle aasta kõige kantavama ketsi – Forum 84 ADV Low (CW: ‘Chalk White’ või ‘Orbit Grey’, SNS collab on ka ilus ja puhas). Kuigi ma väga naudin erinevaid disaine (Yeezy 450 – siluett, mis raputas ketsi tööstust ja seda peabki hea kets tegema, kas meeldib või ei, kuid külmaks ei jäta), siis enda igapäeva jalanõuks valin siiski pigem mugava ja kõigega sobiva silueti. Ja Forum seda ka on – 80’ndate klassikaline kossukets, millele sel aastal andis hoo sisse Bad Bunny collab ning Prada x adidas Forum Low collab keeps the fire burning.

 

adidas
Forum 84 ADV Low 
”Chalk White”

 

Mihkel, ettevõtja/sneakerhead
@mihkeltammo
Puhtalt oma mätta otsast. Ei jälgi hypetraini. Juba eelmine aasta märkasin enda jaoks uut kategooriat – matkajalatsid. Hea meel, et praegu on see kategooria tugevalt esindatud kõigis speciality sneakershopides. Sel aastal olen endale ostnud suurusjärgus 10 paari matka-lifestylesneakereid. Nö. tavasiluetist toon esile Nike ACG Mountain Fly Low ja Nike Air Mowabb Twine. Aga aasta parim kets 2021 minu jaoks Moncler x Hoka one one Mafate Speed 2.

 

Moncler x Hoka one one Mafate Speed 2

 

Joonas, reseller/sneakerhead
@riidevarbik
Minu jaoks võitis aasta 2021 aasta ketsi tiitli Off-White x Air Jordan 2 Low. Seda mitmel põhjusel. See on kets, mis tähistab ühe ajastu lõppu ja teise ajastu algust. Ühe ajastu lõppu just seetõttu, et see jäi Virgil Ablohi viimaseks meistriteoseks. Uue ajastu algust tähistab konkreetne jalanõu, sest Virgil julges võtta ette ketsi, mis on jäänud ketsisõprade jaoks oma välimuse tõttu väga kaugeks. Virgil julges teha sellest midagi uut, jättes samal ajal alles ketsi originaalse välimuse. Lõppenud on Nike Dunk’ide hype ning seda asendab 2022. aastal Jordan 2 hype. Minu väidet toetab suuresti Unioni collab kui ka J. Balvini collab Air Jordaniga (pole veel ametlikku kinnitust).

 

Off-White x Air Jordan 2

 

Tallinnas avab uksed Baltikumi suurim Nike esinduskauplus

Ariadne, artist
@liinaariadne
Kui rääkida ketsidest, mida ma ise oman, siis kahtlemata naiste Air Jordan 4 “Shimmer”. See on mitmekülgne kets, mida saab alati erinevate outfitidega kokku sobitada. See on kindlasti ka minu üks lemmikumaid Air Jordan 4. Kuna sinised ketsid on minu kollektsioonist veel puudu, siis minu jaoks oli ka märkimisväärne reliis sellel aastal Air Jordan 1 High “University Blue”. Kahjuks mul ei õnnestunud neid endale haarata, kuid see mudel istub mul veel jätkuvalt sügaval südames.

 

Air Jordan 1 High "University Blue"

 

Kaspar, Ballzy ostujuht
@kasparratsep
2021. Väga huvitav aasta – ühelt poolt tunne, et jube palju häid reliisse on olnud, aga teisalt kui nüüd tagasi mõelda, siis ühtegi väga eredat ja endale hullult meeldivat release ei leiagi. Natuke värskemat õhku siia Nike/Jordani hype kõrvale on viimasel aastal New Balance toonud – näiteks JJJJound x NB collabid või siis Salehe Bembury 2002R olid väga-väga tuusad. Sattusime isegi samal ajal Soomes ühte poodi, kus need riiulil istusid ja nüüd tagasi mõeldes oleks võinud ikkagi ära võtta need sealt. Lemmiku reliisina toon välja pigem 4 ketsi, mis lihtsalt värvide poolest on mu jaoks nõrkus ja olid must have sellel aastal – Jordan 1 Hyper Royal, Jordan 1 University Blue, Jordan 4 UNC ja Nike Dunk UNC’d.

 

Air Jordan 1 High Hyper Royal

 

Rahul, DJ/sneakerhead
@ahlukavibes
Eestlastlikult kogu aeg üleni mustas käies on selle aasta lemmik kets mul Nike Dunk High “Panda”. Sobib iga ilmaga ja iga (musta) outfitiga. Shoutout to Ballzy selle eest, et aitasid see aasta mul ka “Mocha” Jordan ühed saada. 

 

Nike Dunk High “Panda”

 

Margit, Nike ostujuht
@margitkabin
Eks parim on alati see, mida sa ise ei saa. Kuna ma kannan valimatult nii meeste kui naiste ketse, siis ülim disain minu jaoks sel aastal on Travis Scott x fragment Air Jordan 1 Low.

 

Travis Scott x fragment Air Jordan 1 Low

 

Simmo, disainer/sneakerhead
Kõige lemmikum võibolla see, mille lõpuks ise ära coppisin – jjjjound x New Balance 990v4. Peaaegu oleks need Vivienne x Asicsid ka ära võtnud, aga minu suuruses näevad nad veidi kentsakalt pikad piltidel välja. See aasta Reebokilt ei tulnud suurt midagi väga huvitavad imho, Pyer Mossi ja Cottweileri collabid olid eelmistel aastatel päris huvitavad, honorable mentions veel Brain Dead x Asics (üldse kõik, mis peale Kiko liitumist Asicsi in house sportstyle osakonnast välja tuleb) ja Aime Leon Dore viimane 993 heledas colourways.

 

jjjjound x New Balance 990v4

 

Lõpetuseks võib öelda, et nii palju kui on ketsikandjaid on ka erinevaid arvamusi. Ja see ongi ketsikultuuri üks võludest. Seda kodumaist nimekirja siin vaadates joonistuvad välja mõned mustrid, aga kas nendest midagi järeldada on vaja? Pigem mitte. Iga toss räägib tema kandja lugu ja nii see ideaalis võikski olla. Mis on sinu arvates aasta parim kets? Mis räägib sinu lugu? Kõik, mis ma palun on, et mõtleksid selle peale kui meenutad 2021. aastat.

Head lõppevat ketsiaastat ja veel paremat uut kõikidele Hamleti lugejatele.