Intervjuu: Miks kodumaine hip-hop artist peaks Tallinn Music Week festivalil üles astuma?

Tallinn Music Week on täies hoos. Kontserdipaigad on õhinas ja artistid harjutavad oma kavasid läbi. Nagu igal aastal, nii ka seekord, toimub suure muusikafestivali raames laupäeval, 1. aprillil kohas nimega Sinilind ka hip-hopi suunitlusega “TMW Hip-Hop Night”. Üles astub umbes sada artisti nii kodumaalt kui ka sajast muust riigist (väike liialdus, aga põhimõtteliselt). Intervjuu luubi all on “Hip-Hop Night”-i üks korraldaja ja muidu väga muhe mees Mart Rauba alias MC Lord from the Öökülm.

 

 

Sa ei korralda seda TMW räpijanti esimest aastat. Eeldan, et sulle meeldib seda teha. Mis on kõige eredam hetk või olukord või kõvem asi, mida sinu silm Tallinn Music Week hiphop showcase’dega seoses tunnistanud on? 

Olen selle korraldamisega varem seotud olnud, kuid nö vägesid juhatan küll esimest aastat. Kõige enam olen osalenud artistina ja kõige kõvem asi on kogu fiiling kokku. Kui ühe õhtu jooksul saab näha kordamööda ja üsna kiirete üleminekutega välismaa ja Eesti artiste, siis see muudab asja kohe kuidagi suuremaks. Reeglina annavad kõik artistid endast sellises olukorras extra maksimumi, et kogu kambast välja paista. Kõva möll noh!

 

Te saate umbes miljoni artisti sooviavalduse festivalil osalemiseks. Mille järgi pannakse paika, kes esineb hiphopi üritusel ja kes mitte? Mäletan, et ühel aastal esines Tommy Cash kuskil teisel peol, siis Reket oli Rock Cafes ja teine kord Genka/Paul Oja. Kõik kolm ju pehmelt öeldes hiphopised või nii. 

TMW saab aastas umbes poolteist tuhat taotlust, hip-hop/urban värki veidi üle saja taotluse. TMW kavas on pidusid päris palju ja mitte kõik ei vali esinejaid muusikastiilide järgi. Kui teed räppi Tommy, Genka või Reketi kaliibriga, siis ilmselgelt kutsutakse ka mujale kui räpipeole! Tead, eks räppi jagub ju tänapäeval igale poole!

 

Nagu teame, TMW hip-hop üritusel esinemine ei ole kõigile ja osutub võimalikuks valitutele. Kes hiphopi valiku teeb ja mille põhjal artiste üldse välja valitakse? Mis artistil olemas peab olema?

See on nüüd see koht, kus ei maksa liigseid vandenõuteooriad peas valmis küpsetada. Lõpliku valiku teeb ikka korraldaja. Mis oleks teine variant? Rahvahääletus hiphop.ee foorumis? Otsustamisel annan muidugi materjale kuulata ka teistele, kes asja dig’ivad. Jube palju lahedaid artiste leiab, võiks teha pidu nelja saaliga ja kaks päeva järjest, aga ei saa. Lõplik line-up peaks olema piisavalt huvitav, et näidata publikule hip-hopi ja räppmuusika erinevaid tahke. Artistil, kes tahab seal esineda peaks olema eelkõige see, mis igal heal artistil – kirg teha oma muusikat ja näidata seda ka teistele. Ja kindlasti ei tohiks lüüa käega, kui ei pääse esinema. Siililegi selge, et heade artistide
võimalus suureneb, kui mitmendat aastat järjest proovida!

Intervjuu: Miks kodumaine hip-hop artist peaks Tallinn Music Week festivalil üles astuma?

 

Levinud arusaam TMW suuremast agendast on algusest peale olnud artistide eksport. Festival toob kohale olulised inimesed nii Eesti kui ka välismaa muusikatööstusest ja artistidel on siis võimalus ennast parimast küljest näidata. Mäletan väga selgelt oma esimest TMW hiphop showcase’i esinemist, kus klaar juhtnöör oli “Ärge väga muretsege, siia üritusele need suured ninad ei jõua, meil pinget pole.” Milline on reaalne kasu kodumaisel, suure sotsiaalmeediaga, publiku ja kuulajaskonnaga räpimehel TMW-l esinemisest? Miks ta peaks oma avalduse näiteks järgmisel aastal saatma?

Haha, ma mäletan ka ise sellist suhtumist, suure tõenäosusega rääkisin ise ka backstage‘s sama juttu. Praegu mõeldes ma enam väga ei usu seda. Tõsi, ilmselt ei tule meile sama palju delegaate, kui Rock Cafesse, aga tullakse ikka. Omalt poolt annan igatahes parima, et neid siia meelitada.

Juba edukal räpimehel pole kindlasti igal aastal mõtet seal esineda, tema jaoks pole ka sinna pääsemine mingi elu goal, aga vahetevahel ju ikka võiks. Seal on sellel õhtul korralik andmine, võiks kasvõi oma edu siis publiku silmis veel korraks kinnistada! Noh ja ikkagi, need delegaadid… you never know!

 

Mida ägedat on sellel aastal Sinilinnus oodata? Kelle esinemist ise kõige rohkem ootad? Kelle lugudega ennast enne üritust kurssi soovitad viia?

Ise ootan kõige enim Chyno, Black Danielsi ja Töölön Ketterä laive! B-saalis on ka väga kõvasid produtsente. Shromik lubas kaasa võtta mitmed kodumaised MCd, keda suurel laval ei näe, kuid kes litivad ühe korraliku cypheri. Oodata on palju. Kõike ootan.

 

Miks Öökülm üles ei astu?

Öökülma plaat veel küpseb. Vaikselt aga kindlalt! Eesti räpparitega on tegelt kõigiga see värk ju, et nad teevad plaati. Mõni teeb lausa mitut. Enda ja teiste kogemused on näidanud, et ette lubada mingeid asju on mõttetu, alati venib. Öökülma uut materjali oleme ka ajaga korduvalt ette lubanud, kuigi kindlad kuupäevad kuskil pilve peal. Hetkel on vastupidi, kraam küpseb ja mitte enam pilve peal, aga meelega midagi kindlat lubama ei hakka! Ei hakka ja kõik!

Rohkem infot Tallinn Music Week “Hip-Hop Night”-i kohta leiad ürituse Facebooki evendilt.