See legendaarne 1972. aasta kets Nike Cortez ’72 tuleb tagasi

Nike Cortez ’72 on üks pikema ajalooga ketse üldse. Cortez’i mudel on tegelikult isegi vanem kui Nike ise. Samamoodi nagu selles Genka loos, kus ta on rohkem sina, kui sa ise.

Minu esimene kogemus Nike Cortez’idega oli kunagi noores lapsepõlves, kui kõrvalsektsiooni poiss ütles, et kui ma kunagi tahan footbag’iga korralikult vigureid teha, siis ma pean endale Nike Cortez’id muretsema. Muud varianti proks saada ei ole. Vanemad mulle Cortez’e väljamaalt ei toonud, nii et footbag’iga ma väga sina peale ei saanudki. Küll aga jäi mulle see iseloomuliku disainiga toss südamele.

Nike Cortez ajalugu saab alguse juba aastast 1966, kui Nike oli veel Blue Ribbon Sports, mida juhtisid Bill Bowerman ja Phil Knight. Nad tegelesid enamasti Onitsuka Tiger’i tossude edasimüümisega, millest on nüüdseks kasvanud Asics. Cortez on mudel, mille Bill Bowerman ise disanis ja välja töötas. Esimesed tossud müüdi aga ikkagi Onitsuka Tigeri firma alt.

Kui Bowerman ja Phil Knight otsustasid Onitsuka Tiger’iga koostöö lõpetada ning oma revolutsioonilisi ideid jooksujalatsitest ellu viima hakata, sai seesama Bowermani enda disainitud Cortez nende esimeseks tossuks, mida oma sportlastele kasutada anti. Onitsuka Tiger polnud sellega muidugi rahul ning kaebas Boweman’i ja Knight’i kohtusse. Kohus otsustas, et Blue Ribbon Sports ja Onitsuka Tiger võivad mõlemad seda mudelit müüa, aga Blue Ribbon Sports on see, kes tohib teha seda Cortez nime alt.

2015. aastal toob NikeLAB taas tootmisse Cortez ’72 ehk siis kõige-kõige algupärasema mudeli. Seda ettevõtmist vedas Darryl Matthews, kes otsis inspiratsiooni. Kammides läbi Nike peakontoris arhiive avastas ta kõige vanema Nike Cortez mudeli. Ta lasi selle 3D skännida, et saaks identse vormi, mille järgi 2015. aasta mudel tootmisesse lasta, sest ilmselgelt see rohkem kui 30 aastat vana toss oli küllaltki kehvas seisukorras.

Miks on valitud Cortez’i puhul kõige tähtsamaks just aasta 1972 on tiba segane. Nike ajalooraamatutest on leitud, et esimest korda toodeti Cortez ketsi 1971. aastal, kuid 1972. aasta on valitud tõenäoliselt sellepärast, et sel aastal läksid nad laiemale ringkonnale müügiks. Esialgu tegid kergejõustikutreenerid Bill Bowerman ja Phil Knight Cortez’e oma õpilastele proovida.

2015. aasta Cortez ametliku nimetusega NikeLAB Cortez ’72 nagu öeldud on siis tegemist põhimõtteliselt identse koopiaga 1972. aasta tossust. Sellel on iseloomulik siksakiline tald, kummmist tossunina ning kanna üles-keeratav pulltab. Lisaks välimusele on identne ka tossu sisu. Keelel pole sees pool suuruse kirjeldust ega triipkoodi, vaid mõnusalt arhailine kirjeldus Nike’st ja Swoosh nimetusest. Muudetud on natukene ainult talla materjali, et see oleks tänapäeva inimese standardite kohaselt mugav ja kantav kets.

NikeLAB Cortez ’72 tuleb müüki 24. septembril NikeLAB poodidesse ja veebipoodi.

 Nike NikeLab Cortez 72
Nike NikeLab Cortez 72
Nike NikeLab Cortez 72
Nike NikeLab Cortez 72
Nike NikeLab Cortez 72

Nike NikeLab Cortez 72

Nike NikeLab Cortez 72Nike NikeLab Cortez 72 Nike NikeLab Cortez 72 Nike NikeLab Cortez 72

Artikli autor: Mikk Lemberg
Fotod: SoleCollector

Täägid: