Oluline hetk virtuaalreaalsuse ajajoonel – uus Sony PS VR2

Sony Playstation andis välja oma uue VR komplekti PS VR2. Väidetavalt parim tehnoloogia, hunnik mänge ja palju põnevust. Kas lubatud uuendused ja võimalused teevad uuest PSVR2 komplektist olulise sündmuse?

Uus VR-set oli minu jaoks esmapilgul üsna igav uudis, arvestades seda, et virutaalmaailma mängundus ei ole maailma väristada suutnud nagu võiks arvata. Potentsiaal on tohutu, aga mina isiklikult ei ole veel tunnetanud, et midagi oleks maailmas sellega seoses muutunud. Nagu näiteks iPhone’i tuleku või sotsiaalmeedia saabumisega. See ükskõiksus valdas mind hetkeni, mil nägin mängude nimekirja, mis uue VR-komplekti toe saavad. Teiste seas selline pisike nähtus nagu Gran Turismo 7, mis on virtuaalreaalsuses täies mahus mängitav.

 

 

Kuna ma ei ole ennast teiste VR komplektidega liiga palju kurssi viinud, siis usaldan erinevate ajakirjanike juttu, kes ütlevad, et kõnealune komplekt on selles hinnaklassis parim turul. Pidades silmas siis tavainimesele mõeldud igapäevast lelu, mille ametlikuks hinnaks on Sony Playstation kuulutanud 549.99 dollarit. Paberil on PS VR2 loom toiduahela tipus – OLED ekraan resolutsiooniga 4000 x 2040 px, 110-kraadine vaateväli ja 90-120 Hz vahel muutuv värskendussagedus. Peamine müügiargument on silma liikumist jälgiv tehnoloogia, mis muudab kogemuse ülimalt realistlikuks.

Sonyl lasub minu arvates selle komplekti reliisiga õlgadel üsna suur vastutus. Leigelt kulgevas VR-mängunduses hakkab minu arvates kätte jõudma make-it or break-it moment. Kui Sony agressiivne tõuge seda käima ei tõmba, siis ma kahtlen, kas sellest üldse mingit asja lähiajal saabki. Minu isiklik kogemus Meta Oculus Quest 2-ga võtab kenasti kokku praeguse virtuaalreaalsuse seisu – mega lahe kaks esimest tundi, aga siis avastad, et polegi nagu otseselt väga midagi teha seal kõikide võimaluste maal. See on aga asi, millest Sony Playstation on natuke juba edumaa sisse jooksnud.

 

 

Minu jaoks muutus kogu PS VR 2 uudisväärtus, kui sain teada, et koos komplektiga tuleb välja tasuta uuendus Gran Turismo 7-le. Lisaks muidugi mängud Horizon Call of the Mountain, Moss: Book II Bundle ja Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge, mida ma proovida pole jõudnud. GT7 ehk maailma üks olulisemaid auto võidusõidumänge tipptasemel VR-setiga tundus mulle ebareaalne lubadus. Tahtsin loomulikult mängu esimese asjana proovida ja kogemus ei valmistanud mulle pettumust. Esimesed 10 minutit kilkasin nagu väike laps. Ilma pikema jututa oli selge, et kui siiamaani võis veel kuidagi leppida puldiga, siis PS VR 2 küsib VR-set’i juurde selgelt rooli ja pedaale. Tuleb plaani võtta. Pilt on muidugi terav, kogemus ülimalt realistlik. Mühisesin Nissan Skyeline’ga mööda Tokyo tänavaid ning kõik maailma mured tundusid korraks ebaolulised.

Kogu komplekti käivitamine oli lihtne, kõik töötas nagu lubatud. Asjad istuvad peas mugavalt, materjalid tunduvad kvaliteetsed. Küll aga peale umbes tunnist sessiooni minul isiklikult oli süda paha. Asi, mida VR-komplektidele ikka ja jälle ette heidetakse. Võibolla on see harjumise asi, võibolla kuulun ma sellesse gruppi, kellel hakkabki virtuaalreaalsuses süda natuke läikima. Kogenumad mängurid räägivad, et seadme timmimise ja mängukogemusega see nähtus peaks ikkagi kaduma. Teine naljakas asi on asjaolu, et komplekt on Playstation mängukonsooli külge juhtmega ühendatud, mitte wireless nagu näiteks Oculus Quest 2. Arusaadav – stabiilsusel, pildi teravusel ja jõul on oma hind. Õnneks on juhe piisavalt pikk, et toas ringi töllerdada.

6 põhjust, miks 2022 oli PlayStationi aasta ning miks 2023 tuleb veelgi parem

Kokkuvõttes minu PS VR2 esimene emotsioon on kõike seda, mida lubati. Prillidega virtuaalsuses ringi kobamine on äge kogemus, usun, et tavalisele inimesele hetkel paremat võimalust ei pakuta. Gran Turismo on täielik müstika ja ei jõua ära oodata, et saaksin mängu sügavamale sisse minna. Loodan, et komplekt jõuab massidesse ilma tarberaskusteta ja VR-gaming hakkab lõpuks vastama oma hype‘ile tänu Sony Playstationile.

Rohkem infot Sony Playstationi kodulehel.