Eesti hip-hop Eesti Muusikaauhinnad 2018 galal

Eile jagati vabariigi kõige suuremal Eesti muusikutele pühendatud tseremoonial Eesti Muusikaauhinnad 2018 auhindu eelmisel aastal ilmunud plaatidele, lugudele ja muusikavideotele. Räpi kategoorias oli 24 kodumaise hip-hop albumi seast TOP 3 jõudnud Arop “P.O.E.G.”, Genka/Paul Oja mixtape ja Reket “Super ei”. Need olid 150+ pealise žürii arvates eelmise aasta kolm kõige paremat albumit. Napilt jäi esikolmikust välja 12 EEK Monkey ja 5MIINUST. Laureaadiks antud kategoorias osutus Genka/Paul Oja mixtape, mis kuuldavasti oli kategooria lukku pannud pika puuga ehk suurte punktide enamusega.

 

 

Räpi kategooria ei olnud ainus, kus kodumaine hip-hop laineid lõi. Nimelt oli Arop oma sensatsiooniga “Kiki-Miki” nominent veel kahes kategoorias, milleks olid “Aasta video” ja “Aasta laul”. Nendest esimeses tuli rinda pista visuaalimeistri Tommy Cashi videoga “Surf”, mis loomulikult ka kategoorias võitjaks osutus.

 

 

Aropi kolmest nominatsioonist kõige magusamas ehk “Aasta loo” kategoorias oli konkurents aga vast kõige tihedam. Vastasteks NÖEP, Tanel Padar jne. Aropi “Kiki-Miki” pälvis ootuspäraselt “Aasta laul” tiitli ja seljatas kõik kõige retsimad konkurendid. Juttude põhjal, mis Eesti Muusikaauhinnad afterpartyl levisid, on teada, et “Kiki-Miki” võit oli üsna napp. See, et Aropi lugu kategooria lukku pani, on muidugi märgilise tähendusega ja läheb ajalooürikutesse kirja igaveseks.

 

 

Kokkuvõttes võib öelda, et aasta oli räpile viljakas ja seda märkasid ka suuremad muusikatööstuse inimesed. Galal oli tunda, et kodumaine hip-hop ruulis ja igakord kui mõni takt mõnest kodumaise räpiartisti loost peale läks, tõusis elektri ja energia tase publiku seas kümnekordselt. Kui räpi allstar performance peale läks, kaotas kogu Saku Suurhall oma mõistuse ja kõik sõnad, mis vähegi peas olid, karjuti kopsudest välja. Tundub, et rahvas on hetkel Maarjamaa riimimeeste muusika suhtes rohkem avatud kui kunagi varem.

 

Päisefoto: Marleen Muhuste