Street Art Jam tõi Argentiina tänavakunstniku Telliskivi Loomelinnakusse

Kas oled märganud, et Telliskivi Loomelinnakus, F-hoone vastas on ühe hoone sein teistest pilkupüüdvam? Selle, umbes 20 meetri kõrguse töö autoriks on Argentinast pärit tänavakunstnik Martin Ron Murales, kes on tuntud oma sürrealistlike seinamaalingute poolest üle maailma. Ta on teinud töid Buenos Aireses, Londonis ja nüüd ka Tallinnas. Me kasutasime võimalust ja läksime vaatama, kuidas seinamaaling valmis ning tegime kunstnikuga juttu.

Street Art Jam

Kas see on Sinu esimene kord Eestis?

Martin Ron: Jah, esimest korda olen Eestis, kuid mitte Euroopas, sest ma käin igal suvel peamiselt Londonis projekte tegemas. Tallinna sattusime tänu JJ-Street’ile ja Ita Puusepale, kes võttis minuga ühendust ning, kes tutvustas mulle seda projekti.

Street Art Jam

Mis sa arvad Telliskivi piirkonnast?

Martin Ron: See piirkond on väga huvitav. Ma reisin üle maailma ja tundub, et vanade tööstuspiirkondade muutmine uuteks, ägedateks linnaosadeks on hetkel üleüldine tendents. Minu arvates on sellel piirkonnal potentsiaali saada heaks, ägedaks kohaks.

Street Art Jam

Kes on see isik, kelle te seinale olete maalinud?

Martin Ron: Tegemist on minu viimase teosega sellel suvel Euroopas maalitud seinamaalingute seeriast. Kõik need tööd on olnud koostöös teise argentiina kunstnikuga, Jiantiga. Üldiselt on nende tööde kontseptsiooniks Ladina-Ameerika kultuurile iseloomulike motiivide kasutamine. See seinamaal on pigem meditatiivne ja väljendab ladina naise sisemist energiat ning olemust ja seda mitte otseses mõttes, vaid pigem müstiliselt.

Street Art Jam

Mis on sinu lugu? Kuidas sa sattusid tänavakunsti tegema?

Martin Ron: See sai alguse 12 aastat tagasi. Esialgu ma alustasin lihtsalt maalimisega. Ma maalisin väga palju, tänavakunstiga hakkasin tegelema koos sõpradega lihtsalt lõbu pärast, hobina. Aga sellest kujunes minu elukutse, sest ma tahtsin aina rohkem teha ja areneda selles valdkonnas. Mida rohkem sa maalid, seda suuremaks muutub ka sinu network, tutvusringkond, mis on väga oluline. Nii on mul rahvusvaheliste projektide arv järjest kasvanud.

Street Art Jam

Seega praegu projektid leiavad sind ise üles?

Martin Ron: Üldiselt jah. Argentinas on mul väga palju tööd, sest ma tegelen ka mitmete noorteprojektidega. Projekte tuleb juurde ka tänu sotsiaalmeediale, mis on kindlasti minu tööde tuntusele kaasa aidanud, sest inimesed jagavad nendest fotosid üle maailma. Euroopas olles on mul eesmärgiks alati teha projekte uutes kohtades. See on hea võimalus tutvuda uute riikidega nagu praegu Eestiga.

Street Art Jam Street Art Jam

Kas sul satub ka mitu projekti samaaegselt olema?

Martin Ron: Jah, mõnikord on mul mitu projekti samaaegselt, kuid teinekord pole ühtegi projekti. Mul on Argentinas suur meeskond, sest ma ka õpetan seinamaalimist. Seega on mul palju õpilasi ja assistente. Ühe minu viimase projekti, kilomeetripikkuse tunneli, tegemise jaoks oli mul kolmkümmend assistenti. Tegemist on rahvusvahelise meeskonnaga ja selle olemasolu on minu jaoks väga oluline, sest mulle meeldib jagada oma kogemusi teiste kunstnikega. Hea tiim on väga vajalik, siis on töö palju huvitavam ning projekte on võimalik teha efektiivsemalt ja kvaliteetsemalt.

Street Art Jam

Millal algas selle projekti ettevalmistus?

Martin Ron: Enne siia tulemist ma ei valmistanud selleks spetsiaalselt ette, ma pean seda aja raiskamiseks. Me saabusime Tallinna esmaspäeva öösel ja järgmisel päeval tulime seina üle vaatama ning mõtlesime kontseptsiooni peale. Ja siis läksime värve ostma ja alustasime tööga. Kindlasti olid mul mõned ideed, kuid ma ei tee põhjalikke kavandeid.

 Street Art Jam

Sa avasid eelmisel aastal Londonis oma isikunäituse. Kas on tulemas ka järgmine näitus?

Londoni näituse avamine Mead Carney Fine Art Gallery’s oli suurepärane kogemus ja oluline minu karjääri jaoks. Tänavakunst on ikkagi formaalsest kunstist midagi muud, neil on erinev publik ja kunstitegemise viisid.

Kindlasti tuleb ka järgmine näitus, kuid see tuleb Argentinas, Buenos Aireses. Kuid ma seostan end siiski rohkem seintega ja 80 protsenti minu töödest on seinamaalingud ja ma naudin nende tegemist rohkem kui siseruumides maalimist.

Street Art Jam

Mis on sinu järgmine sihtkoht pärast Tallinna?

Ma lähen tagasi Buenos Airesesse ja puhkan ühe nädala. Pärast seda ma alustan uue projektiga koostöös kohalike noorte kunstnikega. Ja järgmised projektid on oktoobris Tenerifel ja Kanadas.

Pärast meie vestlust jätkas Martin Ron seina maalimist ja soovitas oma tegemisi jälgida Instagrami vahendusel – @martinronmurales.

Martin Ron Murales kutsuti Eestisse tänavakultuurifestivali JJ-Street Baltic Session: Street Art Jam’i festivali raames. Küsisime festivali ühelt korraldajalt, Ita Puusepalt, kust tuli idee just Martin Ron Murales Eestisse kutsuda.

Ita: Me saime kokku Telliskivi Loomelinnaku sisujuhi Raimo Matverega ja olime ühel meelel, et sooviks tänavakunstifestivali raames tihedamat koostööd Loomelinnakuga ning et võiks iga aasta sinna mõne põneva seina juurde tekitada. Ja kui mõtlesime seinte ja kunstnike peale, edastas Raimo mulle Martin Ron Muralese Instagrami lingi ning ütles, et nägi selle kunstniku töid Londonis ja talle need jubedalt meeldisid. Vaatasime kohe järele, et tegemist on väga kaugelt pärit kunstnikuga, kuid igaks juhuks mõtlesin talle siiski kirjutada ja uurida, et ega ta juhuslikult Euroopas liikvel pole suve lõpul või sügise alguses. Kui tuli välja, et ta on Euroopas, siis oli juba otsus kindel. Ja pealegi väljendas Martin Ron juba kohe alguses suurt huvi Tallinnasse tulemise osas.

Street Art Jam

Millise ürituse tooksid festivali kavast välja, kuhu võiks kindlasti minna?

Ita: Väga raske on niimoodi välja tuua midagi, sest minu meelest on iga meie üritus väga äge! Festivali kava on sel aastal väga mitmekesine ning ilmselt ajakavast leiab igaüks midagi oma maitsele. Tänavakunsti osa võtame festivali raames kokku 6. oktoobril, kus teeme väikese tagasivaate toimunule ja tehtule. Selle päeva ajakava ilmub õige pea kodulehele ja Facebook’i lehele. Kogu JJ-Street Baltic Sessioni festival kulmineerub aga 11. oktoobril Nordea Kontserdimajas, kus on terve päev tegemist ja vaatamist, kuna mõõtu võtavad omavahel tänavatantsijad üle maailma. See on kindlasti midagi, mida soovitaksin oma silmaga vaatama tulla, sest see on päris kindlasti midagi muud kui Step Up!

 

Seega, kui tekkis rohkem huvi ja tahad teada, kus ja millal miskit festivali raames toimub, siis vaata kindlasti:

www.balticsession.com

ja ürituse Facebook’i lehte!

Fotod: Martin Ron Murales facebook ja kodulehtTelliskivi Loomelinnak
Autor: Helina Mäll