Air Jordan 1 “Lost and Found” – kas tossude sihilik kulutamise trend on “jaa” või pigem “ei”

Tossunduses on nüüdseks üsna pikalt levinud sihilik “vanaks tegemise” trend, kus inimesed kulutavad, lõhuvad ja kahjustavad oma tosse meelega, et need näeks välja vintage. Nüüd on trend jõudnud ka jalatsibrändideni, kus tossud väljuvad juba tehasest kolletunud taldade ja katkise nahaga. Trendi viis aga uuele tasemele Nike ja selle aasta kõige oodatum toss Air Jordan 1 High “Lost and Found”. Kas tossude selline lõhkumine on cool või pigem võiks see trend kiirelt ununeda?

Korraks sõjast ja majanduskriisist mõtted eemale saada, siis vahelduseks midagi lihtsat – tänaseks on aastaid populaarsust kogunud tossude sihilik “kulutamine”, et nad näeks välja vintage. Trendile pööras oma signatuuriks saanud iroonilises võtmes tähelepanu ka Balenciaga viimane adidasega tehtud kollektsioon, kus armastatud adidas Stan Smith’i jalatsid näevad välja nagu oleks paar päeva varem prügimäelt leitud. Inimesed värvivad meeleheitlikult Instagrami like‘de nimel valgeid taldu markeritega kolletunuteks, kastavad oma Air Force’e kohvisse, kraabivad vaibanugadega nahka katki jne. Superstaari staatusesse on tõusnud tossude customaiserid (tuunijad noh), kelle juurde kuulsused viivad oma tossud “vanandamisse” ja kunstnikud teenivad tuhendeid dollareid sellega, et kastavad Jordaneid kohvisse, pleegitavad värve, lõiguvad ja kraabivad. Kujutad ette, et ostad järelturult mitme tuhande euro eest oma unistuste Travis Scott’i tossu ja paned selle 24 tunniks telliskivide alla kohviga täidetud ämbrisse?

 

pre-worn adidas and balenciaga sneakers

 

Mu meelest see trend pole iseenesest midagi uut, olemuselt põhimõtteliselt vana hea “kivi pesu jeans“-ide tagasitulek. Võibolla nooremad ei tea, aga tutikad sinised teksapüksid oli vaja teatud kohtadest heledaks hõõruda. Mäletan selgelt, kuidas ostsin 700 krooni eest Stockmanni räpikorruselt laiad washed denimiga teksad, mille peale vanaisa küsis, et “sellise raha eest ostsid vanad püksid?” Midagi selles kolletunud, kulunud, elunäinud asjas on. Ilmselt personaalne draama, aga minu jaoks isiklikult on alati olnud ebamugav tuttuue lumivalge Air Force’iga seltskonda minna. Teismelisena alati käisin paar päeva tossudega niisama, enne kui nendega kuhugi päriselt flexima läksin. Imelik, aga nii ma tegin.

Virgil Abloh ütles, et kantud riietesse on talletunud kultuur ja aeg ja mälestused ja pole ime, et noored seda oma tutikatele riietele soovivad. Lihtsalt kiiremini. Selliselt võttes on see ikka üsna totakas trend. Selle asemel, et asjadega päriselt käia ja seda kultuuri sinna salvestada, kraabid vaibanoaga tossu nina katki ja mõtled, et teil on ühised mälestused. Samas on sellesse tegelikult minu arvates peidetud ka üsna suur kunst. Inimesed lähenevad aina loomingulisemalt tossude vanandamisse ja mõeldakse välja aina ägedamaid ning uudsemaid tehnikaid/võtteid, kuidas soovitud efekti saavutada.

 

Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei" Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei"

 

Loomulikult kui noorte seas tõstab pead mingi trend, tahavad sellest osa saada ka suured ettevõtted. Kollased (off-white või elevandiluuvalged) tallad lumivalgete asemel on juba üsna standardiks muutunud nii Jordanite kui New Balance’ite peal, aga Nike viis asja järgmisele tasemele, kui meisterdas valmis selle aasta oodatuma tossu – Air Jordan 1 High “Lost and found”. Teatavasti on tegemist kõige armastatuma puna-valge “Chicago” värvides tossuga aastast 1985, mis toodi seekord tagasi eelpool kirjeldatud trendikal kujul – ehk siis uus toss näeb karbist välja võttes juba vana välja, valged osad on kollaseks tehtud, nahk on murenenud ja karp on isegi “vale” kaanega.

