Massiivne intervjuu: RLV Massive ja uus massiivne album nimega “3”

Rakvere kandi räpp on tagasi ja massiivselt – sõna, mida ma plaanin selle erivormides ja keeltes, selles artiklis rämedalt kuritarvitada. ­­­­­RLV Massive ehk Tarvanpää kahurid, mis on viimased 13 aastat tasapisi tossanud ja püssirohtu kogunud, pauguvad taas. Ja nii, et seda kuuleb Pärnus, Narvas, Sõrve tipus, Tallinnas ja teadjamad mehed on öelnud, et isegi Ahvenamaal olla kuulatud. Räägime uuest albumist asjaosalistega.

RLV Massive on välja andnud oma kolmanda albumi nimega “3”, mis oma 17 (massiivne!) looga viib meid Mirtel Pohlastelt (albumilt varastatud sünonüüm sõnale “ilus”) radadelt Ainide ja uulitsakomisjonini. Läbi ja lõhki eluline album on viimatistest – “Mõistatuslikud tegelased” ja “Teine vool – süsteemsem”. Igal rajal on minimaalselt 3 MC-d ja samuti on minu jaoks see number “3” nime kandev album ikkagi pisut rohkem album kui eelmised kaks, mida ma ise pigem peaks kogumikeks. Album, mida praegu pean julgelt üheks parimaks albumiks, mis sel aastal räpsi maastikul välja on tulnud, tõmbas mind ikkagi koheselt tagasi kodukanti ja nii otsustasingi ühel mõnusal suvepäeval Rakverre sõita, kus mind võtsid vastu Stupid F, Mc Lord, Mc Culpas, J.R Rhymes, Dj Hash ja Maxtract.

Kuula RLV Massive-i uut albumit “3” kõikidelt siit ja loe, mida asjaosalistel endil uue projekti kohta öelda oli.

 

 

Palju õnne. Uus album väljas!
Hash: Tuus, tuus, tänks, tänks! (Sellele järgnes stuudios korralik aplaus). Tegemist on esimese vinüüliga kui arvesse võtta nii Stupid F & Hashi albumid kui ka RLV Massive’i albumid. Nii, et kuus albumit ja essa vinüül. Propsid Stupid F-ile, kes seda asja eest vedas.
Stupid F: Kutt on isegi matatunnis käinud, aga good point vaata ja!
Maxtract: Ärme unusta, et ilmusid ka esimesed RLV Massive’i muusikavideod! Kaks muusikavideot, mis tulid välja kahenädalase vahega. Rohkem kui 20 aasta peale kokku.
Culpas: Aga peab ütlema küll, et massiivne respekt Stupid F-ile, kes panustas ööd ja päevad selle projekti valmimisse.
(Autori vahemärkus: Kõik nõustusid, et propse peab Stupidile jagama ja aplausi kohti oli meeletult palju, seega tüüpide emotsioon kandus kohe intervjuusse üle.)

 

Selle kohta saab vist rohkem öelda album kui viimase, 13 aastat tagasi väljaantud kogumiku, kohta. Tundub olevat oluliselt kindlam struktuur ja süsteem.
Mc Lord: Väga oluline fakt on see, et kui eelmised RLV Massive albumid olid pigem hiphopi kogumikud, siis see on ikkagi gängi album, igas loos 3 venda ja ei ole soolokaid ega sellist värki.
Hash: Ma olen selles osas nõus, et see album “3” on ikkagi konkreetsem ja tehtud ikkagi nagu bändi teemana.
Stupid F: Täitsa nõus, me Maxiga just rääkisime ka seda. (Suur aplaus järgnes Maxile). Oli see mõte, et me teeme selle täielikult albumina. Kõik lood miinimum 3 MC-d oli prioriteet. Üks lugu jah jäi 1 MC-ga aga samas on seal 6 muusikut ikkagi.
(Autori vahemärkus: Absoluutselt kõik mehed segasid vahele ja Stupid sai pärast mõnusat jutuvada jätkata.)
Stupid F: Tegelikult oota seal on ikkagi 3 MC-d ka selles loos, sest mina tegin räppi, Vorr mängis suupilli ja Lust mängis saksi! Aga ma tegelikult ei ole nõus, et need eelmised olid nüüd päris kogumikud, sest tegelikult me küll küsisime lugusid nt “Teine vool” albumile, aga üle poole sellest albumist oli ikkagi tehtud puhtalt selle albumi jaoks.
Maxtract: Mulle meeldib selle albumi puhul, et iga tüüp, kes sellel kaasa teeb, on täiesti erinev. Igaühel on täiesti oma nägu ja kedagi ei ole võimalik omavahel sassi ajada. Nii tekstide sisu kui esitamise poole pealt.

