Madis Bachmann läheb Cablewakeboard World Cupile

Kes vahepeal suurematel meediakanalitel silma peal hoiab, on juba lugenud, et Tartust pärit Eesti veelaudur Madis Bachmann põrutab kuu lõpus Shanghaisse Cablewakeboard World Cupile, kuhu on kutsutud ässamad tegelased 29 eririigist ja Madis on nende seas. Varasemalt pole eestlased nii suurele võistlusele kutset saanud ja meie oleme Eesti kuti üle uhked.

 

Kes on Madis Bachmann?

Madis Bachmann, sõprade seas Bachu, on 24aastane Tartu kutt, kes hetkel õpib viimast aastat magistris psühholoogiat. “Kui ma just loengus pinki ei nühi, võib mind leida Rahinge ekstreempargis veelauda sõitmast, noortele trenni andmas või lumiste ilmaolude olemasolul Kuutsemäel lumelauda sõitmas,” räägib Madis ise. “Ma olen õnnelik inimene, sest mul on elus täpselt selline asi, mis toob ka kõige kehvemal päeval naeratuse näole.”

 

Kaua oled veelauasõitu harrastanud?

“Ma olen meeter 94 pikk ja mulle vastu kõndides arvad kindlasti, et ma võiks mängida korvpalli, aga kui aus olla, olen ma päris korralik süldinäpp ja saan tõenäoliselt isegi oma pruudilt kotti ning sellest ka mu spordiala valik” naerab ta. “Aga kui nüüd asjast rääkida, siis veelaua leidsin enda jaoks juba 2000ndate alguses.” 2003. aastal võttis Madis osa juba esimesest võistlusest, kus saavutas ka oma esimese poodiumikoha.

 “Olen päris korralik süldinäpp ja saan tõenäoliselt isegi oma pruudilt kotti.”

“Algselt alustasin paadi taga sõitu vanema venna ja tema sõprade eeskujul. Kümnendi lõpus vajus aga veelauasõit paadi taga peaaegu täielikult ära ja polnud enam võistlusi, millest osa võtta. Samal ajal hakkasid aga mujal maailmas populaarsust koguma 2-torniga kaablisüsteemid, mis puhus uue elu sisse ka Eesti veelaua ja –suusa spordile. Esimene Eestis valmistatud veelauakaabel sai üles just koduparki Rahingel ja kui varasemalt veetsin rohkem aega lumelauaga sõites, siis 2011. aastast olen järjest rohkem aega veetnud vee peal.”

Playgroundfestival Photo By Liidia Maier

 

 

Meenuta päris esimest sõitu. Milline on areng?

“Ma ei mäleta, tegelt ka. Tõenäoliselt olid mu suunurgad kõrvuni ja püsti ma sain. Faceplant‘iga asi vist ei lõppenud.” Madis aga tunnistab, et esimese sõidu ja tänase päeva arengut võrrelda on keeruline, sest areng toimub iga päev. “Esimeste sõitude ajal tõi naeratuse näole juba üle laine sõitmine ja püsti jäämine, nüüd võivad trikkide nimetused olla küll keerulisemad, aga nende maandumisel on mul sama hea tunne nagu oleksin äsja oma esimese ollie ära teinud.”

Jaanus Reejree_rummu_tailgrab-1

 

Kas seoses Hiina minekuga on pinge laes?

“Praegu olen keskendunud trenni tegemisele ja üritan igal vabal hetkel minna harjutama ja end järjest enam push’ida. Trenni all ei pea ma silmas aga ainult pargis käimist, vaid lisaks jooksen ja käin jõusaalis, et üldist füüsist paremaks saada.” Tunnete koha pealt ei ole Madis veel päris kindel, mis toimub ja alles hiljuti ei saanud ta arugi, millise võimaluse osaliseks tegelikult on saanud. “Kui siiamaani olen võtnud kõiki võistluseid pingevabalt, siis tõenäoliselt Shanghai on see koht, kus käpp võib hakata veidi värisema. Need kutid, kes sinna üle maailma kohale on tulnud just ei hellita.”

Madisel on eelmisest hooajast näidata ette häid tulemusi Euroopa ja Aafrika meistrivõistlustelt (17.koht) ja maailmameistrivõistlustelt (21.koht). Lisaks veel Soome veelauavõistluse Wake The Stadium 1.koht, CWWC maailma edetabelis 57.koht 241st ja Eesti meistrivõistluste hõbe, aga kutse võistlustele tuli talle ikkagi ootamatult. “Kui lumelaudurite ja suusatajate aastasündmuseks on X Games, siis CWWC sarjas võistlevate veelaudurite jaoks on see World Cup. CWWC sarjas on igal hooajal rohkem kui 80 võistlust üle maailma, nendest tähtsamad on maailmameistrivõistlused, maailmakarikas ning Euroopa ja Aafrika meistrivõistlused. Ma teadsin, et olin näinud vaeva ja punkte kogunud ning olin tänu sellele Eestis top ranked, aga et saan kutse ka World Cupile, seda ei osanud keegi oodata.”

Photo by Liidia Maier2

P-by-Jaanus-Ree

 

Reality check pole veel kohale jõudnud. Varasemalt pole Eesti World Cupil esindatud olnud, loodan sellega motiveerida teisi, et meie veelaudurite tase ja hulk tõuseks ning see ei oleks viimane kord, kui meie kuttidest või neidudest keegi selle kutse saab.”

 

Kui suur on tõenäosus võistlus kinni panna?

“Sinna ei tule lihtsalt 29 riigist väga head sõitjad, vaid ka valitsev maailmameister, Euroopa ja Aafrika meister ning Aasia meister. Konkurents on väga rets ja kui aus olla, siis pole ma tahtnud veel mõelda sellele, mitmenda koha ma saan või kui hästi mul läheb. See tekitab liigseid pingeid. Ma kavatsen anda endast parima ja teha nii hea sõidu kui võimalik. Eks edasine sõltub teiste sõitjate sooritustest ja kohtunikest.”

 

Milliseid uksi avab võistlustel osalemine?

“Kuna World Cup on samuti osa CWWC sarjast, siis esimese asjana avaneb mul võimalus taas punkte korjata, et oma kohta maailma edetabelis parandada. Hetkel olen ma edetabelis 57.kohal, aga väike unistus on järgmisel hooajal oma kohta mõnekümne võrra parandada.”

“Kui suudan võistlustel hästi esineda, avab see minu jaoks loodetavasti ka uksi sponsorite poolelt. Selleks, et sõita maailmatasemel hästi, on vaja Eestist välja murda ning sõita suuremates parkides. Mitte miski ei taga sulle suuremat arengut, kui sõitmine koos teiste väga heade veelauduritega. Kahjuks on aga nii, et ainult enda rahakoti peal sa kuskile kaugele ja kauaks minna ei saa. Lisaks maailma nägemisele usun, et saan sealt väga kõva pagasi kogemust ja uusi vajalikke tutvusi.”

Photo-by-Jan-Henrik-Pärnik-2

 

 

Aga räägime kaugemast tulevikust. Millest sa unistad?

“Peale kooli lõpetamist unistan aja maha võtmisest, et seigelda mööda maailma veelaud näpus ja seljakott seljas. Ma ei ütle, et kool oleks takistuseks, aga paratamatult on see piiranud mu aega, et täielikult veelauale pühenduda. Tahaks ju jõuda kuskile selle veeplaadi panjaadi ajamisega.”

Auhinnafondiks on 90 tuhat dollarit ja konkurents saab olema väga tihe. Hoiame Madisele pöidlad pihus!

Autor: Keilit Aedma @keilit
Pildid: Liidia Maier, Jaanus Ree, Jan Henrik Pärnik
Tänud ka Madise tüdruksõbrale, kes aitas Madisel mõtted ritta seada.