Kõik tossud uue kodumaise kossufilmi “Kalev” treilerist

23. septembril esilinastub kinodes kodumaine filmKalev“, mis räägib põnevast Eesti korvpalli ajaloost. Tõsielust inspireeritud spordidraama räägib Kalevi korvpallimeeskonna teekonnast laguneva Nõukogude Liidu viimaste meistrivõistluste võitjatiitlile 1991. aastal. Filmi peategelasteks on ennast tõestav noormängija Gert Kullamäe, tulihingeline kapten Aivar Kuusmaa ja range, meeskonda hoidev peatreener Jaak Salumets. Filmi režissöör on Ove Musting ja osades Mait Malmsten, Reimo Sagor, Priit Võigemast, Mihkel Kuusk, Veiko Porkanen, Kristjan Sarv, Rauno Polman ja paljud teised.

 

 

Igasugusele ketsihuvilisele oli 80ndate lõpp ja 90ndate algus loomulikult tossunduse kuldajastu, mida alatiseks igatsema jääme. Jalatsitööstust oli värskelt raputama tulnud järgmine globaalne superstaar Michael Jordan, kellega koostöös ilmusid kogu ketsikultuuri vundamendiks saanud Air Jordan 1, 2, 3 ja 4. Ilmselt ajaloo kõige armastatum jalats kogu jalatsitööstuse ajaloos, Air Jordan 1, ilmus teatavasti esimest korda 1985-ndal aastal ja peaaegu sama suurt populaarsust näinud Air Jordan 4 juba 1989-ndal aastal. Seda huvitavam on näha “Kalev”-i filmist, kuidas on seda sama ajastut tossunduses kujutatud ja just siinpool ookeani, Nõukogude Liidu kontekstis.

Täitsa korralikud vihjed saame kätte juba “Kalev” treilerist, et mis mudeleid tähelepanelikum silm filmis näha võib. Keskmiste teadmiste ja uduste kuvatõmmiste saatel – siin on kõik tossud filmi “Kalev” treilerist, mida ma tuvastada suutsin. Loomulikult on kõik avatud diskussioonile ja eriarvamused on oodatud.

 

Air Jordan 4 “Military Blue”

“Military Blue” oli üks neljast originaal colorway’st, milles Jordan 4 1989-ndal aastal esimest korda ilmavalgust nägi. Võibolla ma kujutan seda ette, aga kohe üsna treileri alguses näeb minu silm just seda tossu. See annab minu jaoks mõista, et filmis on tossunduse aspektile korralikult rõhku pandud ja juhuslikke jalatseid liiga palju ilmselt kaadrisse ei jää. 10 punkti selle detaili eest!

film kalev

Air Force 1

Üsna uduselt, aga julgen siiski arvata, et filmis on mitmes kohas näha 1982-ndal aastal esimest korda ilmunud Air Force 1 korvpalli tossu. Nagu paarist kohast treilerist silma jääb, on kasutusel sellele ajastule truu High versioon. Colorway’sid siinkohal pakkuda ei julge, aga kui kellegi teadmised ja silm on teravamad, siis ootan pakkumisi, mis need sinise talla ka musta swooshiga pildi paremas nurgas olla võiksid.

kalev mait malmsten ove musting

Adidas Top Ten

Kogu filmi treileri jooksul on kõige rohkem kaadris adidas Top Ten, mis ilmus esimest korda 1979. aastal. Adidas Euroopas alguse saanud brändina võis 90ndate alguses Eestis kindlasti palju kättesaadavam olla kui näiteks Nike. Minu unine silm ajab neid muidugi adidas Forumiga segamini, aga sain andmeid usaldusväärsest allikast, et tegemist on Top Ten Hi mudeliga ning otsustan seda usaldada.

adidas top ten

Kui keegi märkas treileris veel tosse, ootan informatsiooni kommentaariumis. Filmi “Kalev” on teinud allfilm ja teos esilinastub juba 23. septembril.

Täägid: