Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

Eelmisel aastal hullutas Võsult pärit rühmitus 5Miinust kohalikku publikut, muusikamaastikku, Aasta Plaadi valijaid ja “Aasta Plaadi” kuulajaid ikka korralikult. Tavaliselt on aga ikka nii, et rauda tuleb taguda kuni see kuum on, seega tänavu tuldi lagedale EP-ga, mis kannab nime “Rämmar” ning just sellest (okei, tegelikult mitte eriti) kamba liikmed Päevakoer, Estoni Kohver, Põhja-Korea, Lancelot ning Venelane (kelle vastused suuremas osas kuskile vortex‘isse kaduma läksid) räägivadki.

 

Kas räpil peab olema sügavam sõnum, mille eesmärk oleks maailma parandada või mõnele ühiskonna probleemile viidata? Mis on 5Miinust sõnum?

Päevakoer: Ei pea alati mingit süvasisu taga ajama. Justament laulis sellest, et pühajärves elas kala. Kedagi ei huvitanud selle kala poliitilised vaated ega muud huinjaad. Eks mõned tekstid on isiklikumad ja tõesemad kui teised. Reeglid ahju üldiselt. 5miinuse mõte? – Tuju on tähtis.

Kohver: Ma arvan, et muusika peaks ikkagi viitama ühiskonna rõõmudele. “Rõõmud” on ka 5- sõnum.

Korea: Ei pea sõnumit olema, rõhk võib olla nii flow kui sõnumi peal. Kui flow peal, siis käitub tekst pigem muusikalise elemendina, mis teeb terve loo komplektina rikkalikumaks, haaravamaks. Kui rõhk sõnumil ja flow ära unustad, siis on keeruline uut kuulajat püüda, kuulavad need, kes sõnumist peavad. Kõva vend on see, kellel mõlemad paigas on. Sõnu tarvitseb hoolikalt valida. A 5- kõige tõhusam külg on laivid, ma usun. Keegi teine eriti nii hullu ja “kõiki-kaasa-haaravat” möllu ei korralda.

Lancelot: Põhimõtteliselt mitte. Enamus muusikast, mis maailmas tehakse ei kanna mingit erilist sõnumit. 5miinuse lood peaksid kuulajatele pakkuma positiivseid emotsioone, üllatusi, huumorit, karmi tõde ja varianti tantsida. Kes oskab kuulata, loeb ka selle maailmaparanduse sõnumi sealt välja.

Venelane: Midagi ei pea olema. Igaüks teeb oma asja ja meie teema on meelelahutus.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

Kumb on emakeelses räpis olulisem, kas Eesti keele korrektne kasutamine või see, et riim oleks tuus?

Päevakoer: Kuna sa nii otse küsid, vastan ka otse. Tuus riim on olulisem.

Kohver: Keel peab elama. Üle poole venelase salmide ägedusest teeb fakt, et tüüp ei tee asja emakeeles. Mis filoloogide jaoks tundub värdsõna, tundub mu jaoks tihtipeale väga kihvt keelekasutus. Obvioosselt. See sõnade väänamine, hakkimine ja teistpidi kokku panemine teeb tihtipeale tekstid mahlasemaks, ka meie omad. Seega ÕS lõkkesse ja tuus riim.

Korea: Korrektne on kehv valik küsimuseks. Pigem on räpparil just võimalus sõnu väänata, pöörata, uut välja mõelda – rõhud mujale asetada, lõppe ära jätta, liitsõnad vastupidi pöörata jne. Originaalne keelega mängimine on tervitatav, aga see ei pea EKI korrektne olema. Riim võiks tuus olla ikka jaa, punchline on iva.

Lancelot: Tuus riim.

Venelane: Peaasi, et kõlaks hästi ja sõnum oleks arusaadav.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

Eestis on kombeks, et poliitikasse ronivad ka n-ö mittepoliitikud, sportlastest teletähtedeni. Kes on teie arvates esimene Eesti räppar, kes Riigikokku kandideerib?

Päevakoer: Tommy Cash, surmkindel selles.

Kohver: 200% Reket.

Korea: Päevakoer naisteministriks või napsi- ja narkoministriks.

Lancelot: Reket.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

Kalamaja on kuulus hipsterite poolest, Tartus elavad intelligendid jne. Mis on Võsu trademark?

