Metsakutsu 3 nippi, kuidas Eestis ise muusikat välja anda

Andsin just välja oma täiesti uue loo “Kuku”, mida on võimalik kuulata kõikidel voogedastusplatvormidel. Mul on muusika reliisimises täitsa okei kogus kogemust. Olen muusikat reliisinud ise, koos väikese plaadifirmaga ja ka suure plaadifirma alt. Lisaks näen Hooligan Hamleti postkastis tänaseks juba 7 aastat igapäevaselt suurte ja väikeste artistide pressiteateid, mida tehakse hästi, mida halvasti, mis on trendid. Panen siia paar oma tähelepanekut, mis ei pretendeeri mingile ainsale tõele, vaid on lihtsalt minu seisukohad. Ehk aitab see kedagi muusika välja andmisel. Siin on Metsakutsu 3 nippi, kuidas Eestis ise muusikat välja anda.

 

 

Pressiteade

Pressiteade on selline natuke naljakas kohustuslik osa uue muusika väljaandmisest. Vanasti leidsid ajakirjanikud ise üles, kes mis muusikat millal välja annab. Täna ilmub iga päev nii palju uut manti, et kui artist ise ajakirjanikke ei informeeri, siis jääbki see uus suve bänger üksikuks karjeks tühjuses. Olen aru saanud, et pressiteatel on kindel formaat ja ülesehitus – lühike kokkuvõte reliisist sissejuhatuseks, pikem kirjeldus reliisist, artisti tsitaat reliisi kohta, lõpetuseks, kus artisti esinemas näha võib ja tema sotsiaalmeedia platvormide lingid. Viimase aja trend on pressiteate lõppu lisada ka artisti biograafia. Noored ajakirjanduse tudengid ei pruugi teada, kui kõva established artist sa Eestis oled. Lisaks on paljud plaadifirmad hakanud hunnikutes saadetud pressiteateid “personaliseerima” lisades formaalse osa ette isikliku pöördumise a’la “Tsau, Rainer, kuidas läheb, loodan, et leiad aega meie uudist jagada…”.

Aga see kõik on ebaoluline, kui tekst on kirjutatud vigaselt. Olen näinud väga oluliste artistide uhketes pressiteadetes rumalaid kirjavigu ja see muudab täiesti kontrollimatult minu suhtumist sellesse reliisi.

Tore, kui plaadifirma sellise formaalse osa eest hoolitseb, aga reaalsuses on see asi, mille ka iseseisev artist saab ära teha. Pressiteadete eest oma muusika tuludest X% suurkorporatsioonidele ära anda ei ole Eestis ilmselt mõttekas. Lase lihtsalt enne ära saatmist pressiteade kellelegi üle lugeda, ükskõik, kui kõva sõnasepp sa oled.

Pro tip! Kõikide ajakirjade kontaktid on portaalide kodulehtedel “Kontakt” sektsiooni all olemas. Komplekteeri endale sobiv ajakirjanike mailinglist ja täienda seda pidevalt. Kui kellegi kontakti ei leia, aga soovid uudist kindlale inimesele saata, soovitan õnne proovida ja tema nime ja portaali aadressi kokku liita. Näiteks usun, et kui saata kiri aadressile Kaja.Kallas@reformierakond.ee, siis jõuab su pressiteade suure tõenäosusega meie peaministrini.

 

Visuaalid

3 nippi ja see on nendest kõige olulisem. Vahepeal tundub, et promomaterjalid tänaseks kõige tähtsam osa muusika väljaandmisest. Tihti isegi olulisem kui muusika ise. Suured plaadifirmad panevad alati kaasa lingi hunnikule materjalile, mida ajakirjanikud sotsiaalmeedias loo promomiseks kasutada saavad. Sealt leiab singli/albumi kaane, sotsiaalmeedia klipid erinevates formaatides nii Instagrami Storyde tarvis kui lihtsalt profiilidele postitamiseks ning fotod artistist. Kõige olulisem osa sellest pakikesest ajakirjaniku seisukohast ongi kindlasti artisti portreefoto. Ükskõik, kui ägeda disainiga singlikaas on, sotsiaalmeedias kunst sellises kontekstis ei levi ja loo edukaks promomiseks on vaja suurt fotot artistist endast. Samuti lähevad artistifotod artikli päisesse jms. Jätan tihti ära pressiteate jagamise meie veebiajakirjas just sellel põhjusel, et puudub foto artistist endast. Nii et pane visuaalne materjal alati pressiteatega kaasa.

 

hooligan hamlet

 

Pro tip! Visuaalne kommunikatsioon on muusikas tänases infomüras olulisest olulisem. Singlikaane kujundus ei ole värviline ruut Spotifys, vaid peaks ideaalis dikteerima kogu visuaalset materjali sinu reliisi ümber, olema selgroog, millest võiks lähtuda kogu promo visuaalne keel. Samad värvid, kirjatüübid, kujunduselemendid võiksid läbivalt figureerida singlikaanel, muusikavideos, artisti portreefotol, promofotodel, sotsiaalmeediamaterjalidel, merchil, promopakkidel, ürituse kujundustel kuni Instagrami filtrite jms detailideni välja.

Tegelikult peaks olema sul artistina enda jaoks välja töötatud visuaalse identiteedi juhtnöörid, millest kõik sinu singlite kujundused peaksid lähtuma, et aastate jooksul tekiks su kuulajatel sinust pilt, mida sa ise kontrollid. Olen saanud sellised brandbook‘e mitmetelt välismaistelt artistidelt. Eestis on siiamaani veel pigem levinud loogika, et tehakse mustvalge bändifoto, illustreeritakse värviline singlikaas ja videovennad panevad oma loogikas ja reliisil puudub igasugune ühtsus. Ilmselt lähiaastatel see muutub ja artistid/plaadifirmad hakkavad sellele rohkem tähelepanu pöörama.

 

Ajastus

Olen tähele pannud, et aastate jooksul ongi Eestis välja kujunenud kaks tipphooaega muusika välja andmiseks – sügis ja kevad. Oktoober selleks, et aastalõpu tabelitesse mahtuda ja jõuludel plaate ning esinemisi müüa. Pole statistikat teinud, aga olen päris palju valmis vahele panema, et Muusikaauhinnad galal võidutseb sügisel välja antud muusika. Kevad on loogiline aeg ennast suvetuurideks ja olulisteks pidudeks aktuaalseks ehitada.

Metsakutsu õrritab uue looga “Kuku” ja tutvustab ülemaailmset koostööd Sony Playstationiga

Selle kõige juures on aga suur konks. Sinu muusikat promovaid portaale, saateid jms on Eestis käputäis ja kui seal on samal nädalal umbes 5 sinuga samas žanris tegutsevat artisti, siis on keeruline pilti mahtuda. Pead jälgima, et ei satuks oma singliga samale päevale mõne kõvema artistiga. Ideaalis võiksid muusikud või vähemalt räpparid selles osas omavahel suhelda, aga see on soovunelm, mis kuulub pigem fantaasiamaailmasse.

Mingil põhjusel on Eestis saanud ka hästi populaarseks muusika välja andmine reedel. Minu kogemuse põhjal on reede kõige halvem päev uudise levitamiseks. Inimeste mõtted on nädalavahetusel, ajakirjanikud lõpetavad nädalat, tööpäevad lõpetatakse varem jpm. Inimesi on kõige parem mobiliseerida pühapäeva õhtul, kui kõik on kodudes valmis uueks nädalaks, istuvad telekate ja telefonide taga ja janunevad contenti järele. Sotsiaalmeedias levivad pühapäeva õhtul postitatud asjad tihti 2 korda paremini.

Miinuseks on see, et ajakirjanikud pole pühapäeval tööl ja nädalavahetusega saabunud pressiteated on esmaspäeva hommikuks hunnikusse kogunenud ning sinu uudis kaob suurema tõenäosusega teiste sekka ära. Õnneks ma ei pea siin kirjutama, mis on õige või vale. Ma lihtsalt edastan oma tähelepanekuid ja järeldused on teie enda teha.

Pro tip! Kõige parem viis Eestis oma muusikat ajastada on hea planeerimine. Kui tead varakult, mis kuupäeval loo välja annad, saad asju varakult ette kokku leppida,  intervjuusid broneerida jms. Nii väldid olukorda, kus sinu singli ilmumise päeval on kõik raadiod juba artiste täis bookitud.

Loomulikult ei taga ükski nendest nippidest siin mitte midagi. Kui muusika on halb ja ebapopulaarne, siis ei aita ilus singlikaas ega korralik pressiteade. Küll aga usun ma, et kui asju hästi teha, aitab see heal muusikal veel parem olla.

Metsakutsu Instagramis.
Metsakutsu Tiktokis.
Metsakutsu Facebookis.