Intervjuu: räppar RV – Mul on justkui kõik olemas, aga ma tunnen, et ma olen üksi

Rakvere juurtega räppar RV andis välja oma uue albumi “Sada tuhat aastas – võitja on üksi”, mis on järg albumile “Nullist sajatuhandeni – päris aga tunne ikkagi feik”. Uus materjal kõlab malbemalt, isiklikumalt kui kunagi varem. Räägime autoriga elust, albumist, blondist ärinaisest ja üksindusest.

Viimasel ajal vaikselt tiksuva Rakvere kohalt on viimased päevad taas kuulda korralikku paugutamist. Tegemist ei ole sedapuhku kohaliku lihatööstuse külmruumi ustega, vaid oma teise sooloalbumi “Sada tuhat aastas – võitja on üksi” on välja andnud Rakvere riimipilduriga RV. Albumi reliisi eest hoolitses Royal Records ja teos alates 24. oktoobrist olnud kättesaadav erinevatel voogedastusplatvormidel.

Mees, kes alustas oma räpsi teekonda R.A.W CREWs ja kinnistas oma kohalolekut stseenis legendaarsel BFS-il osaledes, vahetas mõned aastad tagasi päris korralikult oma stiili ning läks üle sooloteemale, millest tegime juttu ka 2018. aastal kui ilmus R.V (toona punktiga, enam mitte) singel “Vaadaku siis“. Uuel albumil “Sada tuhat aastas – võitja on üksi” on mees läinud ikkagi oluliselt isiklikumaks, malbemaks ja siiramaks, kui seda olid R.A.W CREW ajad. Samas on albumil olemas hea combo varasema aja teravusest uute ja küpsemate teemade lahkamisel.

 

 

Tegime põhisüüdlasega nagu ikka väikse usutluse, mida saab lugeda allpool. Uut albumit saab coolata siit.

Yo palju õnne uue albumi puhul. Su teine sooloalbum ja esimene Royal Recordsi alt, kuidas fiiling on?
Aitäh heade soovide eest! Feeling on hea, lubasin endale, et kolm aastat – kolm albumit. Kaks on tehtud. Pigem olen ree peal. Ainus, mida ma olen nõus raiskama siin elus on unetunnid, sest ma tean, et need magamata ööd viivad mind mu unistuste ja sihtide poole. Aega, mida raisata, mul ei ole.

7 aastat on möödas “Ülestõusust” ja võib öelda, et R.A.W CREW aegadest. Räägi mõne sõnaga sellest ajast ja, mis sind pushis sooloteemat tegema.
Huh, juba seitse? Aeg lendab. See oligi aeg, mida saab nimetada ülestõusuks, sealt ma tõusin ja tulin. Istutasin paar seemet ja nüüd on see metsaks sirgunud. See oli tore aeg, sellel hetkel ma ei saanud aru, kui suur see asi tegelikult oli. Tagantjärgi mõistan, et tegime sellel ajal päris suuri ja tähtsaid otsuseid, mis senimaani on aluseks mu karjäärile. Soolo teema vajalikkusest sain ma aru juba siis, kui ma mõistsin, et võita saab siin üksinda, sest teised ei pruugi tihtipeale olla sama janulised ning eesmärgipärased kui sina ja selle tõttu on üksi asju ajada parem. Tippu saab vaid üksinda ja kui te arvate, et ma olen isekas, siis selle teemaga olengi. Mõnikord tulebki olla ja see ei tee meid seetõttu halvemaks inimeseks, ma usun. See tähendab seda, et meil on tõsised plaanid ja fuck them, kes sinuga ei tule, see on nende valik, trust me.

Algusaja agressiivsem räpp on asendunud oluliselt isiklikuma ja rahulikuma minekuga mussi vastu. Kuidas see üleminek oli ja miks?
Ma olen vanemaks vist saanud. Noored on ikka sellised oksad laiali ja fafa. Praegu on mu eesmärk kirjeldada olukordi, mida ma läbi elan ning nende kaudu inspireerida, motiveerida ja korrigeerida inimesi ning nende käitumisharjumusi, tuletades meelde vanu tavasid, mis kipuvad tänapäeval tihti ununema, kuid ei tohiks. Elame kohati päris kurvas ühiskonnas minu jaoks. Kuskilt lugesin hea mõttetera, et me elame ajastus, kus pildid on rõõmsad, aga inimesed on kurvad. See sakib, aga tsiteerides Show Loo sõnu, siis ‘’päike särab eredalt, kui on päevi, mis on tumedamad’’.

