Saksakeelne meinstriim hiphop, mu arm!

Mina kasvasin üles CD pleieris Eminem ja saksakeelne meinstriim hiphop. Usun, et on palju minu vanuseid, kelle koju jõudis 90-ndate lõpus ja 2000-ndate alguses saksa muusikakanal VIVA. Aggro Berlin oli selle aja kõige kõvem sõna, mida kummardasin nagu usuhull. Kasutasin slängis saksakeelseid sõnalõppe ja houmid tõid mulle Saksamaalt official Aggro Berlini merchi, mida kandsin uhkusega, endal näol irvitus, mida miski pühkida ei suutnud. Suurem osa mu loomingust oli jõuliselt sellest kambast mõjutatud ja on tegelikult siiamaani. Mäletate sellist lugu nagu Metsakutsu – Sõjaolukord? Kõrvutage selle algust Fleri legendaarse “Neue Deutsche Welle” algusega. Wink-wink!

Üks kõvemaid asju ja olulisi faktoreid selle gängi edus olid kindlasti muusikavideod. Saksa pornofilmi tööstus andis riigile korraliku produktsiooni võimekuse ja teismelisena olin visualiseeritud fantaasiasse kleepunud nagu kärbes kleeplindi külge. Videod olid ülbed, jõulised, keda huvitas Jay Z Cadillac ja dollar, kui tuules lendlesid eurod ja kruusal rullusid BMW-d ja Mersud. Loomulikult oli mul kohustus endale esimeseks autoks hankida BMW, mille ülimalt nadi helisüsteem pumpas Põhja-Tallinna kossuväljakutel saksakeelset hiphopi.

Aggro Berlini kuldajad on minevik, aga sellest jäid püsti mitmed sooloartistid. Pika ja väga tugeva nimekirja eesotsas Sido ja Fler alias Frank White. Kaks tüüpi, kes olid sellest seltskonnast ka minu iidolid juba põhikoolis. Sido on nüüdseks üleriigiline seltskonnatäht, kes hiljuti ekperimenteeris oma räpiga selle zanri erinevatel laiale publikule sobivatel piirialadel, hostis üleriigilisi TV saateid jne. Noh nagu Saksamaa Karl-Erik Taukar või nii. Nüüdseks on tagasi jõudnud hea ja siira hiphopini, räpib oma perest ja lastest ja tundub igati sümpaatne vananev räpi-issi. Loodan, et kunagi kui kõik läbi on, siis olen ise samasugune.

Kuigi Sido on oma pealuumaskist ammu loobunud, millega ta skenesse sisenes, siis põhimõtteliselt võib öelda, et tüübid on aastate jooksul endale kindlaks jäänud. Eriti on seda teinud Fler. Mees on kokku pannud oma crew Südberlin Maskulin, mille alt pritsib skenesse värskeid ja noori räpihunte. Sellega koos on punt püsti lükanud rohkem kui vä-ga-gi arvestatava riidebrandi Maskulin. Kodumaistel räpipundi-riidebrändidel oleks palju õppida.

maskulin

Fler valmistub välja andma uut albumit  “Keiner kommt klar mit mir”. Tema uus träkk “Alles Fake” on nii Fler kui midagi siin Universumis saab üldse Fler olla. Lugu, mis sai täna endale ka video. Klaar saksa sound. Loo sõnumi mõistmiseks ei ole vaja Saksa Gümnaasiumit lõpetada. Ma ei ole kunagi saksa keelsest räpist aru saanud, aga ma mõistan seda. Ma mõistan nende suhtumist ja hoiakut. Tunnen kõiges nende tehtus samastumiskohti ja meie omavaheline suhe jookseb nagu õlitatud mehhanism. Ma ei tahagi siia mingit uut hammasratast, ma ei taha siia midagi uut. Mulle meeldib, et see on põhimõtetelt jäänud samasuguseks nagu ta oli 10 aastat tagasi. Lisaks sellele on minu meelest saksakeelne räpp KÕIGE parem räppimiskeel maailmas!

Mul on hea meel näha, et vanameistritel hoogu jätkub ja juba mitmendat korda võib öelda, et “Papa ist Züruck”.

Fleri uus album “KKKMM” on saadaval alates 6.02 nii iTunesis kui ka Amazonis.

Tekst: Metsakutsu