 

Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei" Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei" Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei" Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei"

 

Nike on seda teinud loomulikult filigraanselt. Legendaarsele retro Jordanile on lihtsalt samas vormis tagasitoomise asemel (mida oleme nüüdseks näinud juba miljoneid kordi) mõeldud välja lugu. Jordan 1 “Lost and Found” on toss, mille sa justkui kuskilt kaltsukast või vanaema keldrist või suvalisest outletist võiksid leida, tossud oleks nagu aastaid tolmu kihi all seisnud, karp kahjustunud, paberi asemel on tossud mähitud ajalehepaberisse, karpi on lisatud isegi vanakooli tsekk. Ja et see kõik mõeldi välja mudelile, mida maailmas nii väga armastatakse ja mille naasemist pikkisilmi oodatakse. Air Jordan 1 High OG “Chicago” värvikombinatsiooni on maailm näinud tänaseks kokku 4 korda – 1985, 1994, 2013 ja 2015. Viimase nimetatud variandi järelturu hinnad hetkel näiteks 1500€ ümbruses, mis on nö tavalise mitte collaboration toote kohta ikka imeline. Eriti arvesse võttes, kui palju on seda värvi kombinatsiooni aastate jooksul kõikvõimalike odavama otsa Jordan Low ja Mid jms variatsioonide peal kuritarvitatud. Täna Ülemiste keskuses jalutades on tossukaugel inimesel üsna raske mõista, miks on punase-valge-musta Jordan 1 näol tegemist eksklusiivse ja raskesti kättesaadava tossuga.

Ent Chicago värvi olulisusele on igaveseks oma jälje jätnud suured koostööd. Legendaarne puna-valge-must kõrge Jordan 1 on ilmunud ajaloo olulisemate collabaration-ite raames muudetud ja täiendatud kujul. Näiteks 2017. aastal Virgil Abloh “The Ten” kollektsiooni kuulunud Off-White x Air Jordan 1 Retro High “Chicago” (järelturu hind sellel hetkel 5000€ ümbruses), mis selle värvi kombinatsiooni populaarsuse noorte seas astronoomilistesse kõrgustesse viis. Ja muidugi 2021. aastal Michael Jordani poja natuke ebaõnnestunud reliisiga Trophy Room x Air Jordan 1 Retro High “Chicago” toss, mille järelturu hind hetkel 2500€ ümbruses.

 

Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei"

 

2022. aasta “Chicago” ehk Air Jordan 1 “Lost and Found” ametlik ilmumise kuupäev on 19. november ning toss on paljude tossufanattide poolt juba kuulutatud aasta parimaks tossuks. Lisaks kõige parem uudis selle ketsiga on, et see ei tundu olevat kõige limiteeritumate seast. Jah, huvi selle tossu vastu on väga suur, aga kets on maandunud müügile paljudesse poodidesse üle maailma, ostuõiguse loosid käivad ja järelturu hinnad on paari nädalaga silmanähtavalt kukkunud. Loomulikult mängib järelturuhindades rolli ka majanduse raske seis ja varasemast väiksem huvi tossude ostmise vastu üldisemalt. Aga kindlasti on faktor ka see, et Nike on ketsi tootnud suures koguses ja paljud huvilised on siiski oma unistuste jalastsile küüned taha saanud. Lisaks on tossul üsna mõistlik hinnalipik – ketsi soovituslik hind Nike poolt on 180€ ümbruses. Nii hästi välja töötatud story, ägedate detailide ja hunniku uudse tehnika eest, mis selle tossu valmimisse on pandud, on hind väga mõistlik. Hetkel saab tossu järelturul kätte umbes kahekordse hinnaga. Kas ja millal ka toss Eestis maandub? Seda näitab aeg. Vaadates tossu kättesaadavust, julgen soovitada, et hoidke silmad lahti.

Kas tossude sihilik kulutamine on lahe või gringe? Selles osas jätan otsuse kõigi enda teha. Jordan 1 “Lost and Found” on kindlasti üks headest näidetest, kuidas seda trendi järgida. Kas kodus Air Force’de kohvisse kastmine on sama palju kiidusõnu väärt? Isiklikult olen kahe vahel ja kaldun pigem selles suunas, et las inimesed teevad oma asjadega, mida nad soovivad, kuni see kellelegi haiget ei tee.

 

Air Jordan 1 "Lost and Found" - kas tossude sihilik kulutamise trend on "jaa" või pigem "ei"