7 päeva hübriidkaameraga Fujifilm X-T10

Hübriidkaamera ei ole asjatundlikuma Photopointi kliendi jaoks mingi uudistoode, aga normaalsele inimesele, kelle mälu kestab Facebooki postitusest järgmise postituseni, on see kaameraliik peegelkaamera ja digikaamera vahepeal. Natukene ühte ja natuke teist. Fujifilm hübriidkaamerad on fotograafide keskel märgatavalt pead tõstnud. Käisin aparaadiga Fujifilm X-T10 ühe nädala jooksul läbi tule ja vee ning siin on kokkuvõte.

 

DSCF1493 DSCF1513IMG

 

Teeme ühe asja kohe selgeks – ma ei tea fotograafiast mitte midagi. Null. Oma ISOsid ja asju võite kodus näppida, kui kõik teised magavad ja nii, et see kedagi ei sega. Ma olen see klišee telefonipiltnik. Kunagi oli see nagu lahe, et “yo, parim kaamera on see, mis sul kaasas on, meees!” Aga nüüd on see rohkem nagu mingi “aa sa oled see tavaline Instagrami aff jah?” Ma olen see Instagrami aff. Kõik mu fotod on tehtud iPhone‘iga. Ühel hetkel aga tajusin, et kurat, tahaks ikka rohkem heat’i oma fotogame’ile. Tuleb levelit tõsta. Mingi aeg jooksin mööda linna ringi Olloclip objektiiv iPhone‘i küljes – sain laia nurka ja sain makrot. Veits aega oli lahe.

 

Hinnaklassilt odav, mõõdult väike ja lihtne kasutada

Mõistsin peale pisemat uurimist internetis, et kõik minu lemmikfotograafid pildistavad erinevate hübriidkaameratega. Need ei ole need fotograafid, kes saavad kell 13.00 kliendiga stuudios kokku, vaid need, kes elavad elu! Londonis, Pariisis, Hong Kongis, tänaval, räpipidudel, NBA mängudel, sneakerstore’ides, metsikus looduses, luksusautodes. Hübriidkaamera on sellistes kohtades parim sõber. Peegelkaamerast hinnaklassilt odavam, mõõtudelt väiksem, kaasaskantavam ning maasikas koogi katusel – lihtsam kasutada. Digikaamerast parem, sest hübriidil saab objektiive vahetada.

 

IMG

 

Kõnealune Fujifilm hübriidkaamera X-T10 on oma 699€ hinnaga võib-olla naaatukene krõbedam kui ootaks. 700€ (+ objektiivid) ei ole just summa, mis taskust välja hüppab. Kui ma aus olen, siis pildistasin seitsmest päevast viis teadmisega, et see kaamera maksab umbes 300-400€. Hübriidkaamera hinnad on vahemikus 250-2000€ (kui jätame välja 3000+ eurot maksvad Sony A7S 2 ja A7R 2). Kui nii vaadata, siis jääb X-T10 hinnalt tugevalt skaala esimese otsa lähedusse.

 

DSCF1618
DSCF1633
DSCF1625

 

Fuji – meil on vist probleem

Aparaat on tõesti mugavalt väike ja hõlpsasti kaasaskantav. Üritusel “Eesti Laul”, kus olid igalpool üleval fotoaparaati keelavad märgid, ei peetud seda vist isegi fotoaparaadiks. Päris telefon ta muidugi ei ole, aga õhtul linnapeale jurrama minnes seda kaelas kanda ei ole ka mitte mingi tähelepanuväärne pingutus. Kerge, õhuke ja väike.

 

DSCF1725 DSCF1735 DSCF1739 DSCF1785

 

Sellel on muidugi ka väike miinuspool – nimelt on kaamera “käepide” ka väga pisike. Et mitte öelda, et seda pole. Minu keskmisest väiksemate kätega oli kohati raske kaamerat stabiilselt käes hoida. Lisaks on Fuji T-X10-le täpselt käe alla sätitud ka hunnik kõikvõimalikke nuppe. Täpselt siis, kui sul on vaja äge foto kiirelt teha, avanevad erinevad menüüd ja aktiveeruvad täiesti ebavajalikud funktsioonid. See oli X-T10 kasutajakogemuse juures minu jaoks kõige suurem probleem.

