Aasta Kets 2022: selgitame välja selle ketsiaasta parimad ketsid

Täpselt nii nagu eelmisel aastal, võtame ka sellel aastal ketsiaasta kokku. Selgitame välja, mis on kohalike ketsihuviliste arvates sellel aastal põnevat toimunud ning muidugi see kõige olulisem – mis on nende jaoks aasta kõige tähtsam toss, Aasta Kets 2022. Küsimustele vastasid teiste seas artist villemdrillem, Nike ostujuht Margit Käbin, Ballzy turundusjuht Triin Kullerkupp, sisulooja ja creative Loora Liisa Leosk, creative Henri Vares ja paljud teised.

 

Kolm mustrit, mis möödunud ketsiaastat meenutama jäävad

Kuna seekord on arvamusi palju ja huvitavaid mõtteid rohkem, proovin hoida omapoolse sissejuhatuse lühida. Aastale jääb kindlasti värvi andma igasugune draama. Adidase lahkuminek pikaajalise koostööpartneri ja brändi viimaste aastate edu taga oleva Kanye Westiga, lekkinud siseinfo Yeezy töötajatelt, Nike erinevad kohtuasjad väikeste tossubrändidega autoriõiguste teemadel, võitlus resellerite ja bot‘idega. Mitmed väga oodatud tossude reliisid läksid just nende viimaste nahka ja tekitasid inimestes palju pahameelt. Pahameelest rääkides oli internet täis hallitama läinud ja kahjustatud Nike tosse. Puutumata ei jäänud ei Travis Scott’i Jordan 1 Low kui ka A Ma Maniere Jordan 4. Ilmselt on see pandeemia tulemus – globaalsete tarneraskuste tõttu on tooted ladudes ja konteinerites seisnud ja lihtsalt pahaks läinud.

Maailma ketsiaastat jääb iseloomustama ka anti-sneaker movement, mis Eestis veel liiga suure mürinaga ei kõmise, kuid ehk jõuab meile lähiajal. Igasugune tossudele alternatiivide otsimine tõstab pead ja kasvab suure tõenäosusega lähiajal edasi. Crocs, slide‘d, 3D prinditud jalatsid, vormist toodetud mudelid ning foam on selle kõige keskmes. Crocs võttis Salehe Bembury koostöö jalatsitega vahepeal 2022. aasta ikka täielikult üle. Mulle tundub, et samast tuulest tuli ka huvi uute brändide vastu – Salomon, Hoka, Asics jpt on varasemast rohkem inimeste radarile jõudnud.

Sellest edasi on minu meelest loogiline, et kolmas muster, mida ketsinduses sellel aastal varasemast rohkem nägime, oli sürrealism. Veidrusi ja eksperimenteerimist jagus kõikidele brändidele. Eks ole näha, kas see trend ka uuel aastal jätkub, sest eemalt vaadates, tundub tarbija reakstioon hullusele üsna leige. Täiesti vastupidiselt on aasta kõige suuremad trenditossud vaieldamatult lihtsad must-valged Nike Panda Dunk’id, mis sellel aastal ka kõige rohkem meemimaterjaliks olid ja must-valge adidas Samba, mis juba Ameerikas paljudes kohtades pidevalt väljamüüdud on. Märk sellest, et Samba tuleb.

Kahju on tunnistada, et Eesti tossuaasta oli seekord üsna nõrk. Märkimisväärseid sündmusi oli üsna vähe ja tunnistan, et ka Hooligan Hamleti panus jäi nõrgemapoolseks. Välja saab tuua ainult meie erinevad unboxing videod Hamleti Instagramist. Uusi põnevaid poode ei avatud, suremaid tossuüritusi ei toimunud. Nipet-näpet siin seal, aga aastat kahjuks defineerima ei jää. Loodame, et järgmine aasta tuleb kõvem.

