Eesti hiphopi hääletuste eri: hiphop.ee VS ehh.ee

Nädalavahetusel jagas internetiportaal hiphop.ee koostöös Raadio 2​ saadetega “Programm​” ja “Linnadzungel” auhindu kodumaisele räppmuusika paremikule. Jagamisele läksid auhinnad “Aasta Artist”, “Aasta Album”, “Aasta Video”, “Aasta Lugu” ja “Uus Tulija”. Ürituse pani põhimõtteliselt kolmandat aastat järjest konkurentsitult kinni Eesti Vabariigi kõige kuumem sõna täna – Suur Papa.

Napilt enne seda lõppes ka teise kodumaist hiphopi kajastava gigant internetiportaali ehh.ee (kes muide otsib hetkel sinu abi!) publikuhääletus.

Kolmanda suure kodumaise hiphopi gigantportaali Hooligan Hamleti Parimast Parimad 2014 kokkuvõtet sa juba lugesid. Meile meeldib intriig ja lugeja klikk ning loomulikult paneme siinkohal kahe kodumaise hiphopi portaali suuremate kategooriate tulemused võrdlusse! Bättel lägsgo!

 

Hiphop.ee Aasta 2014 parim Eesti artist:

1. Suur Papa
2. Genka / Paul Oja
3. Hanf Kung
4. DVPH
5. Tommy Cash

Ehh.ee Aasta 2014 parim Eesti grupp/emsii/artist:

1. DVPH
2. Genka ja Paul Oja
3. Hanf Kung
4. 5loops
5. Suur Papa

VÄGA intrigeeriv! Ühe portaali lugejate arvates pani aasta lukku ülekaalukalt Suur Papa. Detsembris üllatusalbumiga lagedale tulnud DVPH ei mahu esikolmikusse. Teise portaali publik hindab aasta parimaks artistiks just nimelt  DVPH ning Suur Papa on 5. kohal. Kõik muud aastat raputanud artistid platseeruvad mõne erandiga enamvähem samas järjekorras mõlema portaali lugejate arvates. Välja tasuks tuua veel auhinnaline 2. koht, kus mõlema portaali tabelis seisab kindlalt Genka/Paul Oja.

 

Hiphop.ee Aasta 2014 parim Eesti album:

1. Suur Papa – Näita mulle kuningat mixtape
2. Genka / Paul Oja – Genka / Paul Oja
3. DVPH – Natuke Veel
4. Tommy Cash – Euroz Dollaz Yeniz
5. 5LOOPS – 2014EP

Ehh.ee 2014 Aasta parim Eesti hip hop album:

1. DVPH – Natuke veel
2. Genka ja Paul Oja
3. Pok – Uperkuut
4. 5loops – 2014ep
5. Suur Papa – Näita mulle kuningat

Bättel jätkub! Samad kuumad nimed eelmisest aastast on sarnaselt “Parim Artist” kategooriaga oma vahel ära jaganud ka “Aasta Album” tiitli. Ehh.ee lugejate arvates oli parim album DVPH “Natuke Veel” ja hiphop.ee lugejate arvates Suur Papa “Näita Mulle Kuningat”. Sellel korral mahub hiphop.ee hääletusel auhinnalisele 3-ndale kohale ka DVPH. Ehh.ee melomaanide arvates sobib Suur Papa mixtape 5-ndale kohale. Sarnaselt “Aasta Artist” kategooriaga on ka siin 2. kohaga mõlemal portaalil üksmeel – Genka/Paul Oja.

 

 Hiphop.ee 2014 Asta parim Eesti lugu:

1. Suur Papa – A.V.R.
2. Suur Papa – Pätiplika
3. Genka / Paul Oja – Jeesus Presley
4. Suur Papa – Sitt päev
5. Hanf Kung – Mi Amor

Ehh.ee 2014 Aasta parim Eesti lugu:

1. Genka ja Paul Oja – Bakkushan
2-3. Hanf Kung – Ööbikööskoosöökullidega
2-3. DVPH – Natuke veel
4-6. Genka ja Paul Oja – Tali pruut tantsima
4-6. Genka ja Paul Oja – Jeesus Presley

Hiphop.ee hääletusel tegi selles kategoorias täielikult puhta töö Suur Papa. Tal ei ole isegi ühtegi konkurenti. Kõik lebavad oimetult maas ja üritavad aru saada, mis juhtus. Kaevikusse lendas granaat, millel olid initsiaalid S ja P ja ei jäänudki muud üle kui pauk üle elada ja haavu lakkuda. Ehh.ee hääletajate arvates väärisid kõrgemaid kohti hoopis teised lood. Samalaadse granaadi heitis Ehh.ee arvates kõrvalkaevikusse vanameistrite duo Genka/Paul Oja. Kõrgeid kohti on Ehh.ee arvates väärt ka DVPH ja Hanf Kung.

 

Hiphop.ee 2014 Aasta parim video:

1. Suur Papa – Pätiplika
2. Suur Papa – A.V.R.
3. Tommy Cash – Euroz Dollaz Yeniz
4. HVNS & Gerttu Kaunismaa – Inglid hoiavad silma peal
5. Hanf Kung – Ööbikööskoosöökullidega

Ehh.ee 2014 Aasta parimad Eesti video:

1. 5loops – Memo feat Ruste Juxx
2. Hanf Kung – Ööbikööskoosöökullidega
3. Reket – Võit
4. 5loops – Samad reeglid
5. Whiz – Kes hull on?

Siin ei ole midagi arutada – Suur Papa “Pätiplika” aasta video. Punkt. Kes vastu vaidleb on pede. Literally. Hea sooritus ka Tommy Cash ja video “Euroz Dollaz Yeniz”, mille Ülemiste tunneli kaader on üks õnnestunumaid asju Eesti hiphopis. Ehh.ee lugejad armastavad 5LOOPSi visuaale. Auhinnalisele kolmandale kohale jõudis ka Hooligan Hamleti sugemetega video Reket ja “Võit”.

 

Kokkuvõttes on asjad väga hästi.

Kokkuvõttes on selge, et Eesti hiphopi aasta kuulus Suurele Papale ja Genka/Paul Oja albumile. Mustrid joonistusid välja juba aasta jooksul ja selleks ei ole kellegi klikke vaja, et sellest aru saada. Hooligan Hamlet soovib meestele jätkuvat jõudu ja igavest nälga edasi kütta. Meil on teid vaja, mehed, et oma ajakirja teha. Sügav kummardus.

Sama sügav kummardus hääletuste korraldajatele hiphop.ee ja ehh.ee – ärge unustage kodumaist hiphopi ka tulevasel aastal.

 

Tekst: Metsakutsu
twitter.com/metsakutsu