Rasmus Paimre ja OnWheels Kuldrula

Viljandi BASH on selleks aastaks läbi, aga see ei tähenda, et ekstreemsport otsa saab. Pikalt eksisteerinud Kuldrula on meie riigi üks top üritustest, mida suvel külastada. Selle aastase OnWheels Kuldrula taga on üks mees. Ta nimi on Rasmus Paimre. Rass on selle kuulsa Pärnu OnWheels poe omanik ja lisaks rulaparkide ehitamise tiimis. Mees, kes teeb ja tahab teha asja, mis on tema jaoks südamelähedased. See on täiesti okei, sest tänu sellistele inimestele saame meie, pealtvaatajad, nautida selliseid üritusi nagu augustis toimuv Kuldrula.

Me võtsime Rasmus Paimre ette ning esitasime talle nii mõnegi küsimuse. Asi on päris deep, mis tähendab ainult head. Teeme kerge sissejuhatuse ka, Rasmus Paimre on BMX sõitja. Hetkel 10 aastase BMX kogemusega Rasmust seostatakse pigem tehniliste manual trikkide kui suurte hüpetega.

Tõmbame asja käima. Enjoy!

Barcelona_Foto-Henri Holland

Mis ajendas sind BMXiga tegelema? Mis hoiab ühte inimest sellise ekstreemspordi juures? Kas arvad, et BMXi sõitmist saaks võrrelda mõne teise kunstiga?

Mind ajendas peamiselt vabadus, et saan teha täpselt seda, mida mina tahan. Keegi ei ütle, mida teha, ei ole reegleid, on vaid enda lähenemisnurk ja see on alati õige. Stiimulit lisab tohutu nauding ja eneseteostus. Tunne maanduda mõnda uut trikki, mida olen kaua lihvinud, on väga hea. Olen sõitnud nüüdseks 10 aastat ja neid põhjuseid, mis hoiavad mind ekstreemspordi juures, on mitmeid, kuid üheks peamiseks on enda aju suunamine igapäevaselt lainelt millegi põneva juurde. Siis, kui sõidan, ei mõtle ma muust, olen täielikult momendis ja naudin seda hetke. Kindlasti saab BMXi võrrelda mõne muu kunstiga, vabadus ja hetkes olemine on ju märksõnadeks igasuguse loova tegevuse juures.

Kas sulle meeldib sõita pigem üksi või sa oled nö tiimimängija?

Mulle meeldib sõita koos sõpradega, selline pundivaim tuleb peale. Mind motiveerivad enim need inimesed, kes teevad just seda, mida nad armastavad, hoolimata materiaalsest, ja mul on neid kutte palju. Üksinda sõidan koos muusikaga.

Kirjelda oma sõidustiili mulle kui võhikule? Kuidas saaksin sind eristada võistlusi jälgides?

Manuali (tagurattal sõitmine) trikid ja kombinatsioonid on mu lemmikud. Nii saab lõputult uusi asju leiutada ja see mulle kuidagi meeldib. Ma arvan, et manuali järgi on mind kõige lihtsam eristada, kuid ei saa öelda, et võistlustel alati nii oleks. Siis teen rohkem üksikuid trikke, sest manuali trikid ei tule tihti esimese korraga välja.

Hooligan Hamlet Rasmus Paimre

Missugune oli sinu meeldejäävaim võistlus/võistuspaik?

Kõige paremini on mul meeles Hispaanias Barcelonas toimunud võistlus, kus ma 80 osaleja seast teiseks tulin. Just sealt sain ma endale sponsoriks Barcelonas asuva brändi Pirate BMX. Tänu sellele muutus mu elu – nüüd saan ma enamasti kõik ratta jupid neilt ja vahel käime koos teiste Pirate BMX tiimi kuttidega trippimas. Praeguseks olen ma neid külastanud juba 6 korda.

Pärnu_foto- Rauno Pärnmäe

Millal ja kuidas toimus sinu kõige valusam kukkumine? Kui tihti oled luid murdnud?

Kõige raskemat kukkumist ei oska ma konkreetselt välja tuua, kuid paaril korral on küll vähe halvemini läinud. Hispaanias tegin 180 kraadi trepist alla üle käsipuu. Tahe oli väga suur ja mõtetes olin selle juba ära teinud. Väntasin siis veel peale, aga äkitselt nägin silmanurgast autot hoovi keeramas. Maandudes libisesin ja väänasin jala piirajasse. Hiljem Eestisse jõudes läksin arsti juurde. Mingid fragmendid olid lahti tulnud, mistõttu pidin 3 nädalat karkudel käima. Ilu nõuab ohvreid. Kui saaksin aega tagasi kuidagi kerida, siis läheksin ja prooviksin uuesti, midagi ei tohi kahetseda. Usaldan alati sisetunnet. Mõnel korral asjad lihtsalt peavad minema nii nagu lähevad. Tänu sellele kukkumisele ei sõitnud ma autole küljelt sisse.

Sind on nimetatud Eesti BMX skene edendajaks, miks see nii on?

Ei oska öelda, kas edendaja või mitte. Ma olen lihtsalt noorest peale proovinud endale ja teistele uusi arenemisvõimalusi luua. Sain 16-aastaselt aru, et kui midagi tahan, pean ise tegema. Nii ma olengi toorelt kõigele peale lennanud ja enda asja ajanud.

OnWheels ja OnWheels Ramps. See tundub võimas. Räägi neist lähemalt. Mis tunne on tegeleda sellega, mis sulle väga meeldib?

OnWheels on mu elu. Annan endast kõik, et sellega edasi minna. Alustasin paari firma edasimüümisega, aga praeguseks on see kõvasti laienenud. Nüüdseks tellitakse meilt kaupa kõikjalt üle Eesti, vahel saadame ka Soome ja Lätti. Brändi valik on oluliselt suurenenud. OnWheels esindab just seda, mida inimesed veel vajavad, mitte seda, mida teised juba müüvad.

Rulaparkide ehitamisega alustasin ma väga noorelt. Olen pärit Kilingi-Nõmme lähedalt, kus oli midagi sõidetavat vaja. Seega ajasime sõbrad kokku ja ehitasime endile normaalse pargi. See oli minu esimene projekt. Pärast seda ehitasime veel uue siseka ka. OnWheels Ramps’i teemat olen ajanud 3 aastat. Mulle meeldib luua, mitte ainult tarbida. Viimased 10 aastat olen liikunud ühes suunas, erinevatel eluetappidel kindlasti erineva kiirusega, kuid suund on alati samaks jäänud. See tunne on hea.

KULDRULALOGO_2015_OFFICIAL_BLACK

Sina/su bränd oled/on sponsor paljudel Eesti sõitjatel, kas on uhke tunne toetada omasid tegijaid?

Ma tahan, et Eesti sõitjad jõuaksid kaugele. Annan endast kõik, et OnWheels’i sõitjad paistaksid silma ka mujal maailmas. Tegemist on ikka kuradi andekate ja ülimalt ägedate sõitjatega. Loomulikult olen ma uhke, kuid mitte selle sõna otseses tähenduses. Me lähme veel kaugele. OnWheels on grupp inimesi, kes jagavad mõtet, jõudu ja tahet.

Räägi lähemalt rulaparkide ehitamisest. See tundub täielik raketiteadus. Mida tuleb ehitamisel silmas pidada? Pärnus ehitasid või ehitasite (mitu teid selles protsessis on?) Eesti suurima pargi. Miks just Pärnu? Kirjelda lühidalt seda protsessi.

Esimese asjana paneme paika pargi lahenduse – disaini. See etapp on kõige loomingulisem. Toetun enda poolt kogetule, lisan uudseid lahendusi ja mõtlen liinid läbi. Tähtis on park teha samaaegselt tehniline ja voolav, et hoogu oleks kõikjale. Asi peab alati flow saama ja igale sõitjale erinevaid võimalusi pakkuma. Pärnu-suuruse pargi kujundamine võttis meil aega kuskil 3 kuud. Räägin erinevate kategooria sõitjatega ja võtan kuulda Eesti parimate arvamust. Rulapargid joonestab sisse mu hea sõber Uku Mark Pärtel. Ta on ülimalt andekas, meie koostöös see kõik tekibki. Ehitamine on teine teema. Selles valdkonnas teeme koostööd Varmo Juurikaga, kes jagab üldehituslikku poolt: et elemendid saaksid tugevad, materjali kasutataks mõistlikult ja lõpptulemus oleks ilus. Miks just Pärnu? Pärnu on suvepealinn, mida külastatakse suvel erinevate sõitjate poolt tohutult palju. Vana park oli omadega läbi ja vajas asendamist. Nii panime Hannes Paldrokiga pead kokku, esitasime EAS’i projekti ja 3 kuud hiljem hakkas ehitus pihta.

Hooligan Hamlet Kuldrula

Pärnus toimub ka sinu poolt korraldatav OnWheels Kuldrula 2015. Kaua seda korraldanud oled? Kuidas erineb selle aasta Kuldrula eelnevatest aastatest? Mida läheb vaja, et hoida sellise ürituse taset läbi aastate?

Sellel aastal korraldan Kuldrula esmakordselt. Korraldus hakkas pihta selle aasta märtsis, kui see üritus minuni jõudis. See on mulle suur au. Kuldrula on Eesti vanim ja kindlasti üks enim ekstreemspordi kultuuri mõjutanud festival, kuhu tulevad kokku kõik Eestis hetkel teemas olevad sõitjad ja võistlejad ka välisriikidest. Võtsin selle endale südameasjaks. Tahan pakkuda sõitjatele, pealtvaatajatele, korraldajatele ja Pärnu linnale midagi nauditavat. Plaan on sellega nüüd veel pikalt ülesmäge edasi minna. Hooligan Hamlet KuldrulaHooligan Hamlet Kuldrula Hooligan Hamlet Kuldrula

Mitu aastat plaanid veel ekstreemspordiga tegeleda ja sellega seotud olla?

Tegelen kuni tervis lubab, kuid seotuks jään ma ilmselt kuni surmani.

Hooligan Hamlet Rasmus Paimre

Kas sa sead endale pidevalt uusi eesmärke? Nimeta mõni praegustest.

Praegune eesmärk on korraldada Kuldrula kõigile nauditavalt. Uued eesmärgid tekivad kuidagi ise, ma konkreetselt ei seagi neid endale. Küll aga on mul järgneva viie aasta plaan suures lõikes paigas. Ma elan enda maailmas, kus mitte miski ei ole võimatu. Pean vaid uskuma, tahtma ja tegutsema.

Kellel vaja OnWheels Kuldrulal silma peal hoida, siis:

Kuldrula Facebook
Kuldrula koduleht
Kuldrula Instagram

Toimetasid:
Johanna-Maria – @jomagarden
Anton – @ahmelnitski