 

Minu isiklik Aasta Kets 2022

Sarnaselt eelmise aastaga jagan ka sellel aastal oma isikliku aasta ketsi kaheks – aasta toss, mida tahaks ja aasta toss, mille kätte sain. Minu jaoks jääb 2022. aasta tossuks kindlasti Off-White™ x Nike Air Force 1 Low “Brooklyn”. Ma ei pidanud sellele sekunditki mõtlema, olen rohelise värvi suur fänn ja see toss sai esimesest lekkinud pildist minu jaoks top 1 Püha Graaliks. Kui nüüd reaalsusesse tagasi tulla, nimetan oma aasta tossuks A Ma Maniere X Air Jordan 4 “Violet Ore”. Tunnistan, et võitlus Jordan 1 “Lost and Found”-iga oli tihe, aga minu isiklik lemmik mudel läbi aegade on alati olnud Air Jordan 4 ning olen õnnelik, et sellel aastal taas ühe hästi õnnestunud collab‘i oma Jordan 4 kollektsiooni lisada sain. Antud tossu puhul polegi minu jaoks oluline suur story, mille A Ma Maniere sellele reliisile välja töötas. Rohkem sümpatiseerib, kui lihtsasti on suudetud äge toode disainida ning koostöödes stabiilselt ühtset disainikeelt ning head kvaliteeti hoida.Paljude jaoks oli aasta kets 2021 ju A Ma Maniere X Air Jordan 3.

Aasta Kets 2022: selgitame välja selle ketsiaasta parimad ketsid

Mis on aga aasta kets 2022 kohalike tossuhuviliste arvates? Selle selgitamegi nüüd kohe välja.

 

villemdrillem, artist
@villemdrillem

No ma ütleks, et üks main kets, mis see aasta tuli, oli järjekordselt Virgili kätetöö. Mees oli geenius ning andis fashion industryle nii palju – kogu tema ja LV koostöö on muutnud (imo) disainerbrändide ready to wear kollektsioone ning lähenemist. Ketsid, millest räägin, on AF1 x LV, mis vist läksid oksjoniga müüki F&F (friends and family toim.) stiilis. Viimast nendest teame väga hästi, kuidas sellega lõppes. Kuigi tossud näevad välja nagu 2017. aastal Hiina turult saadav kaup (kui see aeg üldse mõeldi sellisele collabile, ma arvan kõik arvaks, et jube bootleggery). Küll aga antud kollektsioonis olid ikka päris banger jalavarjud. Eriline lemmik white/green colorway. Nii clean, nii lihtne, ent samal ajal nii hästi toimib. Hind nendel isendidel muidugi absurdne.

Aasta Kets 2022: selgitame välja selle ketsiaasta parimad ketsid

 

Triin, Ballzy turundusjuht
@la_triin

Pean ütlema, et mulle kui adidase toetajale on see aasta olnud põnev jälgida, mis toob kaasa ketsimaailma üks kõige rohkem kõneainet pakkunud break-up. Adidase ja Ye lahkuminek sai vist rohkem eetriaega, kui viimase lahkuminek Kimist. Võin ainult eeldada, et Ye eks-partner Nike hõõrus käsi kokku ja jälgis toimutavat rahulolevalt kõrvalt. Eks näis, mis see adidase ja Ye co-parenting Yeezy’le kaasa toob. Üldiselt peaks disain olema koht, kus brändid julgevad riske võtta. Kui seda ei tehta ning valitseb kõik müügiks mentaliteet, siis ei arene ketsimaailmas midagi. RTFKT x Nike kooslus on siin hea näide, mis võib juhtuda, kui disainer saab lennata ilma piiranguteta. Kogu Ye ja sellega seotud ADIFOM Q fopaa jättis kahjuks varju adidase ägedust täis collabide paraadi – Prada, Gucci, Sporty & Rich.

Kui liigume minu aasta sümpaatseima reliisi juurde, siis tulevad need kaks mulle endale ka üllatusena. Kuna eelistan enda ketse ka reaalselt kanda, siis ei hakka enda parimaks reliisiks valima midagi, mis jääks vaid unistuseks. Number üks – Teddy Santis New Balance 990 “Moonbeam”. Kui Joe Freshgoods x New Balance 9060 “Inside Voices” on fresh, siis “Moonbeam” on ajatu fine craft. Teiseks adidas Samba Kith collab ja Samba OG White/Black mõlemad hea värskendus retro basketball ketsi trendi kõrvale. Läänes on Samba hype juba väga tugev, vaatame kas see ka siia äärealadele järgmisel aastal jõuab.

ketsiaasta kokkuvõte new balance

 

Joonas, reseller
@riidevarbik

2022. aasta läheb ketsiajaloosse väga tugeva ketsidraama aastana (yeezy) ja vanade olijate liitumisega jõulupeole “uues ülikonnas” – “Lost & found”, Ebay Dunk, Lobster. Aasta ketsiks valiksin postuumselt releasetud Off-White x Nike x Louis Vuittoni koostöös valminud Air Force 1. Kuna ketsid jäid tavainimesele ebarealistlikult kättesaamatuks, siis kategoorias “tavainimesele kättesaadav parim kets aastal 2022” annaksin üle Air Jordan 1 High “Lost & Found”-ile. Aged ketsid on viimased aastat teema olnud ja no mida veel ageda, kui mitte ajaloolist Air Jordan 1 High “Chicago”-t.

