#TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks

Tekst: Cärol Ott ja Marleen Afanasjev
Fotod: Cärol Ott

Mõned päevad puhatud ja on aeg anda ülevaade eelmise nädala hittsündmusest – TALLINN FASHION WEEK. Neli järjestikust päeva täidetud showde ja kollektsioonidega, mille kallal on tööd tehtud juba nii mõnigi kuu. Lavale astuv peaks olema peegelduseks järgmise poole aasta tänavapildile, vähemalt teatud kontingenti arvestades. Või kas on?

Esmalt teeme selgeks, mis on fashion week – üritus, mis koondab endasse rohkelt erinevate valdkondade inimesi – disainerid, korraldustiim, meikarid, juuksurid, tehnikud, muusikud, fotograafid etc – kõik, kes töötavad ühise eesmärgi nimel, et tulem jõuaks disaineri visiooni kohaselt rahva sekka. Laval näidatakse moeloomingut, mille nimel on pikalt vaeva nähtud, kuid üldine feeling tekib ka paljudest muudest komponentidest. Just selle õige tunde, et ma tahan laval nähtut kohe endale saada, annavad edasi eelkõige õige muusika, stilistika kui ka set design.

Eestis jääb paraku vajaka just nende viimaste osas. Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks ning samad modellid käivad pooleteise tunniste vahedega laval esitlemas riideid, mida saab osta juba järgneval päeval. Sügiseks on küll uued riided olemas, kuid inspiratsiooni järgnevaks hooajaks moevaldkonna inimestele pigem vähevõitu. See tähendabki, et luuakse sooviga müüa – KINDLALT –  ja üldiselt samale ostjaskonnale. Platvorm aga ei anna erilist võimalust tõusta kõrgemale pjedestaalile maailma mastaabis.

Järgnevalt leiate noppeid showde hulgast, mis jätsid siiski oma jälje. Kuhu viib meid Eesti mood järgnevatel kuudel? Mõned vihjed otse moelavalt:

VINTAGE IS THE NEW LOOK – Järjest enam pressivad eelnevad kümnendid tagasi meie argipäeva. Öeldakse küll, et ära ela minevikus, vaid vaata tulevikku, kuid äkki on meil võimalik šnitti võtta just mõnelt rõivaesemelt, mis oli tol hetkel väga IN. Moemetropolidest on sellel hooajal ajas tagasi läinud näiteks Stella McCartney, MiuMiu prêt-à-porter (tšeki SIIT ja SIIT). Tallinn Fashion Weekil paistis silma ägedate vintage lookidega Vilve Unt, kes tõi lavale huvitavad lõikelahendused ning 40ndate militaarset maiku, mille hõngu tundsime ka Ketlin Bachmanni jakkide ja kleitide taskutel.

 

#TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks

 

MIX AND MATCH – erinevad värvid, kangad ja tekstuurid, et muuta igapäevane virr-varr veelgi kirkamaks. Mööda ei saanud vaadata Tallinn Fashion Weekil erinevate kangatekstuuride ja materjalidega mänginud REBELLIONAIRES by XENIA JOOST kollektsioonist. Samuti üllatas Katrin Aasmaa, kes ei kartnud viigipükstele tegemast kahe korrektse sääre asemel üht lakknahast ning sinna otsa veel otse kaltsukast uuenduskuuri läbinud tossupaari. Iris Janvier muutis jällegi sportlikud ning mugavad lõiked kalleid kangaid kasutades elegantseteks. Vaata kuidas kannavad staarid välja elegance x sporty looki (SIIT, SIIT)

 

#TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks

 

LAYERS on LAYERS on LAYERS – kui ei suuda otsustada, lisa juurde. Being extra on viimasel ajal kujunemas üheks moe võtmesõnaks. Rohkete kihtide ja retroga saab samastada näiteks GUCCI S/S18 kollektsiooni (SIIT). Sama tehnikat kasutas ka Iris Janvier, kelle kollektsioonis leidus komplekte, kus olid ära kasutatud kõikvõimalikud rõivaste liigid. Positiivseks üllatuseks oli ka Tiina TaluMEHE kollektsioon, mis üllatas ägedate, kihiliselt riietatud šikkid meesmodellidega, samal ajal kui pidulikes kleitides naismodellid vajusid unustusse.

 

#TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks #TAGASIVISE Tallinn Fashion Week 2017: Ruum ei inspireeri, stilistika jääb nõrgaks

 

Üldiselt jääb Fashion Weeki moepildilt õhku feeling ‘’Same same but different’’. Mõistame, et disainerid teevad oma kollektsioone eelkõige müügiks, aga see ei tähenda, et looming peaks jääma lihtsakoeliseks ja iga aasta pea samasuguseks. Eesti disaineritel on palju potensiaali teha kindlalt müüdavate toodete kõrvale ka uuenduslik stilistika, set design, muusika ning intro, mis looks hea koosluse kõigi aspektide vahel.

“Everyday is a fashion show and the world is the runway” Coco Chanel