TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust – Long Island, The Hamptons ja Montauk

Loe ka New Yorki sattumise esimest osa.

Linnatripina võiks New Yorgis täitsa mitu nädalat erinevate tegevuste ja vaatamisväärsuste tutvumisega ära täita. Kuid kiire autosõit linnast välja paljastab New Yorgi osariigi teistsuguse, palju rahulikuma külje Long Islandil.

Long Islandil leiduvad väikelinnad nagu Montauk, Southampton ja East Hampton pakuvad hiigelsuurele New Yorgile mõnusat kontrasti. Kiire sõidu all mõtlen ma muidugi umbes kahe tunnnist seiklemist läbi New Yorgi kaootiliste tänavate ja hiljem laiuvate kiirteede. Kuid see on köömes, kui oled kunagi sõitnud Berliini äärelinnast Tallinnasse vaid tankimispeatustega.

The Hamptons nime all tuntakse piirkonda, kuhu kuuluvad muuhulgas Southampton ja East Hampton samuti ka West Hampton, Hampton Bays jne. Saate süsteemile pihta küll – reeglina on nimes “hampton”. Ennekõike tekkis meil huvi selle kandi vastu just seepärast, et sealne elustiil on midagi sootuks muud, kui New Yorgi suurlinn. Imeilus ookeanirannik, mis tekitab koheselt puhkusetunde, samas küllaltki peen ja kohati ka konservatiivne õhkkond.

 

TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja MontaukTRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk

 

Hubaselt kallid väikelinnad

Liikudes ühest asulast teise oli atmosfäär koguaeg mõnusalt hubane. Ümberringi olid madalad puidust majad, rohelust täis tänavad ning kohati väga ägeda autovalikuga tänavapilt (muidugi peab mainima autosid, see on ju siiski TRAVELHAMLET). Väikelinnad olid täidetud ägedate pisikeste General Store poodidega, mõnusate söögikohtadega ja mitmete väikeste hostelidega. Linnade vahele jäid maalilised viinamarjaistandused, golfiklubid ja muidugi miilide jagu rannajoont ja liivaluiteid.

Kogu selle hubasuse kõrval oli samas tunda, et tõesti elavad siin kandis pigem jõukad inimesed. Üks jäätee ja kohvi? Aga palun – 30 taala. Soovite osta seda pusa tagasihoidlikust riietepoest? See oleks 400 dollarit. Kui googeldada kuulsuste kodusid The Hamptonsis, leiad tõelise staarideparaadi: Calvin Klein, Jennifer Lopez, Beyoncé ja Jay-Z, Steven Spielberg ja mitmed muud.

Samuti oli selge, et turiste nendel tänavatel palju ei liigu. New Yorgi linnas võid sa teha pilte ükskõik mis ajal, ükskõik millest ja keegi ei tee sinust välja. Kui pildistasin keset Southamptonit aga linna atmosfääri ja näiteks üksikut tuletõrjejaama jäid kohalikud mind põrnitsema kui vene spiooni Külma sõja ajal.

 

TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja MontaukTRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja MontaukTRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja MontaukTRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk

 

Arvestades kui palju leidus seal hiiglaslikke maju, võiks arvata, et ranna ääres olevad jõukad inimesed naudivad oma kodu terrassilt türkiissinist ookeani vett, palme ja sooja rannailma. Kuid juunikuus oli keset päeva rannad pisut jahedalt tuulised ja kohati hallika atmosfääriga. Mitte, et selles midagi halba oleks, pigem lisas see asukohale rohkem iseloomu.

 

Elu nagu filmis – helikopterid ja rannavillad

Rääkides iseloomust, oli kõige sürreaalsem nähtus liiklusmärk, kus oli kirjas “LOW FLYING AIRCRAFT”. See oli muidugi helikopteri maandumisplatsi juures, mis oli suurte mereäärsete, villade keskmes. Antud tänava hüüdnimi oli Billionaires Lane – kuidagi peavad need miljonärid, vabandust miljardärid, ju koju saama.

 

TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk

 

Pidevalt oli tunne nagu kõnniks ringi filmivõtetel. Mitte Nolani filmis, mida parasjagu Laagna teel üles võetakse, vaid pigem igas teises Hollywoodi kogupere filmis, kus umbes 7-liikmeline perekond elab suures luksuslikus villas. Pisut vanem, ameerikalik, suurte eramajade arhidektuur ja välimus oli seetõttu ka veidral kombel üllatavalt tuttav.

Kahtlemata oli Long Islandi avastamine üks ütlemata äge kogemus ja mõnus puhkus New Yorgi linna ööpäevaringsest melust. Mitte, et ma soovitaks New Yorgi linna ennast vältida, seda kindlasti mitte, kuid kui jagub küllalt aega teha üks mõnus väljasõit, ei oskaks midagi paremat soovitada kui Long Island.

 

TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja MontaukTRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja MontaukTRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja MontaukTRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk TRAVELHAMLET: Põgenedes New Yorgi melust - Long Island, The Hamptons ja Montauk