ketsiaasta aasta kets air jordan eesti

 

Simmo, disainer

Isiklikult tundus aasta vaikne, nagu oleks kandnud mürasummutavaid klappe. Mis siis, et sündmusi oli palju – Teddy Santis New Balance, Virgili originaaldisainid, Yeezy tühistatud. Haip tuli ja läks, mikrotrendide tuulispask kiirenes, asju, mis tagasivaadates meelde jäi, oli justkui vähem. Mõned säravamad tähed, mille üle aga pikalt mõtlema ei pidanud: New Balance 1906R: thisisneverthat ja n.hollywoodi collabid, Wales Bonner x Adidas Samba, A.P.C x Asics Gel Sonoma 15-50 – GTX versioon sellest siluetist oli ka ainukene toss, mille sellel aastal ostsin. Tom Sachs x Nike General Purpose Shoe – minu aasta toss. Ajalooliselt on Tom’i ja Nike’i koostööviljad järelturul omandanud astronoomilise hinna. Seekord aga laiem release koos re-releasega. Kui kõlakaid uskuda, siis on neil plaan seda veel korrata. Lihtne ja pretensioonitu, läheb kokku kõigega, ehitatud kui saabas. 110$ hind ning materjalide ja konstruktsiooni kvaliteet paneb pea kõik teised Nike tooted häbiposti. Loojate poolt igavaks tembeldatud ja näeb eriti vürtsikas välja, kui nad properly beat on – mida veel tahta?

aasta kets nike general purpose

 

Ülli, Hooligan Hamleti liige

Minu aasta kets 2022 on Joe Freshgoods New Balance x 9060 “Inside Voices” Penny Cookie Pink. Mulle meeldib, et see toss on robustne ja mulle väga meelepärase värvi kombinatsiooniga. Jalas istub lahedalt, selline kobakam, super pehme ja mugav. Minu elu esimene New Balance’i toss ka.

new balance eesti

 

Margit, Nike ostujuht
@margitkabin

Minu arvamus on sellel aastal väga lihtne – vaatan tagasi aastasse 1982 ja tänu sellele tähistasime terve 2022 aasta Air Force 1 juubelit! Ikooniline Air Force on siiani suurima läbimüügiga tossumudel ja 40. juubel tõi Nike sõpradele tõelise massiivse peotunde. Air Force perekonna sees on tõelisi pärleid olnud ju aastaid, kuid kui vaja tuua midagi väga esile sellest mudelist siis Bronx Origins, aga veel enam on armastatud tirple-white, mis tuli koos hambaharjaga, millel kirjas “Since 1982”. Väikesed erinevused küll originaal AF1-ga, detailid, mis on juubelile omased. Tõeline pärl tähistamaks suurt sünnipäeva.

nike eesti jalajälg air force 1

 

Mihkel, ettevõtja
@mihkeltammo

Üldiselt olen 22. aastal tundnud end rohkem tüütatud general hype sneaker maailmast. Kui tuua välja teemad, mis ikkagi sõlminud ennast mõtete külge, siis märksõnaks on klassikud – Air Max 1 ja Air Jordan 1 High. Viimase puhul fännan utility versiooni. Sel aastal jõudsin ka esimese Mizuno paarini ja igapäevasteks käimadeks on peamiselt saanud ON tossud. Eriti soovitan Cloudmonster mudelit. Lemmik release – üks ikkagi oli, millest ma mööda ei suutnud vaadata. Travis Scott x Air Max 1 “Saturn gold”. Air Max 1’l on minu südames alati olnud soe koht. Sel aastal tuli ja tuleb neid endiselt välja suures variatsioonis, aga ükski teine ei ole nii sügavat muljet avaldanud kui “Saturn gold”. Muus osas ostsin sel aastal vist 5 paari naistele mõeldud Jordan Retrosid, sest need suutsid kuidagi üllatada. Olen võibolla selles mängus juba liiga kaua olnud ja liiga palju neid ostnud, et og colorwayde re-re-re-released põnevile ajaks. Minu 3 kõige põnevamat tossu (tegelikult jalatsi) leidu sellest aastast Thom Browne Mirror Polished Gold Longwing Brogue, Diemme Roccia Vet ja Bally Cayden Curling Boot.