 

 

Mis ajendas uut albumit tegema ja kui pikk see protsess oli?
Maxtract: See tekkis juba ammu.
Mc Lord: Ammu enne meie sündi.
Maxtract: “Ain 1” eelmiselt albumilt pidi tegelt ju olema massive’i uue tulemise esimene lugu.
Stupid F: Uuel albumil tuleb Kolmainsus.
Mc Lord: Aga tegelikult ongi ju nii, et kui sa mõtled, et kas kõik Tallinna räpparid tuleksid kokku ja teeksid albumi, siis ilmselt mitte ju. Ja ma arvan, et Rakveres ongi see tee sisse tallatud RLV Massive tekkimisega, et tulevadki kokku 20 räpparit ja panustavad ühte albumisse.

“Kui sa mõtled, et kas kõik Tallinna räpparid tuleksid kokku ja teeksid albumi, siis ilmselt mitte ju.” – Mc Lord

Kas ja kuidas aitas loome protsessile kaasa uus stuudio. Kas saite stutis kokku ja lõite lugusid koos? Või iga mees oma kodus ja siis salvestas asjad sisse?
Stupid F: Selles mõttes ikka jah, et oli koht, kus lõpuks asjad sisse teha ja eks siin kohapeal kirjutati ka omajagu riime. “Mirtel Pohla” asja kirjutasime kohapeal valmis. J.R. Rhymes tuli vist ainsana koguaeg ettevalmistunult kohale. Aga iseenesest just see, et sai kõik lõpuks kuskil üle tsekkida ja viimased parandused teha, see oli oluline.
Mc Lord: Salvestustel ikkagi nii ei olnud, et kõik on koos.
Maxtract: Ma pole tervet RLV Massive’i vist ühes ruumis koos näinudki.

 

Julgesin vahepeale küsida, et kas koguprodukt salvestati selles stuudios ja sellele järgnenud reaktsioon andis juba eos mõista, et päris libedalt selle albumiga ikka ei läinud.
Hash: Sellega on pikk stoori, kõvaketta kustutamised ja muu pask.
Stupid F: See oli küll löök allapoole vööd, raisk.
Hash: Selles osas massive (taaskord) respekt Stupidile, kes ikkagi võttis kõik üles uuesti ja hakkas pihta jälle.
Maxtract: Mis oli muidugi õnnistus, biidid olid eraldi. Sest, biite sa uuesti ei tee, a salmid saad uuesti salvestada.
Stupid F: Väike päästerõngas oli see, et sessioonid jäid alles, voksid olid kadund. Setting-ud olid paigas. Aga suurem probleem oli see, et kõigile vendadele, neile kahekümnele, oli vaja selgitada, et kuulge te peate uuesti nüüd hakkama tulema salvestama. Et nüüd peab kodus oma naisele, lastele, vanaemadele rääkima, et nüüd on vaja uuesti minna.
Maxtract: Ja Culpasele pead rääkima (läbiv joon inteka vältel kõige uuema RLV Massive liikme suunas, selline väike mõnus haakide jagamine).
Stupid F: A ma räägin siis selle loo ära. Me tegime “On või ei ole” video ja photoshootingu ära ja siis läksime Maxiga stutti ja tahtsime albumit üle kuulata. Ja mida polnud – lood. Kõik oli kadund. Ja siis me jõime ennast täis, maani täis. Elasime ennast korralikult välja. Siis hingasime pool aastat sügavalt sisse. Pool aastat ehitasime uut stuudiot ja siis lindistasime uuesti kõik viimased asjad sisse.

 

RLV Massive Rakvere Maxtract Stupid F MC Culpas JOC DJ Hash Def Räädu

 

Siia vahele viisid meeste mõtterännakud meid tagasi RLV Massive kaugematesse aegadesse, juttu tuli nii veristest meestest, naistest, Turukaubamajast jne. Aga selle peatas Stupid, kes vabandas, et ei lase mul küsimusi küsida ja pakkus ühe loo intekasse ise juurde.
Stupid F: Me pidime küll keskenduma uuele albumile, aga üks lugu vahele, kui me tegime esimest RLV Massive albumit, siis Raimond istus kinni. Raimond helistas mulle vanglast ja biit taga mängis ja siis me salvestasime telefoniga tema salmi sisse. Ja “Teine vool” albumi ajaks oli ta vahetult vabaks saanud ja siis salvestasime “Sila massiva”. Et see emotsioon oli kohe õhus.
J.R Rhymes: Ma just sain välja siis just ja muidugi see emotsioon oli laes.
Culpas: Ma arvan, et oluline on siin ära märkida, et pole tähtis see, kus keegi on, vaid see, et ühtse eesmärgi nimel leitakse lahendused ja võimalused.

 

Kes albumil kaasa teevad ja kuidas manageerida nii suurt masinavärki?
Maxtract: Võtmesõnaks on 1 Hitler. Peab olema 1 Hitler, kes seda asja juhib.
Stupid F: Ma sõnastaks selle ümber ikka. Tegelt on see ühtne mõtteviis, mis asjad ise paika sätib.
Maxtract: See kõik on sõpruse baasil värk ja töötab juba sellepärast väga hästi. Aga vaja on kedagi, kes hoiab kätt pulsil mingi projektiga.
Culpas: Mina selle projekti puhul küll seadsin selle endale prioriteediks mingil hetkel kui vaja oli. Kui Stupid helistas ja lugu vaja oli, siis paari päevaga saatsin omaltpoolt salmid vastu (kõik naeravad ja on tunda, et tegu on väikest viisi luiskamisega).
Stupid F: Aga ülejäänud 10, aaa kaks kuud.

“Raimond helistas mulle vanglast ja biit taga mängis ja siis me salvestasime telefoniga tema salmi sisse.” – Stupid F

Kes olid need põhiarhitektid selle albumi taga?
(Kogu intervjuu melus saan vastata siinkohal ilmselt ise. Põhiarhitektid olid Stupid F ja Maxtract. Mõlemale jagunes aplause intervjuu jooksul enamvähem võrdselt. Skaudi ausõna.)

 

Mis asi on RLV massive? Kogukond, grupp, bänd ja kes praegu sinna siis kuuluvad?
Maxtract: Eks RLV Massive’s iseenesest ongi mitu erinevat bändi tegelikult, Grässhopaz, Öökülm, Stupid-f & Hash, Def Räädu jne.
Culpas: Aga selle albumi puhul, kui me kokku tuleme, siis ikkagi on oluline see indiviid, mitte niivõrd need erinevad kõrvalprojektid.
Kõik koos: Guugelda. Ühtne mõtteviis.

 

 

Kui keeruline on teha asju üksi vs teha asju mingi bändiga koos?
Stupid F: Tämbreid kokku ajada on ikka jõhkralt keeruline. Väga raske. Eriti selle projekti puhul, sest sul on igas loos ka veel erinevad MC-d.
Culpas: Ma arvan, et see on mõnes mõttes keerulisem, teistpidi lihtsam.

 

Fiidid sel albumil?
Maxtract: Täitsa vorsti pidu on see album.
Stupid F: Seekord oli ainult Mora vist? Seega pole väga olnud lisajõudu vaja.

“Täitsa vorsti pidu on see album.” – Maxtract

Millistel helikandjatel seda kuulda saab?
Stupid F: Esialgu olid vinüül ja kassett, et inimesed saaksid enne osta füüsilisi koopiaid, mis on limiteeritud ja nüüd juba ka digilevis kuulamiseks.

 

Kus saab teid järgmisena laval näha?
Stupid F: Eesti hiphopfestival Elvas! Ja siis on juba suurt litakat ootamas Rakvere, mille puhuks võtame suisa suurema halli, kuhu kõik ära mahuvad ja teeme mõnusa peo!
Culpas: Lisaks veel Terve fest 17. august ja plaadiesitluskonsa Võsul O-kõrtsis 03. augustil.

 

Siia lõppu oluline teadaanne, mille Mc Lord välja tõi:
Maxtract on kunagi öelnud, et mitte ühelgi RLV Massive räpparitest pole taanduvat juuksepiiri.

Massiivne intervjuu: RLV Massive ja uus massiivne album nimega "3"

 

Fotod: Felix Laasme
RLV Massive Instagramis

Täägid: