Intervjuu – Genka uuest albumist “Oleg”: me elame hüper tsirkuse ajastul

Tekst: Kevin Poll
Fotod: Rait Kangur

2020 oli raske aasta ja seetõttu on eriti magus, kui 2021 aastal lööb Oleg roundhouse kickiga uksed lahti. Pikalt räägitud albumi põhiarhitektideks on Genka ja DEW8, kaasa teevad ka äsja täispika albumi välja andnud Kirot, Põhja-Korea, Grinks ning Robin Juhkental. Oma mõtteid vahendab Genka tekstide läbi ka pikalt kadunud olnud (ilmselt mitmes riigis ka tagaotsitav) Oleg Kosjugin.

Tegemist pole aga mitte albumi “Oleg Kosjugini lugu” järjega. Genka: “Kuna see on selline kompott, mille moodustavad minu, DEW8 ja Oleg Kosjugini erinevad stiilid, siis mõtlesime, et paneks nimeks Oleg.”. DEW8 hinnangul on Oleg antud triaadis siiski kõige olulisem: “Olles ka kõige suurem “ego” viib ta enda elatud elu ikkagi lausa dramaatilise naeruga ta iseenda rataste alla, mille alt välja naljalt ei tule. Visualiseerisin tema puhul väga ekstreemseid olukordi ja ilmselt kostub ka taustamuusikast kriitiline ja serva peal kõikuv vaib. Eks inimene elab välja kõige suuremad hirmud ja juhtumised, mis on muutnud, muudaksid või hakkavad muutma saatuse kurssi.”

Riimide album – nagu Genka ise seda kutsub, pakub lisaks retsil hulgal riimidele mõnusat huumorit, sotsiaalset kriitikat, annuse egopauku, kunsti, kurbust ja viha. Mõlemad tüübid leiavad, et see album on hetkel Eesti hiphopile väga oluline, et tasakaalustada pisut kreenis olevat skenet ning pakkuda biite, räpi ja hiphopi teise nurga alt. Ja meie Hooligan Hamletis, oleme nõus.

“Oleg” on saadaval neljas erinevas formaadis: vinüül, CD, kassett ja digi. Plaat on eriline, sest iga füüsilise reliisi peal on 2 lisalugu ehk koos digiga on saadaval 8 lisaträkki.

 

Uus projekt on korralik riimide showcase ja competitive räpp. Oli teil algusest peale plaanis vastuvoolu ujuda ja anda välja midagi sellist, mis selgelt eristub või kujunes see kontseptsioon protsessi käigus?
Otsest plaani alguses ei olnud. Asi sai alguse umbes viiest biidist, mis Dew8 mulle saatis, mis kõik olid sellised aeglasemad. Kui need ära salvestasime, siis juba arvasime, et peaks stiili ja joont hoidma. Et selles mõttes me hakkasime tegema koos mingit albumit ja see kontseptsioon ja kõik ikkagi pigem kujunes töö käigus välja. Me ikka vahetasime päris mitmel loo esialgsed biidid ära ja räppisime ümber. Selline asi minu ajaloos toimus vist esimest korda.

 

eesti hiphop räpp henry kõrvits paul oja

 

 

„OLEG” ilmus füüsilisel kujul nii vinüülil, CD-l kui kassetil. Kassetil pole ilmunud vist aastaid ühtki räpiprojekti. Kuidas te selleni jõudsite, et “yo annaks kassetil ka välja”?
On ikka ilmunud: L Steelo ja Räpitsaar ja Dew8 ise andis eelmisel aastal kasseti välja. Just viimane pani otsustama, et “kle, aga paneks ka siis stuffi kassetile”. Mulle endale väga kassetid meeldivad, sest neid pole palju ja need on haruldased ja siin ostetakse vanu räpiasju juba mingite mitmete sadade eurode eest. Viimati vist üks kollektsionäär ostis A-Rühma kasseti kuskilt 130€-150€ eest. Ma ütlen veelkord: eesti hiphopi asju ei anta füüsiliselt palju välja ja tiraaž on suht väike. See on hea investeering.

Viimased kaks projekti on sul olnud koostööprojektid (12 EEK Monkey & Oleg). Kas soolona on kergem projekti kokku panna või millised on koostöö võlud ja valud?
Ei ole. Vahele mahub ikkagi ka Paul Ojaga koos album ja Paul Ojaga koos mixtape. Et ma päris soolona vist teinud ainult “Oleg Kosjugini”, kus totaalselt ise mixisin ka suurem osa asju. Suurem osa asju mixiti ka pisut ümber. Ma olen ikkagi suht domineeriv isiksus stuudios ja harjunud oma tahtmist saama. Valu võib olla ongi see, kuidas oma idee partnerile selgeks teha, et see on äge ja see toimib. Võlu on see, et vahel on ka kellelgi teisel õigus ja sind tuuakse maa peale tagasi, kui see raketi start liiga äkiline on. Et “oot, vaatame korra mootori ja propellerid korra üle, enne kui stardime”.

Värsiarhitektuuris räppisid: „nagu obsessiiv-kompulsiivne tegutsemine, sõnu kirjutama pead…” Kumb kirjutaja sa oled – see, kes kirjutab, kui tuhh peale tuleb või see, kes sunnib end regulaarselt kirjutama, et pliiats nüriks ei läheks?
Nii see on – obsessiiv-kompulsiivne tegutsemine. Ma pean need riimid peast välja kirjutama, muidu ei suuda ma teistele asjadele end fokusseerida. Nüüd on “haigus” süvenenud, et ei piisa vaid riimide peast paberile kandmisest, vaid ma pean selle salmi või laulu valmis kirjutama. Ma olen õppinud kirjutama igas olukorras. Paul Oja mixtape’i viimased lood kirjutasin sageli nii, et poole aastane laps süles. Või näiteks olen kirjutanud nelja tunni jooksul 3 lugu ja need ka ära salvestanud. Ma ei ütle, millised need on. Aga jah, isegi kui ühtegi mõtet peas ei ole, siis võin istuda tunni laua, ilma et midagi kirjutaks ja siis kirjutan 15 minsaga loo ära.

Mis sind värskena hoiab ja inspireerib?
Vaata, mis ümberringi toimub – me elame ju hüper tsirkuse ajastul.

 

 

“Saaremaa robirohi” loos on rida „hea räppar siin on haruldane liik, boy, suht unesco pärand type beat, boy” – kellel sa ise praegu kõrva peal hoiad?
No need kolm räpparit, kes meil albumil kaasa teevad, on kindlalt Eesti tipud: Kirot, Põhja-Korea ja Grinks. Sip€lga14 on ka väga alahinnatud, ta on tegelt mega hea räppar. Ja mehed, kes teevad ägedaid riime minu arust: Estoni Kohver, Nublu, Lord, Jarek, Hirm, Maxtract, Kõik Boyzi tüübid. Uuematest soundivad ägedalt Margiela ja L6ke.

Kuna sa oled ka kossumees, siis siit sujuv üleminek – kes tuleb (ennustamine on tänamatu töö aga) käesoleval hooajal NBA meistriks ja kes võtab endale põhihooaja MVP auhinna?
Kardan, et Lakers ja MVP Giannis. Lakers on veel tugevam kui enne ja Giannis on monster ikka. Kuigi ma ei taha, et need asjad juhtuksid, sest siis oleks igav. Ma sooviks, et tiitel läheks itta. Brooklynisse näiteks. Või siis Clippersis käib see krõks ära, et PG paneb hullu ja Kennardist saab must hobune, kes oma palga välja teenib.

Kes võidaks NBA fashion weeki?
Kyle Kuzma.

Korvpall ja ketsid – ei neid iial lahuta. Mis on su lemmik kets ever?
Tead, neid on palju. Aga kunagi kui ma Andres Sõbra trennis olin, siis lasime krdi inkarasega seal, onju? Aga perspektiivikamatele meestele anti Karhu kossutossud. Ma arvan, et need oli Karhu Harlem Air’id. Kujutad ette, kui kõva kets see mingi 90-ndate alguse Mustamäel oli?

“Natuke nagu selline okupatsiooni alt vabanenud riigi algusaastad – vabadus, aga kõik tahavad oma ja kiirelt.” – Genka

Sujuvalt tagasi. Kas praegusel keerulisel ajal on plaanis ka mingisugune virtuaalne plaadiesikas või lükkab kevadesse ja loodab, et kõik normaliseerub ja saab päris konsa teha ikka?
Ei viitsi virtuaalselt küll midagi teha. Ikka päris konsat tahaks. Aga ma ei usu, et see nii lihtsalt läheb – kõik tahavad esineda ja klubidel kohtadel on omad plaanid, kuidas kiirelt kärje peale saada. Et see ilmselt ei normaliseeru nii kiiresti kui peaks. Natuke nagu selline okupatsiooni alt vabanenud riigi algusaastad – vabadus, aga kõik tahavad oma ja kiirelt.

Mis järgmiseks? Aeg maha või juba uued rauad tules?
Mõned featuring asjad vaja ära teha. Legendaarne Records peaks vähemalt kolm albumit erinevatelt artistidelt välja andma. Pauliga on tekkinud siin mingi ühtne idee ning üks äge asi, mis tükkaega mind kummitanud on, vajab tegemist mingi aeg. Vaatab, mis see 2021 toob. Kui see on selline nagu 2020, siis pigem lükkan asjad edasi ja tegelen muuga, et perel säiliks elustandard.

Kuula Genka ja Dew8 albumit “Oleg” näiteks Apple Musicus või Spotifys. Albumit saab osta Legendaarne veebipoest.