Metsakutsu 5 aastat debüütplaadist: kolmas album tuleb!

Täna. Just täna on see päev, kui möödub 5 aastat räppar Metsakutsu duubeldebüütalbumi “Testament” väljaandmisest. Siinkirjutaja jaoks on see album ja selle autor üks olulisimaid teetähiseid teekonnal Eesti hip-hopi ja räpi avastamiseni. Ühesõnaga – album “Testament” ja selle viies sünnipäev ning räppar Metsakutsu teine juubel tema räpikarjääri jooksul!

Lisaks jagab Hooligan Hamlet artikli lõpus täiesti tasuta kogu “Testamendi” muusikat.

 

metsakutsu

Eesti Hip-Hop Festival 2010

 

Just täna, aga juba 5 aastat tagasi, tuli välja Metsakutsu esimene album „Testament.“ Mis tunne on? Mis emotsiooniga pool dekaadi hiljem „Testamendi“ kaante vahele piilud?

Ebareaalne. Juubel ju! Teine juubel juba minu “räpikarjääris”. Eelmisel aastal sai 10 aastat minu esimesest nö ametlikust stuudios lindistatud loost, milleks on “Värsiarhitektuur” Toe Tagi albumil “Legendaarne”. Tunne on imelik. Ma olen alati enda jaoks olnud see “uue aja” artist. Teen lugusid biitide peale, mis on harjumatud ja räägin ebatraditsioonilistest teemadest ja kannan riideid, mis veel ei ole hip-hop skenes okei. Ma pean hakkama tasapisi aktsepteerima, et ma ei ole enam see uus laine, see värske laine. Mu esimene album tuli välja siis, kui niimõnigi täna räppiv MC, ei olnud veel oma teed hip-hopini leidnud. Nii mõnigi leidis selle tänu minu muusikale.

76025_111665105569902_6349797_n

Selle albumiga oli sul omajagu struggle’t, ent mulle tundub, et kompott oli seda vaeva väärt. Kas pikaks veninud valmistamisprotsess suutis sellel hetkel plaadile midagi juurde anda?

See veninud protsess andis albumile juurde veel ühe albumi. Ainult sellel samal põhjusel sai plaadist duubel album. “Vana-Testament” oli valmis ilmuma aastakene varem. Ma ei tahtnud vana materjali välja anda ja tegin uue albumi “Uus-Testament”. “Vana-Testamendi” sisse oli lükatud juba nii palju energiat ja aega, et seda vedelema jätta oleks olnud patt. Seetõttu sai see uue albumiga niiöelda boonusena kaasa pandud ka vana materjal. Albumid erinevad tegelikult üksteises täielikult. “Vana-Testament” on segane kogum erinevat muusikat ja “Uus-Testament” on konkreetse eesmärgiga ja ühe biidimehega ja selge visiooniga album.

“Shit is real, son. Rohkem ma ei ütle midagi.”

Kui „Testamendist“ „Kelmiküla unistuseni“ liikuda, siis kuivõrd erinesid nende kahe plaadi valmistamisprotsessid?

Täielikult. Täiesti uus suhtumine, täiesti uued koostööpartnerid, täiesti teises järjekorras tegutsemine jne. ”Testament” oli selline häng. “Kelmiküla Unistus” oli albumi lindistamine from day one. Paigas olid kuupäevad, millal alustame, millal lõpetame. Konkreetne graafik, millal lindistame jne. Loomulikult see ei olnud kohustuse vormis, aga see oli organiseeritud ja asjalik. Täpselt nii nagu mulle meeldib asju teha. Ka lõbusaid ja ägedaid asju. Konkreetselt.

132067_111664445569968_5364023_o

Albumi esimese esitluskontserti plakat.

„Läheks, läheks, elumõtet taga ajama,“ kõlavad sõnad Su ühel kõige populaarsemal lool, mis muuseas just „Testamendilt“ pärit. Selles loos on tunda noort ja toorest Metsakutsut. Kuivõrd Sa ise tunnetad, et Su stiil muusikuna on muutunud ja küpsemaks saanud? Mis suunas?

Mu stiil on koguaeg muutunud minu enda arvates. Ma kuskil püsida eriti ei oska. Ma ei ole veel kindel, kas see on hea või halb asi. Mu stiil muutub iga looga. Kui kõrvuti panna kasvõi kaks minu viimast lugu “Kristallid” ja “Huntide Kasvatatud.” Need kõlavad nagu nende vahel oleks 10 aastat. Vähemalt. Tegelikult samal ajal lindistatud. Kas ma olen muusikuna küpsemaks muutnud? No doubt. Mu peas on asjad selged. Esimest korda. “Kelmiküla Unistus” oli ikka ka selline seiklemine. Praegu ma näen suurt pilti. Mul on tunne, et ma olen ainus räppar Eestis, kes näeb oma suurt pilti. Ma tahaks kõiki teisi aidata, sest nad ei näe, aga keegi ei taha abi vastu võtta. Seega fuck ‘em. Minu jaoks on kõige olulisem, et muusika, mida ma teen, oleks selline, mida mina ise ka kuulata tahan. Stiililt. Muidugi, ma tean, millist muusikat oleks vaja teha, et EHHF-il rohkem respekti saada ja ma tean, mida tegema peab, et Uuno Raadio mu muusikat mängiks, aga ma tahan, et see muusika meeldiks minusugusele inimesele.

“Südamest ja siiralt tahaksin oma kolmanda albumi esma-esmaesitluspeo teha Viljandis.”

On teada-tuntud ütlus, et kolm on kohtuseadus. Kas ning millal on näha ja kuulda uut Metsakutsut?

Kuna “Testament” oli tegelt kaks plaati, siis mul juba on 3 albumit. Tegelikult, kui ma aus olen, siis ma tunnen, et mul on kaks plaati ja kolmas on vaja teha. Jah, kolmas album tuleb. Nimi isegi on juba olemas. Shit is real, son. Rohkem ma ei ütle midagi.

12176186_1091710877513663_310195334_o

Albumi pakendi prototüüp.

Ja esitlustuuri esimene kontsert toimub mis linnas?

Südamest ja siiralt tahaksin oma kolmanda albumi esma-esmaesitluspeo teha Viljandis.

Siinkohal olekski paslik uurida, et mis side sul päriselt Viljandiga on? Jah, paljud Eesti räpparid naudivad Viljandis esinemist ja tituleerivad kohta räpipealinnaks, aga Metsakutsu side sealsega on teine. Mis värk on?

Minu ainus seos Viljandi linnaga on see, et mingisugusest määramata hetkest hakkas Viljandi minu esinemisi soojemalt vastu võtma kui ükski teine konsterdipaik Eestis. Ma ei tea, millal see juhtus või miks, aga ma tean, et see juhtus. Selle käigus olen õppinud tundma Viljandi hinge paremini kui ükskõik, milline teine artist Eestis. Viljandi hinge ehk noori. Ma tean, et ma ei ole tegelikkuses Viljandi jaoks kuidagi teistest olulisem – teiste räpparite kontsertid on Viljandis sama populaarsed, aga see teadmine ei häiri mind oluliselt, sest sellel hetkel, kui ma sinna esinema satun, tunnen alati, et olen ainus muusik kogu maailmas. Aitäh nende hetkede eest. Muud seost mul Viljandiga ei ole.

“Mida vanemaks ma saan, seda rohkem saan aru, et see ongi asi, mis mind kannustab – elada igavesti.”

Milline su tänastest uutest lugudest kirjeldab kõige paremini just seda uut Metsakutsut loomingut?

Tegelikkuses tuleb järgmine Metsakutsu midagi sootuks muud. “Kelmiküla Unistus” on vana sound. Üksikult ilmunud viimased lood on sarnased eelmiste albumitega. Uue plaadi peal tahan proovida järgmisi asju. Kõik mõtted ja ideed on olemas, kuidas seda teha. Tuleb lihtsalt tegema hakata.

metsakutsu

„Soovite oma testamendis jätta päranduse kõikidele inimestele“ on lause „Testamendi“ proloogilt. Kas see kehtib ka täna ja kehtib ka uue albumi puhul?

See kehtib tegelikkuses kõikides valdkondades mu elus. Mida vanemaks ma saan, seda rohkem saan aru, et see ongi asi, mis mind kannustab – elada igavesti.

“tean, eesti hiphop mulle praegu ei plaksuta,
surematuks saan peale matust ma…”

 

https://soundcloud.com/metsakutsu/sets/uus-testament-2010

 

https://soundcloud.com/metsakutsu/sets/uus-testament

autor: Kris Süld 
instagram: @j2kop

Täägid: