Paneelide Vahel – Sex Criminals

Jon …is your dick glowing?”

See küsimus defineerib kogu kõnealust koomiksit. Tegu ei ole metafooriga ega sügavmõttelise filosoofiaga. Ei, see on konkreetne küsimus konkreetsele inimesele, millel  saab olla ainult ühene vastus…ent sellest pisut hiljem.

coming

“Sex Criminals” on fantastiline, ma ütlen selle kohe alguses välja. Ta on oma olemuselt väga lihtne, ent samas ülimalt kompleksne, seda nii sõnas kui ka pildis. Seda on raske sõnadesse panna, kuid ma usun, et kui te kavatsete seda ükskord lugeda (ja uskuge mind, “Sex Criminals” on elamus omaette), saate kindlasti aru, mida ma sellega öelda tahan. Ta on suurepärane vaheldus neile, kes on suurest superkangelaste laviinist pisut läbi põlenud, ent siiski otsivad oma koomiksist natukene enamat, kui igapäevase halli argielu ümberjutustust paneelide sees ja vahel. Või noh, ta peaaegu nagu oleks seda, ent siis visatakse kiirelt supi sisse ainult üks lisaelement ja voila! Eelroast saab pearoog!

“Sex Criminals” sisaldab endas, nagu seda ka pealkirjast järeldada võib, nii seksuaalse kui ka kriminaalse loomuga tegevusi. Loo keskmes on noor naine Suzie, kes töötab raamatukogus (mis on täiega cool, sest raamatud on lahedad, eriti need, kus pildid sees on). Nagu (peaaegu) iga täisväärtuslik teismeline, avastab ka Suzie ühel hetkel…iseennast ning selgub, et iga kord kui ta orgasmi saab, jääb aeg seisma. Sõna otseses mõttes. Mitte, et taustal kõlab smooth Marvin Gaye ning linnud lendavad akna taga justkui aegluubis, ei. Need linnud on tardunud poole tiivaripsutamise pealt ning Gaye kassettmakis on vait jäänud. Sekundiseier kellas keeldub edasi liikumast. Jah, Suziel on üks maailma veidramatest supervõimetest!

 

kids

 

Ent ühel hetkel läheb elu keeruliseks, sest noh, täiskasvanute elu reeglina on seda. Suzie raamatukogut ähvardab sulgemine ning tema ellu ilmub Jon, kellel üllatusena on täpselt sama võime, mis neiul. Üks asi viib teiseni ning paarike jõuab otsusele enda oskuseid pisut praktilisemalt proovile panna – seda muidugi panka röövides (hence the “Criminals” part). Kuid see on alles algus! Selle koomiksiseeria kõige tugevamaks (kuid kohati ka üheks nõrgemaks) küljeks on asjaolu, et kõik tundub justkui meeletult kiire lõbustuspargi agregaadi peal olevat – kunagi ei saa milleski kindel olla, sest juba järgmisel leheküljel võib juhtuda midagi, mis kõik taaskord pea peale keerab. Seda reeglina siiski heas mõttes.

“Sex Criminals” on hullumeelne, ent samas veidral kombel realistlik. Need hetked, mil Suzie ja Jon ei veeda oma isiklikus seksiajamullis, toovad lugeja fantaasiamaalt tagasi ning räägivad avameelselt seksist, seksuaalsusest ja kõige sellega seonduvast. Analüüsitakse keerulisi inimsuhteid ja muid “täiskasvanute probleeme” läbi võrratu huumoriprisma. Kõike seda saadab pisut tagasihoidlik, ent sellest hoolimata ilus visuaalne stiil. Kõige tagatipuks, vaatamata oma üleloomulikele elementidele, on “Sex Criminals” siiras. Aa, ning jah – Joni riist helendab. Nagu E.T. Nagu E.T. riist.

 

glowstick

 

Sex-Criminals

 

Sex tip: Alien on the streets, Predator in the sheets.

Artikli autor:
Sten Kohlmann Twitter

Instagram @theriddimone
Koduleht – level1.ee