Moeshow ENNE Eesti Rahva Muuseumis tutvustab: Sirli Pohlak ja Kertu Kivisik

Sirli Pohlak ja Kertu Kivisik on noored moekunstnikud, kes on kohalikul moemaastikul veel enda kohta leidmas, kuid kelle nimed võiksid küll meelde jätta.

ERKI Moeshow, Wear-Artsi kollektsioon, Ashilevi muusikavideo “Addiction”, mitmed moeseeriad ajakirjades – see on ainult üks väike ülevaade sellest, kus nende loomingut eelmisel aastal näha sai.

Olles koos õppimas Eesti Kunstiakadeemias moedisaini, on nad erinevaid projekte koos tehes kasvanud tandemiks, kes teineteist täiendavad ning kes huulljulgeid ideid ei karda. Nii näiteks alustavad nad seda aastat suurelt – 27. jaanuaril näitavad nad koos oma kõige uuemat loomingut, etnograafilisest pärimusest inspireeritud kollektsioone, enda korraldatud moeetendusel “ENNE”. Ja seda nad ei tee mitte tagasihoidlikult, vaid Eesti Rahva Muuseumis. Lisaks on nad kaasa kutsunud mitmed teised säravad noored disainerid nagu näiteks Katrin Aasmaa, Frida Jõe, Gita Siimpoeg, Kristel Kuslapuu ja mitmed teised, kes vaheshowga üllatavad. Kui see kõik juba piisavalt võimsalt ei kõla, siis fakt, et just moeshow’l “ENNE” saab näha Eestis esimest korda kontseptuaalset moevideot virtuaalreaalselt, teeb sellest ühe erilise moesündmuse, millest osa saada.

Mida tähendab aga etnost inspireeritud moekunst? Sellest saad aimduse moeetenduse “ENNE” treilerist, mille autoriks on Hooligan Hamleti videograaf Kris Süld. Kaadri taga ja moeetenduse-eelsel kiirel ajal küsisime asjaosalistelt mõned küsimused, et nendega lähemalt tuvuda.

 

 

 

Kuidas te moekunsti enda jaoks avastasite või kuidas moekunst leidis teid?

Sirli: See on veits cheese‘i vastus küll, kuid ma ei olegi avastanud moekunsti vaid kasvasin üles koos sellega. Mu ema on rõivaste tehniline disainer ja tänu sellele juba pisikesest peale on mulle meeldinud kangastega mängida, uusi asju katsetada.
Kertu: Mäletan moeajakirja sirvimist, naiivset hetke, mil mood tundus paeluv, kuid miski, milleni mina ei küündi. Mind hakkas asi huvitama. See, et olen täna moeharidust omandamas, on kindlasti endapoolne töö valik, mille käigus on mood minu silmis läbinud korraliku metamorfoosi. Hetkel on mood mulle kui kommunikeerimisvahend  ning tegelen selle kaudu mängu, eksperimenteerimise ja õppimisega.

 

Moeshow ENNE Eesti Rahva Muuseumis tutvustab: Sirli Pohlak ja Kertu Kivisik

 

Teil mõlemal on alati miskit käsil. Mis oli teie jaoks kõige põnevam projekt eelmisest, 2017. aastast?

Sirli: 2017. aasta oli väga raju, tohutult palju projekte ja uusi kogemusi. Raske on ühte konkreetset välja valida. ERKI moeshow, NO99 Dragrace ja debüüt filmis kostüümikunstnikuna olid ühed põnevamad, mis meelde jäid. Kõik olid täiesti uued kogemused ja ka korralikud katsumused.
Kertu: Vietnamis kaks kuud elamine ja töötamine. Tegime Frida Jõega praktikat Xenia Joosti juures. See kogemus oli erakordne ning kohati uskumatu: siiani mõtlen, kas see kõik juhtus ikka päriselt. Kahe vägeva Maarjamaa naisega Aasias elamine tähendab kõvasti seiklusi, huvitavaid arutelusid ning huumorit.

 

Näitate oma värskeimat loomingut 27. jaanuaril ERMis toimuval moeshowl “ENNE”, mida ka ise korraldate. Seega arvatavasti olete päris mitmeid tunde koos veetnud. Kuidas te teineteist ühe sõnaga iseloomustaksite?

Sirli: Powernaine
Kertu: Power-woman

 

Moeshow ENNE Eesti Rahva Muuseumis tutvustab: Sirli Pohlak ja Kertu Kivisik

 

Mainitud moeetendusel näitate etnost inspireeritud moekunsti, aga mis teid veel inspireerib?

Sirli: Teater ja tegusad inimesed. Ja kui tähtaeg kukub.
Kertu: Kogemused ja hetked. Inimesed ja vestlused. Lähedaste heaolu. Kunst, kirjandus ja muusika. Mind inspireerib, kui inimesed teevad oma asju kirega.

 

Me ei saa küsimata jätta  –  mis on teie arvates kõige stiilseim viis, kuidas ketse kanda?

Sirli: Kuidas iganes, millega iganes. Enesekindlus on see, mis loeb.
Kertu: Isikupäraga. Kets võib olla ükskõik kui tuus, aga ma leian, et kandja ise ei tohiks kunagi enda outfiti varju jääda, vaid sellega koos looma sümbioosi. Variant kaks: huumoriga.

 

Kui sa peaksid kandma ühte riietuseset 24/7, siis mis see oleks?

Sirli: Suur lohva pehme kampsun.
Kertu: Pidžaama.

 

Moeshow “ENNE” kohta leiab rohkem informatsiooni Facebookis: Moeshow ENNE Eesti Rahva Muuseumis
Moeetenduse ülevaade Instagramis: @enne_moeshow ja #ennemoeshow

Fotod ja video: Hooligan Hamlet

Video muusika: Paul Oja