TESTHAMLET: Hübriidkaamera Sony A7R V – kas masin on krõbedat hinda väärt

Minu kasutusse on jõudnud Sony viimase aja üks suurimaid saavutusi – Sony A7R V. Võibolla mäletate veel, kui kirjutasin oma mõtetest seoses kaameraga A7R IV. Kas uus piire nihutavatest tehnoloogilistest lahendustest punnis krõbeda hinnalipikuga tööriist on suurt kiidulaulu ja hinda väärt?

Olen mingil põhjusel Sony kaameratest R-liini masinatega rohkem kokku puutunud kui kõige muuga. Nii palju, kui aru olen saanud, sümboliseerib R täht mudeli nimes nö “foto-esmajoones” toodet. Ehk siis pill on üles ehitatud peamiselt fotograafe silmas pidades. Kaamera fotograafidele? Murranguline. Ehkki ma ei pea ennast fotograafiks, siis pean ma ennast rohkem fotograafiks kui videograafiks. Keeruline, aga püüa järge pidada. Käesolev kaamera on palju kiidetud tõeline fotokaamerate koorekiht. Võistluses selliste tegelastega nagu Canon EOS R5 ja Nikon Z 7II. Mis neid kõiki ühendab? Krõbe hind.

 

photopoint sony hübriikaamera

 

Jah, ei saa mina oma mõtteid eemale faktist, et värskelt välja tulnud kaamera hind on näiteks Photopointi veebipoes hetkel 4499€. Pole mõtet eputada – see on kallis kaamera ja kui oled selle kaamera enda huviorbiiti võtnud, siis ilmselgelt on sul selle fotovärgi osas tõsi taga. Niisama vanaema juubelil õrnalt joobes onu ees fleximiseks ilmselt seda endale soetada ei ole mõtet. Samas kui raha on, miks mitte. Ilmselt targem koht tangu paigutamiseks, kui BMW klassiku üles vuntsimine. Räägin omast kogemusest.

Mitmed foto- ja videondusega seotud arvamusliidrid maailmas, kelle arvamusest ka mina lugu pean, on seda kaamerat väga kiitnud. Mõned läinud isegi nii kaugele, et oma olemasoleva go-to kaamera välja vahetanud just uue A7R V vastu. Kaamera vingeid numbreid ja näitajaid saad lugeda igalt poolt. Mind huvitas Sony A7R V testimisel põhimõtteliselt ainult paar üksikut asja. Kõige olulisem nendest – AI tehnoloogiaga autofookus, mida on paljud nimetanud kaamerate uue ajajärgu alguseks.

Igasugune ChatGPT ja muu AI-teemaline jaur ajab mul kergelt öeldes natuke juba südame pahaks. Neid asju AI-ks nimetada on sama, kui vanaema sünnipäeval seda eelpolmainitud onu Google’i otsinguks nimetada – põhimõtteliselt annab vastuseid kui midagi küsida. Aga Sony AI teema on põnev. Põhimõtteliselt sättisin ma kaameras fookuse erinevatest valikutest nagu bird, human, car jne soovitud “animal” peale ja pildistamise ajal, õppis AI minu poolt pildistatava looma kuju ning oskas seda muu mudru keskelt aina paremini fookusesse püüda. Keskmisest suurema fookusest väljas koerte pildistajana tundus see teoreetiline jutt muusika minu kõrvadele. Kõige šokeerivam asjaolu selle kõige juures – see töötaski. Ma tõepoolest tundsin, et mu täiesti püsimatu koer oli rohkematel piltidel terav kui tavaliselt. Ka siis kui vaatevälja liikus mõni teine element, leidis kaamera ikka koera üles.

 

sony a7r v sony eesti

 

Teine superoluline tähelepanek – kuna tegemist on päris kaameraga päris tööks, siis ootasin sellega ringi liikumisest üsna ebamugavat kogemust. Sony A7RIV kasutamisest on meeles, et võrreldes minu selleaegse isikliku keemara Sony A7 II, oli R IV väga raske ja kohmakas. Võibolla on minu praegune Sony A7 IV mu musklit treeninud, aga A7R V oli kerge, pisike ja ootamatult hõlpsasti kaasas kantav. Olin üsna segaduses, kontrollisin isegi, kas aku sai ikka sisse. Ja mul oli kaameral ees 70-200mm objektiiv. Sellest kõigest olenemata oli kaameraga matkarajal jalutamine lust ja lillepidu. Konkreetsel puhul lumi ja jää sadu.

 

sony a7r v kaamera sony a7r v kaamera sony a7r v kaamera

 

Kolmas asi – kõikides suundades liikuv ekraan. Ma ei tea, mis jurr Sony kaameratel nende ekraanidega on, aga puudujäägid on pehmelt öeldes kõneainet pakkunud küllaga. Seekord on siis Sony vihastele interneti kommentaatoritele vastu tulnud ning ekraani igas võimalikus suunas liikuma pannud. Jah, see on teinud ekraani oma mõõtmetelt natuke turskemaks, aga kasutades ma mingeid ebamugavusi sellega seoses ei tajunud.

Kokkuvõttes ongi lugu selline, et mulle jäi kaameraga seoses natuke ootamatult positiivne emotsioon ja tegelikult hakkasin isegi mõtlema ehk tasuks oma praegune Sony A7 IV järgmistele jahimaadele saata ning käredam Sony A7R V ligi tõmmata. Vot selline efekt on sellel uuel kaameral. Pildid on erakordselt mahlakad, sattusin pildistama üsna kesistes valgusoludes ja infot, millega järeltöötluses mängida oli küllaga. Vastus pealkirjas esitatud küsimusele – jah, see kaamera on oma hinda väärt. Minu arvates.

Kaamera on müügil Photopointi veebipoes. 
Kõik fotod on töödeldud Adobe Lightroom Classic rakendusega.

 

sony a7r v sony eesti photopointsony a7rv