Kuldrula since 80s

Kui me räägime Kuldrulast, siis see on midagi, mida Eesti maastikul tutvustama ei pea. Kõik teavad sellest midagi – kas isiklikult mõnda sõitjat või on lihtsalt käinud nautimas seda ägedat festivali.

Kuid, kas sa tead midagi Kuldrula ajaloo kohta? Suure tõenäosusega mitte. Me ka ei teadnud. Nüüd, kus me oleme ise targemad, tahame teiega jagada seda huvitavat lugu.

Mees nimega Olavi Ollino, keda võime edaspidi nimetada Kuldrula-isaks, abiga räägime teile selle stoori linnulennult. Kust see kõik siis alguse sai?

Rulatamine kui kultuur oli 80-ndatel väga uus asi, eriti veel Nõukogude Liidus, pretty obvious. Aasta oli 1978, kui Olavi astus esimest korda rulale. Ta teadis kohe, et see on tema jaoks loodud.

Nendel aegadel maksid kehvemad rulad 40 rubla ja need uhkemad nii 80 rubla ringis. See meenutab natuke nutitelefonite tekkimist, kus kõik ei saanud omale seda kohe lubada. Olavi tolleaegse väga hea sõbra Marko Matvere (jah, seesamune) isa töötas mööblivabrikus ja nad käisid seal omale laudu meisterdamas. Kuna rulaparki tol ajal Eestis ei olnud, siis käidi muud moodi aega veetmas. Üldiselt otsiti mõni eriti uus asfaltkattega tee ning nauditi oma ägedaid rulalaudu seal.

Tol ajal olid asjad täiesti teistmoodi. Eriti arvestades tolleagset režiimi siin. Enamasti sõideti näiteks slaalomit aja peale. Lisaks tehti ka näiteks kõrgushüppeid ehk hippie jump’e. Kusjuures on Olavi nimel arvatavasti ka siiamaani mitteametlik Eesti hippie jump’i rekord 1.49 meetrit!

Kõige lahedam asi selle kõige juures alles tuleb. Selliste tegevustega teeniti raha! Samal ajal, kui sõideti slaalomit ja tehti kõrgushüppeid, Olavi sõbrad mängisid kõrval kitarri ja laulsid punklaule. Tol ajal olid muidugi need laulud keelatud nagu ka see eriti vinge rula-show, sest sellega teeniti ju raha.

Et seda kõike meenutada mitte niivõrd endale kuivõrd Kuldrula külastajatele ning austajatele, korraldatakse Kuldrulal Olavi Ollinosest inspireeritud põhivõistluse soojendus Pärnu Surfiklubis.

Üritus ise on vabas vormis rulaslaalomi võistlus, kus parimate vahel jagatakse ka auhindu ja auhind tuleb vaatajatelt endalt. Lisaks sellele püstitatakse jäädavalt Surfikas ka OnWheels minirämp, kus soojendusürituse ajal toimub ka kerge jäm.

”Lege Surfika Häng” on siis OnWheels Kuldrula soojendus ja sellest võib lisa lugeda siit.

 

Muudel OnWheels Kuldrula teemadel leiate aga lisainfot siit:

Kuldrula Facebook
Kuldrula koduleht
Kuldrula Instagram