Päevakoer: Yours truly 5Miinust.

Kohver: Rämmar. Hommikul seisavad autod lahtiste akende ja väljalastud mahladega rannas. O baari ees kaklused. Kasutatud kondoomid Võsu ojas. Jupi esimene löök vastu päiksetõusu. Palja kellaga ujuma. Hommikulonkero. Väljast kõrbend ja seest toores šašlõkk. Metsa ära vajunud naised. Madalad enesehinnangud, kõrged saavutusvajadused. Linnavõllide ja maameeste kokkupõrked. See kõik on ülinaljakas ja tohutult kurb samaaegselt.

Korea: Suvi, rand, Obaar, 7Taevas, younameit. Oleme mainind küll, et 5- on Võsu trademark.

Lancelot: Eks Võsu on koguaeg kuurort olnud. Lääne-Viru Ibiza.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

Ronda Rousey on nüüd kaks korda pähe saanud. Kas nüüd kahetsete, et teda lugudes mainind olete?

Päevakoer: Poh see, sulle mulle paneks ikka ära, ei vä?

Kohver: Ma ei tea sellest MMA asjast tegelt kottigi. Rousey’t teangi. Ja mingi Connor oli ka, iirlane vist. Pohui.

Korea: Saadame uue plaadi talle, lööb järgmise nokki, kaks on köha.

Lancelot: See oli Kohvri teema. Vaevalt ta viimaste arengutega väga kursis on.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

Hordides on muusikuid, kes räägivad, kuidas nende kontsertide ajal naised püksikuid ja rinnahoidjaid lavale loobivad. Kas ja kui palju seda 5Miinuse laivide ajal tehtud on?

Päevakoer: Pole näinud live‘i ajal, küll aga pärast live‘i bäkkaris.

Korea: No nii, et saab varsti poe avada – aluspesu, tampoonid, süüd – süütust, lootust, viina.

Lancelot: Mingid püksikud on lennanud, tavaliselt tulevad nad ise lavale.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

Miks Estoni Kohver FIFAs nii halb on?

Päevakoer: Tal megalühikesed sõrmed, ei ulatu nuppudeni.

Kohver: Estoni Kohver on FIFA kunn, isa ja ülemus. Küsi nendelt teistelt jobidelt, mitu turnat keegi võitnud on… Harvade kaotuste põhjuseid on reeglina 2:
1. Sitt pult.
2. Borussia Dortmund.

Korea: Mõnele ei ole antud. Eks see fookuse küsimus kõigepealt, et poiss läheb leili ja teeb kaitses erroreid, laseb kergelt läbi. Lisaks ÄRA KUNAGI SÖÖDA sinna, kuhu sööta ei saa, ruuki misteik. Teiseks pole tal tihti pulti, millega harjutada. Loobib neid vastu seina juppeks.

Lancelot: Ande puudumine? Ta nagu ei näe neid värve ka eriti, seega on raske meeskondi eristada. Kutt mängib põhimõtteliselt 22 ühesuguse vennaga.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

“Aasta Plaadil” astusid üles ikka eriti kõvad tegijad – Chalice, Reket, Beebilõust, Liis Lemsalu ja teised. Lisaks on Jüri Pootsmanniga lavalaudu jagatud. Kes on järgmised kodumaised (või välismaised) muusikud, kellega koos hagu lõkkesse visata, et leek kõva oleks? Ja kellega üldse koostööd ei tahaks teha, sest nad jäävad enda valve ajal magama ja lasevad lõkkel ära kustuda?

Päevakoer: Mingite vene tüüpidega võiks teha tegelt, venelased megaenergilised laval. Kindlasti ei teeks lõket koos idikatega.

Kohver: Räpparitega ei viitsi koostööd teha. Kui siis ainult niimoodi, et tüübid on oma komfort tsoonist sajaga väljas. Pigem teeks koostööd produtsentide ja tänapäevaste heliloojatega hoopis teisest žanrist kui räpp. Räpitaustad ja räppmuusika on oma kõlapildilt lihtsalt nii faking igavad asjad. Selle Genka ja Pauli mixtape pealt kõige kiftim lugu mu meelest oli see Tehnoloogilise Päikesega asi ja need päiksetüübid pole mingid räpimehed. Üliägedalt kõlab kokku.

Ja nüüd kujuta ette, et Genka oleks need samad read räppinud mingi R.A.W Crew juustu peale? Novot, onju.

Aga kellega koostööd viitsiks teha? Iiris Vesik oleks päris äge, NÖEPile ütleks kohe “jah”, Cartoon, või misiganes nendest tänaseks saanud, oleks põnev projekt + igasugu hausi ja teknomehed. Aga kui peab räpimeestest rääkima, siis kui Travis Scott tuleks ja ütleks, et teeme loo, siis 100000% jes.

Korea: Igavatega ei viitsi. Mingi hetk oli mõte muusikutest mujale vaadata, kirjanikega vms lood teha. A la Sass Henno, aga meil veel teisigi. See vist jäi soiku, pigem nüüd teeme ise.

Lancelot: Kuna oleme ise suht kõvad tegijad, põleb see leek ka päris kõrgelt. Alustasime ka integratsiooniprojekti, mille raames liitus 5miinusega Venelane, kes on samuti väga lõke vend.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

2016. Aasta suvi kuulus totaalselt 5Miinusele – kõik laivid olid otsast-otsani higist rahvast täis, parklates lasti lahtistest autoakendest valjuhäälselt “Aasta Plaati”… Kas “Rämmar” kordab seda edu või purustab “Aasta Plaadi” edu mitmekordselt?

Päevakoer: “Rämmarist” saab sama oluline plaat eestlastele kui Pärdi “Spiegel im Spiegel”, “Credo” või Tammsaare “Tõde ja Õigus” (1.osa).

Kohver: Esimene tiraaž “Rämmarit” on sama, mis “Aasta Plaadi” kõik tiraažid kokku. “Rämmari muss, produ ja read on kõvasti professionaalsemad, see on “Aasta Plaadi” kõrval ikka päris muusika.

Täna on “Aasta Plaati” endal tegelt suht imelik kuulata. Kahetised tunded – ühest küljest see entusiasm ja vaib on super, teisest küljest “Bänger” ja paar tükki veel on ikka täiesti idiootsed below par lood.

Korea: “Rämmar” paneb sama auruga edasi ma usun. Overall muusikalise terviku kvaliteedi mõttes on “Rämmar” kindlalt parem kui esimene, aga samas esimene on alati esimene, seda üllatusmomenti teist korda ei tule. Seega “Rämmar” hoiab teenitud ja teenitult standardit.

Lancelot: Kaks varianti. Kas on räigelt hea või totaalne solk. Kurat, ikka päris hea on.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

Kas stripiklubis esinemine ajab teiesuguseid vingeid mehi pöördesse ka?

Päevakoer: Mulle meeldib muul ajal rohkem käia seal.

Kohver: Iga live ajab meid pöördesse. Live‘ide pärast me suuresti seda mussi teemegi.

Korea: Et siis sellepärast, et kuna me ise laval, siis see post tõmbab keerutama või…

Lancelot: Eelmine kord, kui esinesime, ma ühtegi stripparit ei näinud. Seega oli pigem keskpärane.

 

Ma olen “Aasta Plaati” kuulanud umbes 50 korda. Kas see on normaalne?

Päevakoer: Automakis ketrab 50 korda väga kiiresti täis, ma arvan, et see alla keskmise pisut. Sellegipoolest oled õigel teel.

Kohver: Kuula Frank Oceanit parem. “Biking”. See Jay-Z ja Tyleriga variant. Ilus asi.

Korea: Tee Twitteris mingi poll: “Kes kui palju kuuland”, siis oskad kuidagi paigutada ennast teiste hulka. Normaalne, maitea, mis on normaalne? Normaalne on igav keskmine v?

Lancelot: Vähe. Aga nüüd on aeg sealmaal, et peaks selle EP peale panema.

 

Intervjuu: verivärske EP valmis paugutanud 5miinust räägib suu puhtaks

 

5MIINUSE järgmised esinemised:

1. juuli – tallinn, pada, yohoov
7. juuli – seto jaanituli
8. juuli – haapsalu, aptek

 

Intervjuu: Sten Kohlmann
Toimetas: Metsakutsu
Pildid: AN1000