 

Säti ainult kompa paika – ülejäänu teeb kaamera ise

Fuji X-T10 objektiivide valik on korralike killast. Minuga olid selle nädala jooksul 16-50mm KIT, 18mm F2 R, 35mm F1,4 R ja 60mm F2,4 R. Esimestel päevadel kujunes kiirelt minu lemmikuks laia nurga ja suure avaga 18mm F2 ning 90% piltidest sai just selle objektiiviga tehtud. Kõik need objektiivid maksavad 600-700€. Tavaelus ilmselt valid nendest ühe ja elad sellega. 18mm poiss tegi oma tööd ülima usinusega ja tulemus jäi väga efektne. See oleks minu kindel nr 1 soovitus X-T10-le objektiivi valides – portreed jäävad ägedad ja suurem maastik samamoodi.

 

DSCF1890 DSCF1894 DSCF1898

DSCF1899DSCF1906

 

Üldse olin ülimalt positiivselt üllatunud kui “päris” minu tehtud fotod jäid. Selles pisikeses masinas on jõudu ja auahnust küll ja veel. Ta hindas täpselt olukorda, sättis ennast paika ja sinul jäi ainult kompa paika vaadata ning nuppu vajutada. Nagu telefoniga noh. Ma absoluutselt ei mõista, miks peaks üks normaalne tänavafotograaf endale peegelkaamerat ihkama. Kui sul ei ole lähitulevikus vajadust kesklinna 6×3 m billboard‘ide jaoks fotosid pildistada, siis seesama Fuji on täpselt sinu masin. Pildista kodus tosse või uut rinnahoidjat, pildista peol sõbrannasid või loodust, lähedalt või kaugelt. Erakordne teravus piltidel säilib ja vibe saab autentne.

 

DSCF1669 DSCF1691 DSCF1708

 

Väljast retro, seest techno

Kõik inimesed, keda ma aparaadiga pildistasin, olid veendunud, et tegemist on retrokaameraga ning küsisid, kas viin fotod ilumutamisse sellel aastal. See Fuji on hunt lamba kostüümis noh. Minusugusele telefonifotograafile võib-olla kõige suuremaks plussiks ongi tema supervõime saata fotod Wi-Figa Instagrami sekunditega. Täitsa hull! Hops pilt, hops telefoni, hops fototöötlusäpiga värvid cool’iks ja BOOM “Publish on Instagram”. See on ebareaalne, kuidas sa saad nii kvaliteetset manti põhimõtteliselt reaalajas oma follower’itega jagada. Keda kotib esmaspäeval, et sa olid Genka kontserdil laupäeval. Fotod on turundusmaterjal ja see peab töötama kohe.

 

DSCF1956 DSCF1959

 

Kokkuvõttes miinustest tooks välja probleemid, mis kaasnesid käeshoidmisega ning pildistamiskiirusega. Metsas jooksvat jack russell’i terjerit ikka nii lihtsalt pildile ei saa. Nupu vajutamise ja klõpsu vahel on arvestatav viide. Aga põhiliselt ikkagi väga hea masin fotograafile, kes hindab pildistamisel vahetut emotsiooni, lihtsust ja pisikest mõõtu. Miks ma ütlen “fotograafile” ja mitte “hobifotograafile”? Sest ülipaljud Eesti professionaalsed fotograafid, keda ma tunnen, kalpsavad töövabal ajal selle sama X-T10-ga ringi.

Kaamera ja kogu varustus on müügil Photopoint esindustes üle Eesti. 
Uuri lähemalt www.photopoint.ee ja Photopointi Facebookist.

Aitäh kõikidele modellidele:

Anton Hlemnitski @ahlemnitski
Jüri Pootsmann @jyripootsmann
Teele-Viira @teeleviisor
Grete Paia @gretepaia
Laura @paulamustikas
Arop @a.r.o.p
Beebilõust @andruselbing

Autor: @koerakari
Üks foto selles galeriis ei ole minu tehtud ja autoriks @yllisaar