“Mul on justkui kõik olemas, aga ma tunnen, et ma olen üksi, sest mul ei ole neid hüvesid kellegagi jagada.” – RV

Mida head ja halba meenutad BFS aegadest?
Ainult head. Eneseületus, väljakutse ja väga oluline tõuge minu nime nurgakivile. Kõige paremini võib-olla kirjeldab seda see, et enne BFSi mul ei olnud midagi kaotada, sest midagi polnud otseselt saavutatud, peale BFSi oli mul mida kaotada. That’s it.

Su esimene soolalbum kandis pealkirja “Nullist sajatuhandeni” aga samas alapealkirja “Päris aga tunne ikkagi feik”. Uuel albumil taaskord kaks nime “Sada tuhat aastas” ja “Võitja on üksi” – Miks selline suund taas ja mida need pealkirjad + alapealkirjad sinu jaoks tähendavad?
Ma tunnen, et mõnikord mingid asjad vajavad väikest täpsustus. Üks pealkiri on hea, aga kaks on parem, topelt ei kärise. Tegelikult on aga asjad nii, et ma tegin nullist sada tuhat, ehk ma tegin mitte millestki midagi, aga kuidas ma ennast tundsin selle kõige keskel? Et see on nagu päris asi, päris saavutus, aga nagu ei oleks ikka mitte midagi ära teinud, sest selle sees ei taju seda maailma tegelikult üldse nii nagu seda tajuvad kõrvaltvaatajad. Minu jaoks kirjeldas seda emotsiooni kõige paremini lause – päris, aga tunne ikkagi feik.

Uue albumi pealkiri – see kirjeldab nüüd olukorda, kus ma olen olnud peale millegi saavutamist. Kui nullist saja tuhandeni jõudmiseks kulus 10 aastat, siis nüüd ma teen aastaga seda, mida tegin kümnega ja justkui võidan, aga selle kõige keskel olen ma üksi. Kurb on. Võitja on üksi, kuid mitte üksik. Mu ümber on palju inimesi, aga nad ei võida minuga koos, sest nad ei saa minust aru. Mul on pangaarvel plekki täna, mida ma saan kulutada. Mul on mugav auto, millega ma sõidan. Mul on justkui kõik olemas, aga ma tunnen, et ma olen üksi, sest mul ei ole neid hüvesid kellegagi jagada. Ma kulutan seda raha üksi, ma sõidan selle autoga üksi ja naudin neid hüvesid üksi ehk, et ma olen võitnud, aga üksi.

 

Intervjuu: räppar RV – Mul on justkui kõik olemas, aga ma tunnen, et ma olen üksi

 

Räägi natuke nendest fiitidest, Klauz on reffides, aga enamik albumi biidimehi on välismaised, lisaks on kogu albumile lõppviimistluse andnud Chartmakers. Kuidas need koostööd sündisid ja lõpuni jõudsid?
Mul on üliraske leida Eestist biidimehi, kes teeks seda mida ma ootan, seega osta välismaalt instrumentaale tundub justkui ainus variant. Ainsad, kellega ma täna klikkinud olen ja kellega sai ka koostööd albumil teha Eestist on 372Kaspar ja Yuristone. Chartmakersi koostöö tuli läbi Royal Recordsi ehk siis puhtalt plaadifirma esimene valik masteri osas ja mulle see sobis.

Album pidi droppima 23.10, aga seal olid mingid jamad. Kas see kuupäev oli oluline ja miks?
Kahjuks olid tehnilised probleemid Spotifyga jah, aga antud kuupäev on mulle tõesti väga tähtsa väärtusega, sest see defineerib minu ja täna ühe väga olulist rolli mängiva inimese esmakohtumist, kelleta see album ei oleks selline nagu see on. Kõlab imalalt, aga that’s it. Minu jaoks on mingid kuupäevad ja asjad olulised mu elus.

Sa lähed üsna isiklikuks albumil. Kas muss on sinu jaoks viis end ventileerida ja mõnes mõttes teraapiline tegevus?
Mind eristabki võibolla teistest see detailsus, mida ma lugudesse toon, sest mulle meeldib asju ette kanda nii nagu need päriselt olid. Mis oli seljas, mis oli laual, milline oli ilm ja kuidas ma ennast tundsin selles olukorras, mis oli. Ma hindan päris elus ka detaile ja mulle jäävad mingid veidrad, aga väga tähtsad detailid meelde. Inimesed on tihti üllatunud, et wow, kuidas sa sellist asja mäletad üldse. See olen mina lihtsalt. Muusika on minu jaoks igati teraapiline tegevus, sada prossa.

Uuel albumil on read, mis ehk viitavad ka viimasele albumile – “tunne küll on feik, a fakit olen riil, ma teen mussi sellist välismaist, elu, mis on päris naiss, a mul oleks vaja üht blondi peaga ärinaist” – kui palju on selles satiiri, kui palju tõde?
Nagu öeldud, on see album esimesele otsene järg, seega seosed on loomiseks. Antud rida on sulatõsi. Nii ongi. Biidid on välismaalt, seega kõla on üpriski välismaine, elu on ka päris hea nagu näha, kõik on justkui olemas ja ühe blondi peaga ärinaise ka vist manifesteerisin. Vaatame, kuidas läheb.

 

 

Kas ja kui tihti oled võtnud muusikas mingi rolli ja seda etendanud? Kui palju su mussist on päris sina?
Kunagi, kui tegime mingit side-projekti Klauziga, siis etendasime ikka, aga oma RV teemat olen alati teinud nii nagu ma päriselt olen, seega nagu albumil olevad read ütlevad, siis “nad kõik teavad – ma olen päris, mul räägib süda, mitte mida mõistus käsib’’.

“Vahet pole kas on Porsche või on Žiguli, sest valed kaaslased su kraavi viivad niikuinii” – minu jaoks oluline kujund – kas ja kuidas see defineerib sinu teekonda?
See on ka minu jaoks oluline rida. See defineerib seda, et vahet pole, kuhu sa jõuad ja kui hea su elu on, valed kaaslased su ümber võivad selle olukorra muuta täiesti vastupidiseks. Me oleme need, kellega me ennast ümbritseme. Ma olen kruiisinud Žiguli sarnase autoga ja ma olen kruiisinud Porchega. Ma tean, millest ma räägin, sest ka minu ümber on olnud valesid inimesi. Kui sa ostad uued ketsid ja paned selle sama haisva soki sinna sisse, siis varsti on su uuel ketsil see sama juustukas, mis oli vanal.

Ja teine – “lihtne paigaldada uksi on kui on lengid ees, a raske avada on uusi, kui neil trellid ees”. Mis see sinu jaoks tähendab?
Ma olen uksi paigaldanud ja tean täpselt, et kõige raskem osa ukse ettepanekul, on lengide paigaldamine. Kui need on paigas, siis see uks sinna ette tõsta ja asi ära vormistada, on kõige lihtsam. Uks, mis käib lengidel ja millest saab läbi käia ilma takistusteta, annab sulle iga päev uksest välja astudes tuhandeid võimalusi oma elu muuta ja midagi ära teha. Nüüd, kui sa oled sattunud kohta, kus su ustel ja akendel on trellid, ei ole sul enam võimalusi suuri asju teha. Sul on võimalus sellest olukorrast õppida ja maksimum võtta, aga sa ei saa teha midagi, mis loeks ja tihtipeale trellidega uksi asendada trellideta uste vastu osutub raskeks, sest trellide taga õpitakse teistmoodi elama ja ellu jääma. See rida kirjeldab konkreetselt mu mingist tutvusringkonnast läbi käivat probleemi. See on see, mida mina olen kõrvalt näinud.

Üks mõte, mida kannad endaga iga päev?
Igast päevast tuleb midagi õppida, sest muidu on see raisku läinud päev. Kui sa käid koolis, võta sealt kasvõi üks asi kaasa, mida sa õppisid. See ei pea olema isegi õppetööga seotud, võib olla vabalt ka mingi eluline või inimsuhetega seotud asi. Ükskõik, mida sa teed igapäevaselt, õpi midagi uut. Leia igast päevast midagi, mis aitab sind homme su suurele eesmärgile lähemale.

Kust ja mis formaadis saah soetada/kuulata uut albumit?
Hetkel on kogu album kuulatav Spotifys ja veel mingites striimimiskeskkondades, varsti saab füüsilist osta Apollost ja vaikselt, ükshaaval hakkavad videodega albumi lood tulema ka YouTube’i.

Mida toob RV-le tulev aasta?
Uus album. Kolm aastat, kolm albumit, nagu ma juba alguses ütlesin.

Shoutout
Aitäh kõigile, kes on tulnud minuga nullist saja tuhandeni!

 

 

RV Instagram, RV Facebook

Täägid: