Flow Festival Helsingis toob meie koduõuele räigelt põneva osa maailma hip-hopist

Flow Festival, mis toimub augusti teisel nädalavahetusel Eestist põhimõtteliselt paarikümne eurose laevareisi kaugusel Helsingis, on igal aastal kostitanud külalisi väga korraliku artistide ampluaaga. Samamoodi ka sellel aastal. Juba kolme nädala pärast astuvad Helsingis suurematest nimedest üles näiteks Lana Del Rey (loodetavasti ta võtab A$AP Rocky ka kaasa) ja The XX. Suured muusikud on tore ära vaadata, aga suured räpparid, on kohustuslik! Meie poolt väike ülevaade, kellele 11.08-13.08 Helsingis, Flow Festivalil kindlasti tähelepanu pöörata.

 

1. Vince Staples (US)

Kohustuslik! KOHUSTUSLIK! Vince astub üles pühapäeval, 13. augustil Lapin Kulta Red Arenal kell 20.30. Vince Staples on positsioneerinud ennast mitte räpparina. Ta on algusest peale teinud asju omamoodi ja teda ei ole mitte kunagi kottinud trendid või voolud. Tal on oma vool. Siniste teksade ja Conversedega räppar on minu jaoks kurikuulsa tsitaadi “I hate rappers!” autor. Ta ei salli midagi, mis räpparite ja räppimise juurde käib. Värskelt ilmus tema teine album “Big Fish Theory”, mis on täis väga uuenduslikku ja kohati isegi Euroopa klubisaundi hõngulist biiti. Ja loomulikult on mainimistväärt ka tema muusikavideod. Alati fresh!

 

2. Danny Brown (US)

Kas te üldse saate aru, et Danny Brown maandub kolme nädala pärast Tallinnast umbes 80 km kaugusel? Mõistate te selle uudise skaalat? Danny Brown on sürr, psühhedeelne, põnev ja ülimalt omapärane artist, keda on põhimõtteliselt kriminaalne pikemalt tutvustada. Browni on nimetatud lähimineviku hip-hopi unikaalseimaks kujuks ja ma ei oska nimetada sellele tiitlile mitte ühtegi teist kandidaati. Detroidist pärit räpparil on olnud igasuguseid hädasid ja probleeme nagu õigele kunstnikule kohane, aga praegu on ta siin ja valmis meie regioonile näitama, milleks ta võimeline on. Sarnaselt Vince’le on ka Browni videod täiesti omaette kunstiliik. Danny Brown astub festivali pealaval üles laupäeval, 12. augustil kell 19.00.

 

3. Young Thug (US)

Atlanta räpp jõuab meie tahaaeda. See on asi, mida ei tohi maha magada. Vaadates, kuhu maailm liigub, siis tuleb ära kasutada kõik sellised võimalused. Varsti ei ole meil võibolla enam tagaaeda ja varsti võibolla ei ole enam Atlantat ka. Young Thug on täielik friik ja ta ei karda seda tunnistada. Ta on sellele hoopis kogu oma karjääri üles ehitanud. Kui sa oled üks nendest, kes ei saa aru sellest tänapäeva räpis toimuvast (autotune ja liibuva püksi fashion ja rahapakkidega lehvitamine), siis Young Thugi esinemine on täpselt sulle, sest ta on üks olulisemaid selles zanris ja kui tema ei suuda seda nähtust Helsingis sulle ära selgitada, siis ei suuda seda keegi. Ta on räppinud kõikide oluliste nimedega koos, üles astunud Fast and the Furios’i ametlikus loos ja tuleb meie ette reedel, 11. augustil kell 19.15 Lapin Kulta Red Arenal.

 

4. Frank Ocean (US)

Kui ilmus uudis, et Flow Festivalil astub üles Frank Ocean, bronniti paari tunniga ära kõik Helsingis vähegi normaalsed ööbimiskohad (mitteametlik info). Kas me peame üldse pikamelt seletama, kes on Frank Ocean? Meeldetuletuseks, et teda lihtsalt peetakse noh nagu meie aja üheks andekaimaks muusikuks või nii. Frank on koos Tyler The Creatoriga pundist Odd Future ja sisse laulnud ühe retsima refrääni kaasaaja hip-hopis (jah, ma räägin Jay Z ja Kanye Westi “No Church In The Wild”-i refräänist). Ta andis eelmisel aastal välja kaks albumit, kui neid tohib ja saab nii nimetada. Esimene reliis “Endless”, mida sai striimida ühe pika videona tema kodulehel, millele järgnes kohe järgmisel päeval “Blonde”. Viimast peetakse eelmise aasta olulisemaks albumiks näiteks Time magazine’i, Rolling Stone’i ja the Guardiani poolt. Frank astub üles festivali viimasel päeval loomulikult pealaval kell 21.4o.

 

5. Töölön Ketterä (FI)

Lisaks globaalsele hip-hopile soovitame omalt poolt kindlasti üle vaadata ka selle Soome räpiskene tõusva grime’i duo. Matti 8 ja produtsendi Handshaking värske saund miksib omavahel elemente räpist, house’ist ja popist. Mehed astusid üles ka Tallinn Music Week’i raames ja tõestasid, et nende tegemistel tasub silm peal hoida. Töölön Ketterä astub üles laupäeval, 12. augustil kell 14:30 ja lavaks Zalando Black Tent.