Intervjuu: Clicherik ja Mäx albumist “Paksud” – üritan võitudel ja kaotustel end mitte defineerida lasta

2 meest, kes 4 aastat tagasi rääkisid Hooliganile, et edasi liigutakse tasapisi, on pärast madalalt (pun intended) alanud tähelendu kruiisinud valguskiirusel. 2019. aastal anti välja debüütalbum “Häng”, millele järgnesid – võtan siinkohal õiguse varastada sõna, mida pigem kasutatakse filminduses – blockbuster-singlid “Pargi 6”, “Mõtled mu peale” ja loomulikult Raadio 2 Aastahiti võitnud “Maakas”.

Nüüd on mehed Sony Music Entertainmenti alt välja andnud oma värske albumi “Paksud” ja valmistuvad tegema oma elu kõige kõvemat live‘i juba 24. novembril ei kuskil mujal kui Helitehases.

„24. november saab olema erakordne õhtu ja juba ennatlikult TOP1 kontsert Clicheriku & Mäxi tegutsemise ajaloos. Suured ettevalmistused käivad – esitlusele tulevad nii uued kui ka vanad hitid. Külaliste näol on oodata korralikku staaride paraadi ning seninägematuid üllatusi. See on tegelikkuses ainus koht Eestis, kus reede õhtul olla, muud valikut tegelikult pole…” lisab Mäx.

Külalisesinejatena astuvad lavale Clicheriku & Mäxi lemmikud – albumil kaasa teinud ning Eesti Laulul tuntust kogunud mitmekülgne talent kaw ning värske komeedina hip-hop muusikas laineid lööv Lotey. Sündmus kestab hiliste öötundideni ja toob lavale ka valimi DJsid. Kaasatud on noor andekas produtsent Olivari, loo „Ma tean (feat. An-Marlen)” kaasautor ning Clicheriku & Mäxi ride-or-die DJ Alex.

Vestlesime kuttidega nende viimasest albumist, headest konsadest ja muust. Tseki täpsemalt allpool olevast intekast.

Fotod Taaniel Malleus

 

2019. aastal ilmus teie debüütalbum “Häng”. Kas pärast seda sai korra jala sirgu ka lasta ja niisama hängida, või hakkasite juba kohe uue albumi kallal nokitsema?

Max: Kohe otseselt mingit albumit ei hakanud vorpima, tegime siin singleid ja paralleelselt kõrvale ka mingeid esimesi algeid, mida on kuulda ka “Paksud” albumil.
Erik: Täpselt. Kuigi pärast selle albumi välja tulekut on minul ikka veel mussi tegemise hoog peal.

 

 

Kahe albumi vahel on juhtunud täiesti pööraseid asju, mida ilmselt toona poleks osanud kuidagi oodata – pandeemia, sõda Ukrainas, isiklikus plaanis plaadileping Sony Musicuga, singlid nagu “Maakas”, mis võitis 2 aastahiti. Kui keeruline oli sel perioodil üldse uut albumit teha?

Max: Mul on tunne, et maailmas toimuv ei mõjuta üldiselt artisti loomingut, vähemalt minu oma mitte. See, mis isiklikus elus toimub nagu näiteks Aastahiti võit, plaadileping, suhted, mured ja probleemid – see peegeldub ikka päris tugevalt. Vahepeal jõudsin ka kenasti läbipõleda. Peale Aastahiti võitmist oli mul tohutu surve teha nüüd järgmine hitt. Seda ei tulnud. Jäigi mulje, et ju siis on minu aeg möödas ja tuleb karjäär maha panna, aga samas ei tahtud seda mõtet väga aktsepteerida ning olin natuke keerulises kohas, kust ei osanud välja ka tulla, sest noh ei ole ju 19-aastaselt sellist varasemat kogemust sinu pagasis. Aga sain hakkama! We out here!
Erik: Huvitavad aastad on olnud. Mõned paremad kui teised. Me oleme Mäxiga otseses mõttes selle ajaga suureks kasvanud ja kui sul 17-18 aastasena selline ümbruskond on, siis pole ka ime, et midagi läheb pekki. Aga siin me oleme. Happy as ever. Maailma olukord meie muusika loomist ei ole veel palju mõjutanud ja ma loodan, et see jääb ka nii, nii meie kui teiste puhul.

 

Tundsite seda kurikuulsat teise albumi needuse survet ka või pigem ei mõelnud liigselt üle?

Max: Mis see on? Mingit ülemõtlemist minu arust küll ei olnud, pigem selline hea kogemustepagas tekkis eelnevast albumist ning läbipõlemisest, mis tegi lihtsalt tuleviku jaoks paljud asjad palju lihtsamaks ja loogilisemaks. Olen rõhutanud seda, et muss on nii subjektiivne asi, et ei ole mõtet isegi mingeid ootuseid nii enda loomingule ega ka rahva vastuvõtule teha. Me ei tea kunagi, mis kellelegi meeldib ja mis toimida võiks.
Erik: Ei tundnud. Rohkemgi õnnelik, et ei pea enam vanemaid laule esitama. Las nad puhkavad.

 

sony music eesti paksud clicherik ja mäx

 

Loos “Paksud” on rida: “Su medalid ei loe kui need on hõbedad”. Lähete alati võidu peale välja või on vahel niisama ka pull midagi teha? Kumb on kahest see, kes halvemini kaotada oskab? Mõni hea näide a’la sai pinksis kotti, läks koju, pani end trenni kirja, ostis profireketi ja siis sai kahe nädalapärast rematch’il uuesti nulliga sisse.

Max: Mulle meeldiks öelda, et mul on suva kaotada, aga ma valetaks. Eks kaotus toob alati mingisuguse kahtluse endas, aga kuidagi tuleb sellest üle saada. Vahepeal näiteks võitmine aitab. Aga üldiselt ma üritan elulistel võitudel ja kaotustel end mitte defineerida. Näiteks Tyler, The Creator ei saanud “Flowerboy” eest Grammy’t ning Pharrell ütles, et see kaotus oli üks parimaid asju Tyler’i elus, sest peale seda kaotust tegi ta “Igor”-i, mille eest võitis ta Grammy. Sums it up. Kaotused loovad mingi motivatsiooni olla parem. Minust ja Erikust on muidugi minul raskem kaotada. Erikut lihtsalt ei koti.
Erik: Mind tõesti ei koti, proovin lihtsalt parem mina olla.

“Me kirjutame enda magamistubades biidile loo valmis ja saame stuudios kokku.” – Mäx

Kes on peidus nimede taga Clicherik ja Mäx?

Max: Kuula albumilt “Keegi muu”. See on Max ilma ä-täppideta.
Erik: Minu nime taga pole mitte midagi. Mu nimi on palju nalja toonud, huvitav, kuidas mõned nii mööda võivad öelda. It’s all good tho, öelge kuidas tahate.
Max: Erik, ta mõtles, et kes me oleme, mitte kuidas meie nimi tekkis…

 

Mõni sõna loomeprotsessist. Kuidas teil lugude kirjutamine käib? Saate koos stutis kokku ja hakkate kirjutama või üks teeb mingil teemal salmi ja siis põrgatate omavahel mõtteid?

Max: Haige… Ma pole vist kunagi ühes laulukirjutamise laagris ega ka üheski stuudiosessioonis ühtegi lugu kirjutanud. Minu work-flow lihtsalt ei ole selline. Meil Erikuga toimib asi nii, et me kirjutame enda magamistubades biidile loo valmis ja saame stuudios kokku ning salvestades kuulame, mida me kirja oleme pannud. Kreisi ju mõelda, et 2020. Aastahitt on kirjutatud teismeliste poolt nende magamistoas, iPhone’i kõrvaklappidega.
Erik: Meie kirjutamise protsess on tõesti pikem kui mõnel teisel. Naudin seda väga, isegi kui tahaks vahest telefoni vastu seina visata, sest olen 2 tundi kirjutanud ühte rida. Vahest tunnen, et instrumentaal on nagu heatahtlik probleem, millele tuleb sõnadega ja flowga lahendus leida.

 

Mis on ühe kvaliteetse live`i juures kõige olulisem?

Max: Hea publik, hea esitaja ning hea klapp nende kahe vahel. Muidugi ka kvaliteetne muss ja tehnika.
Erik: Hea heli muidugi muusika puhul on väga oluline, aga ma võtaks iga päev hea crowdi üle selle. Kui rahvas kaasa elab siis see paneb ka meid paremini esinema.

 

Kui oleks võimalik valida, kellega koos laval live`i teha dead or alive, siis kellega ja miks?

Max: Charlie Wilson, Mac Miller, Jarek Kasar ja Tyler. Andekad tüübid, raisk. Olete Jareku live`l käinud? Ainuke Eesti artist, kelle live eest olen nõus raha maksma.
Erik: Niimoodi ei oskagi öelda. Tahaks orkestriga live`i teha kunagi.

 

Kelle live`le pole jõudnud aga on nö bucket list’is?

Max: Tyler, The Creator, Kanye West, Bruno Mars, Fred Again.., DJ Daddy Trance, Sade ja Brent Fyiaz.
Erik: Kanye West, Young Thug, Skepta, Yeat, Kendrick Lamari live`i tahaks ka näha, isegi kui tema uuemat kraami nii palju ei kuula.

 

Esimene konsa, kus käisite? Kõige meeldejäävam konsa, kus käisite?

Max: Naljakal kombel ma ei tea, mis mu esimene oli, tõenäoliselt The Sun kuskil Õllesummeril titena. Kõige meeldejäävamad minu jaoks on olnud Beyonce Stockholmis, The Weeknd Tallinnas ning Post Malone Inglismaal.
Erik: Kusjuures mina hakkasin päris hilja kontsertidel käima, näiteks esimene festival, kus käisin oli EHHF kui ma 17 olin. Lemmikud siiani on olnud: Joji ja Dave.

 

24.11 toimub Helitehases plaadiesikas. Üldiselt kui album juba mõnda aega väljas ja esikas on selliselt välja kuulutatud, siis ma kujutan ette, et tulemas on ikkagi midagi suurt? Saate juba veidi saladuseloori kergitada? Või, et tule kohale ja ära päri nii palju?

Max: Tule kohale ja ära päri nii palju. Aga, et sa kohale tuleks… Me esitame seal kogu albumit ning muidugi ka seda best of materjali ka. Seekord ütlesin bändile suhteliselt resoluutselt, et paneme pigem suurema pleki kuhugi produktsiooni alla kui, et teeniks sealt mingi kopika rohkem. Tuled-viled-särgid-värgid. Ahjaa – Kaw & Lotey tulevad ka. Minu lemmikud uued tulijad Eesti maastikul. Üliii fresh teema, kindlalt pane kõrv peale. Muidugi üllatused ka, aga nüüd loe mu esimest lauset.
Erik: Eelmise albumi “Häng”i esikas oli ka kusjuures Helitehases. Mäletan, et tegime lava elutoaks… diivan, vaip, põrandalamp jne. Seekord on visuaalne keskendus rohkem teistes asjades. Kohapeal näete!

 

Kui viimati vestlesime, oli aasta 2019, välja oli tulnud lugu “Madalal” ja hakkasite järsku laineharjal surfama. Küsisime siis, et mis edasi ja Clicherik vastas: “Tasapisi. Liiga suurt ampsu ei hakka võtma”, kaks plaati ja plaadileping Sonyga hiljem – mis edasi?

Max: Ei tea. Päriselt, ei tea. Eks näis. Ampsude kohta midagi lubama ei hakka.
Erik: Muusikat kindlasti tuleb, millal ei oska veel öelda.

 

Lõpetuseks vana hea “Kumb” voor ka:

Marvel / DC
Erik: DC
Max: DC

Smilers / Terminaator
Erik: Smileinaator
Max: The Sun

Stallone / Swartzenneger (See Austria kutt)
Erik: Stallone
Max: Stallone

Burger / Pizza
Erik: Burger
Max: Pizza

Pepsi / Coca
Erik: Pepsi max
Max: Coca 🙂

Clicherik ja Mäx Instagramis
Piletid esikale Fientast