Bikegals united – naiste 100km ratastel

Sa oled naine? Sul on ratas? Sa suudad sellega sõita rohkem kui mõned-kümned kilomeetrid mööda Kalamaja tänavaid? No, mis sa veel ootad – tee ära oma esimene 100km!

Juba pühapäeval võtavad naised üle maailma (ka Eestis) ette Rapha Callingu poolt algatatud 100km ratastel, mille mõte ei olegi mitte niivõrd koos sõitmises, kuivõrd just sõidurõõmul, mis rattasõiduga kaasneb. Eesti oma tüdrukud ehk Bikegals United läksid mõttega kaasa ja julgustavad ka kõiki kodumaa naisi ettevõtmisest osa võtma.

“Sa oled naine, sul on su ratas, sa armastad sellega sõitmist – lähme natukene kaugemale ja pushime natukene rohkem,” räägib üks algatajatest Elisa-Johanna Udde. “See 100 km ei ole päris igapäevane ring ja selles suhtes on grupiga seda sõita natukene motiveerivam.”

Alguses mõtleski Elisa-Johanna, et tahaks sõita kasvõi üksi, aga toredam oleks ju kõik koos. Pakkunud idee välja, haaras ideest kinni juba Tallinn Bicycle Week üks korraldajatest Martin Voltri ja ka JOOKS rattastuudio poisid, kes panid omalt poolt õla alla ning nüüd on osalejate arv kasvanud juba saja ligi (eks näis, kes on need julged ja tugevad, kes ka päriselt “finišisse” jõuavad).

 

bikegals

 

“Kui sa vähegi trenni oled teinud, jaksad ka seda 100 km kaasa sõita,” julgustab Elisa-Johanna. “Samas, kui sa ei ole ikka pikka maad sõitnud ja sõidad peamiselt linnarattaga, tasuks tõsiselt mõelda, kas see on ikka kõige parem idee.” Reaalsuses aga keegi sulle kätt ette ei pane ja proovida tasub igal juhul, sest sõitude vahele on planeeritud kerged seljasirutused ja tagumikupuhkused ning ka lõunapaus.

 

bikegals

 

Elisa-Johanna vigastuse tõttu tegelikult ise sel aastal sõita ei saagi, aga planeerib järgmisel aastal sama üritust uuesti korrata ja on sel aastal julgustaja rollis. “Rattasõit on minu jaoks mingil määral meditatsioon,” räägib ta. “Sa sõidad, sul on sina ja su ratas, tuul vihiseb kõrvus, sa liigud kuhugi – see on väga mõnus.”

Fotod: Andre Visnapuu

Autor: Keilit Aedma
Keilit Instagramis
www.keilitaedma.com