travis scott air max 1 aasta kets ketsiaasta kokkuvõte

 

Loora, sisulooja ja creative
@looraxo

Mu kapis ei leidu mitte ühtegi adidase toodet, aga viimase aasta jooksul pole Adidas Handball Spezialeid enda wish-listist kuidagi välja saanud, nii et tuleb vist ikka ära osta. Need meenutavad mulle aega, kui umbes 10 aastat tagasi kohtasin oma skaterist kutti, kes kandis Adidas Buzenitse ja oli minu arvates megaaaa stiilne. Auväärne mainimine läheb mu jooksutossudele Nike Alphafly’d, mis meeldivad nii väga, et kohe kui kätte sain, jooksin esimest korda elus 100km ühe kuuga.

looraxo adidas eesti

 

Olev, muusik

Lõppevast aastast tooks välja 3 asja, mis kõik nii subjektiivsed kui veel saab olla. Esiteks aasta sneakerA Ma Maniere x Jordan 4 Retro. Veelkord, tegemist puhtalt isikliku valikuga ja tean, et retro ja retrodest tuli palju tähtsamaid ja suuremaid reliise see aasta, kuid see on nö uus retro ja minu isiklik lemmik. Vaielda oleks palju, kuid just see premium oma klassi maitsekus on see, mis teeb selle ketsi minu jaoks. Teiseks aasta võimalused – järjest rohkem toodetakse kõikvõimalikke mudeleid suuremates kogustes ja kui see kombineerida ketsituru „jahtumisega” ja majanduse olukorraga, siis tulemus on suurepärane just mulle/meile. Enam rohkem on variant kätte saada ketse, mis varem võibolla ainult Euroopa kõvemates poodides ilmusid ja seal ka vaid kohaliku raffle’iga. Isiklikult võitsin lausa 3 raffle’t ja sain just sellised ketsid, mis on vähem populaarsed ja paljud ei teagi neist midagi. Sain kätte ülejäänud minu topid see aasta – Jordan 5 Jade “Horizon” ja Jordan 12 Retro x Eastside Golf. Kolmandaks, mis edasi – koos majandusliku olukorra ja ostuvõimekuse langusega on tahestahtmata ka rohkem alesid ja rohkem kaupa. Soovitan soojalt kõigil avatud silmadega ringi vaadata. Osad huvitavad leiud võib leida vägagi taskukohase hinnaga. Ise olen saanud just heade odavate leidudega proovida ära oma esimesed Karhu ketsid ja legendaarsed Reebok Question Mid-id. Pole kunagi olnud ainult hype peal ja kui peateelt natukene väiksematele kõrvalteedele piiluda, võib avastada midagi täitsa uut ja ägedat või hoopis leida juba ammu soovitud kaunike taskukohase hinnaga.

ketsiaasta kokkuvõte aasta kets air jordan 4 eesti

 

Henri, creative
@henri_vares

Minu ketsimaitset on viimastel aastatel korralikult mõjutanud Kopenhaagenisse kolimine. Kohalikud naudivad aktiivset lifestyle’i iga ilmaga, 365 päeva aastas, ja näevad seal juures sigahead välja. Mingi hetk see jääb külge ja vot oledki naksti matka/trailrunning ketsi rongil. Äge on vaadata, kuidas see turg muutub aina huvitavamaks – Norda, Hoka, On ja Asics annavad kõik kõvasti tuld hiiglaste kõrval. Aga kuningaks tuleb kroonida Salomon, kelle sulest tulnud collab’e nii Maison Margiela, Comme des Garcon’i ja RANRA’ga. Selle aasta lemmik kets on mul Salomon’i ja Jaapanist pärit And Wander’i tehtud populaarne XT-6 collab, colourway’ks Camel. Nagu Highsnobiety editor märkis collabi puhul: “Some brands are made for one another – bread and butter, a match made in heaven”.

salomon eesti aasta kets

 

Rahul, DJ
@ahlukavibes

Minu põhifookus oli mugav ja praktiline toss. Selle aasta põhi toss oli minu jaoks Nike Dunk Low “Panda”. Sobib nii smart casualilt, kui ka lühikeste pükste ja t-särgiga. Teisel kohal kindlasti Yeezy slide “Onyx” – selline tunne nagu käiks pilvede peal. Sellest aastast tahaks veel “Certified Lover Boy” Nike Air Force 1 endale saada.

nike dunk eesti panda aasta kets ketsiaasta kokkuvõte