Intervjuu: Räppar Maakuu korraldab Raplas mini hiphopfestivali Chainz Fest

Kohalike noorte omaalgatuslik suvefestar Chainz Fest võib juba oma debüütaastal uhkeldada väga korraliku lineup’ga. Raplasse koguneb suve haripunkti laval mööda saatma Kaw, Margieela, Säm, Pluuto, Judopoiss, Ariel, V2ike Tom ning Tops X Maison. Festival leiab aset 15. juulil Kultuuriklubi BAAS sisehoovis ja on vanusepiiranguta, mis tähendab, et kõik muusikasõbrad on oodatud üritusele.

Festivali idee on tuua Raplasse üheks õhtuks mini hip-hop festivali melu, mida on oodatud nautima kõik hip-hopi huvilised üle Eesti. Lisaks sellele soovivad korraldajad sündmusest luua Kultuuriklubi BAAS üritustesarja. Sellest ja paljust muust jutustasime festi ühe peakorraldaja Marko Kaldma aka Maakuuga.

 

 

Yo. Kuidas läheb? Sa oled Raplat eriti südames hoidnud ja seal pikka aega asju korraldanud, nüüd siis on tulemas Rapla oma hiphopfestival. Millest see idee sündis?

No tsau, läheb tegusalt. Nagu sa mainisid, siis oleme toimetamas praegu oma esimese festivali kallal. Idee sündis väga orgaaniliselt tegelikult. Oleme varasemalt paar korda korraldanud sellist asja nagu Chainz Live, kus esinesid põhiliselt omad Chainzi homie‘d ja mõnikord ka väljastpoolt meie ringi mõned artistid. Sellest oli näha seda, et üliraske on meelitada suvel inimesi peole, kui su üritusel pole tuntud artiste, sest miks peakski keegi tulema juuli keskel Rapla, kui igalpool mujal näeb samal ajal sisuliselt kõiki artiste, keda sa vähegi näha tahad.

Seega mõtlesime, et kaasame siis mõne suurema nime ka. Pidime valima Pluuto, Kawi, Sämi ja Margiiela seast ühe peaesineja, aga siis meie müügijuht pakkus välja pöörase idee, et “mis oleks kui võtaks kõik” ja äkitselt saime aru, et meil on lineup´is juba 8 nime, mis tähendab, et see on sisuliselt juba selline minifestar. Töö käigus saime paar nime juurde ja otsustasimegi välja kuulutada end Rapla uue festivalina.

 

 

Kui keeruline sellise mastaabiga festivali korraldamine on?

Õnneks olen varasemalt seotud Kultuurifestival SÄRIN korraldamisega, mis toimub sügiseti samas Kultuuriklubi BAAS alal ja ruumides. Tänu sellele olen suuremad jamad juba üle elanud ja tean, millega korraldajana arvestada. Uue festivali korraldamise kõige keerulisem koht on võib-olla just see esimene nö tõestamise aasta, kuidas müüa oma visiooni nii riigile kui erasektorile, et nad ka õla alla paneksid, sest kokkuvõtteks me teeme seda meie enda kogukonna noortele ja me tahame teha seda maksimaalse kvaliteediga.

 

Festi korraldab ametlikult CHAINZ RECORDS. Seleta natuke lahti, mis see on, sest see ju tavapärane plaadifirma ei ole? Pigem nagu kogukond?

Chainz tuleb sõnast “chained” ehk aheldatud. Me olemegi selline agentuur ehk ahel inimestest, kelle erinev looming moodustab omavahel terviku. Selle loomeahela lülideks on muusika produtseerimine ja manageerimine, reklaam- ja muusikavideote tootmine, graafiline disain ja -rõivaste tootmine, ürituste korraldamine ja turundus. Ma ütleks, et me oleme rohkem muusikasuunaga loovagentuur, kes saab aidata nii muusikatootmise kui turundusega ja siis kõige muuga, mis sinna vahele jääb.

 

 

Te toodate Chainzi alt erinevat sotsiaalmeedia sisu (live‘d, uute lugude/plaatide arvustused), promote uusi artiste ja korraldate erinevaid üritusi. Kes seda asja eest veavad? Sina ise või on sul seal ikka semud abis?

Alustasime sõbra Egoniga kahekesi ja aegamööda oleme pikendanud seda ketti, liites sinna nii uusi sõpru kui ka teisi lapsepõlve tuttavaid, kellega vibe‘me ja kes tahavad samu asju teha. Kui alguses tegime kõik asjad üksinda ära, siis tänaseks on päris mõnus töö jaotus juba tekkinud. Igaüks saab täpselt oma kirega tegeleda ja see kokku moodustab ühe teose. Olgu selleks siis videosingel või lausa festival.

“Oleme koos oma kodulinna noortega tegemas ajalugu.” – Maakuu

Eriti hästi on seda näha meie Chainz Reacti saate tegemise juures, mille ümber on kasvanud kogukond nii tegijate kui vaatajate näol. Chainzi kutid ikka pakuvad end kaas-saatejuhtideks aeg-ajalt ja käivad ideid välja, mida võiks kuulata/vaadata. Samamoodi on väga suur roll ka saate kuulajatel/vaatajatel. Üha enam saadetakse ka sealtpoolt uut kraami, millele reageerida. Lihtne on teha sedasi saadet, kui materjal tuleb mängleva kergusega. Selle üle oleme väga tänulikud.

 

Kellele see fest pigem suunatud on ja miks peaks keegi sinna tulema?

Festar on suunatud peamiselt ikkagi nooremale kontigendile. Kuna peaesinejad ise on noored, siis on ka nende fännid ja jälgijad pigem noored. See ei tähenda, et sinna ei võiks tulla meiesugused 30+ inimesed. Meile endale see muusika väga meeldib ja võiks öelda, et artistid said valitud 100% just meie enda maitse järgi. Valisime sinna üritusele praeguse skene kõige kuumemad artistid, kes meile Reacti tehes silma on jäänud. Mis tähendab, et see on enneolematu combo Raplas! Julgen öelda, et sellist asja pole siin linnas küll varem nähtud. See ilmselt võttis kokku ka selle, et miks üldse tulla me üritusele. Ega siin ei olegi muud põhjust, kui see et oleme koos oma kodulinna noortega tegemas ajalugu ja sellest ilma jäämine tekitaks mul küll ikka korraliku FOMO.

 

Marko Kaldma Rapla Kultuuriklubi BAAS

 

Line-up‘i olete saanud ikkagi väga head nimed, SÄM, Pluuto, KAW, Margiiela – kõik hetkel hiphop skenes väga kõvad nimed. Kuidas nende artiste valik käis?

Heh, vastasin vist enam-vähem kõik juba eelmise küsimusega ära, aga üldiselt oli nii, et koostasime ühise dokumendi, kuhu hakkasime läbisegi laksima artiste, keda tahaks kunagi meie üritusel näha. Siis hakkasime sealt vaikselt välja praakima neid, kes olid pigem kellegi väga spetsiifiline maitse-eelistus ja mõned, kes meie meelest võib-olla juba pisut aegunud on, kuni lõpuks jõudsime siis selle kuldse nelikuni, kellest me polnud nõus ühestki loobuma ja nii ta läks.

 

Kas nende saladuste ja üllatuste osas saab ka loori kergitada või tule kohale ja vaata oma silmaga üle ikka?

Pigem ütleks, et saladuse loori oleme isegi liiga palju juba kergitanud. Hoiaks need viimased artistid veel saladuses, aga eks see kohapealne melu, et mida pakutakse ja milline ala välja näeb, see jääb küll külastajal endale avastamiseks. Võin ainult seda öelda, et hetkel on käimas veel kandideerimisvoor, kuhu on tänaseks kandideerinud juba üle 10 artisti, kellest pooled on täitsa tuttavad nimed. Nii, et ehk tuleb sealt veel mõni bänger alert! Kandideerimine muidu kestab veel täitsa 15. juunini.

 

 

Mida sa ütled ühele noorele, kes soovib alustada mussi tegemist või hoopis hakata üritusi korraldama? Kust alustada? Ma saan aru, et üks teie idee on saada juurde ka aktiivseid noori, kes meeskonnas kaasa lööksid ja saaksid oma esimese kogemuse?

Hakka lihtsalt kuskilt pihta. Võta kasvõi YouTube lahti ja kirjuta sinna kõige lihtlabasem asi “how to make music” vms. Proovi see protsess läbi teha. Tee laul lõpuni ka siis kui see on toores. Sa ei pea sellesse kinni jääma ja seda lõputult lihvima mingiks teemantiks, mida esimese lauluga enamasti ei tule. Lihtsalt võta järgmine ja liigu edasi. Ma ei soovita esimesi lugusid nagunii kohe netti toppida.

“Olen elus õppinud seda, et hirm on illusioon.” – Maakuu

Tee lihtsalt veel ja veel, kuniks sa ise saad ka aru, et asi läheb iga korraga aina paremaks! Nüüd kui see skill on omandatud, saab hakata avaldamise peale mõtlema ja seda tuleks ka teha targalt ja läbimõeldult, et endale jälgijaid tekitada. Kui see osa on paigas, saab hakata live‘dele mõtlema. Pole mõtet kiirustada live‘le, kui need asjad on paigast ära. Lõpuks sa ei naudi ise ka seda. Kokkuvõtteks, hakka kuskilt pihta ja vaata, kuhu see sind viib. Mis korraldamisse puutub, siis ootame ka sinna vabatahtlikke kandideerima veel.

 

Mis põhimõtte järgi elad?

Ma pole kunagi olnud väga põhimõtetega inimene. Küll aga olen elus õppinud seda, et hirm on illusioon. Kui sa teed asju hirmude kiuste, siis hirmud kaovad. Seega karta ei tasuks midagi. Pigem pärast kahetseda kui midagi jääb tegemata, sest polnud piisavalt julgust. See haakub ka mu teise “põhimõttega”, milleks on – unista suurelt, sest kõik on võimalik!

Chainz Fest koduleht
Chainz Fest piletid
Chainz Fest Facebook

Täägid: