I Wear* Experiment: meie muusika sünnib hetkeimpulsi ajel mõtlemata žanrile

Miljoniküsimus: “Kuule, kust saab Eestis ägedaid tosse?” Parim valik ketse on (oh üllatust) Sportlandis! Viisime andekad muusikud Ülemiste Sportlandi tossujahile ja rääkisime nendega samal ajal natuke juttu ka.

 

Bändil on tulemas albumi esitluskontsert 28. mail Kultuurikatlas, Tallinnas. Just värskelt ilmus uus singel “Deepfeeze”. Võtsime I Wear* Experiment kollektiivi ette, käisime valisime neile Sportlandist tossud ning esitasime neile mõned küsimused. I Wear* Experiment liikmed eelistavad eranditult Nike ketse. Johanna valis endale klassikalise siluetiga musta värvi MD Runner 2. Mikk võttis endale oraanzid Nike SB Janoski Max’id, mis näevad tema jalas välja nagu LA päikeseloojang peale loteriivõitu. Hando jalas purpur Air Max Tavas.

 

 

IMG_5034 IMG_5084 IMG_4895

 

Mis lööb teie silmad särama väljaspool muusikamaailma?

Hando: Väga head filmid. Neid ei ilmu tihti, kuid kui see ime juhtub, siis silm särab. Näiteks “Shutter Island” või “Pan’s Labyrinth”.
Johanna: Mulle jõhkralt meeldib vaadata pilte. Enamasti scrollin Pinterestis, sest sealt leiab nii palju head ja inspireerivat – mood, käsitöö detailid, maalid, värvikombinatsioonid ja palju muud ägedat. Need kõik ajendavad ka ise midagi tegema ja looma. Kindlasti ka kassivideod.
Mikk: Väljaspool muusikamaailma lööb silma särama hea ja maitsekas erootika, head filmid ning merel kajakiga sõitmine.

 

IMG_4868

 

Mis teid inspireerib tegema just post-rock ja elektroonilist muusikat? Kas selleks on mõni bänd, muusikažanr, kunstisuund või midagi neljandat?

Hando: Kui tuleb mingi lugu, siis tal on oma nägu ja me ei hakka teda muutma selliseks, et kõla oleks rohkem ektrooniline. Väga paljud lood saavad alguse lihtsalt trummi-loop‘ist, sündisaundist või Johanna poolt lauldud fraasist. Iga kord kui õnnestub kätte saada mõni uus instrument, siis selle isikupärased saundid ja võimalused inspireerivad looma uut muusikat.
Mikk: Spetsiifiliselt post-rock elektroonikat ei inspireeri tegema miski. Meie muusika sünnib väga vahetult ja hetkeimpulsi ajendil mõtlemata žanrile. Inspiratsioon tuleb igapäevastest läbielamistest, äratundmistest, nähtustest, mis ajavad närvi mustaks ning kindlasti ka mõtisklused inimkonditsioonist tänapäeva maailmas. Muusikažanrid ja bändid inspireerivad kindlasti heliliselt, viimane absoluutne kõrvamesi oli David Bowie plaat “Blackstar”.
Johanna: Me teeme seda, mille järgi meil parajasti tuju on või loome 3-4 minutilise maailma mingisuguse erilise soundi peale. Elektroonilise mussiga saab hullult palju katsetada.

 

IMG_4777

 

Kes on need artistid, kellele te alt ülesse vaatate ja sooviksite üks päev nendega samal laval esineda? Miks just nemad?

Hando: Neid on palju – Nine Inch Nails, Deftones, Mutemath, Mew, Paul Epworth, The Mars Volta, M83, Justice, Sigur Ros, José Gonzales. Kõik need ei ole igavad ja pakuvad kuulajatele alati midagi uut. Nii nende lood kui ka saundid on maitsekad ja uudsed.
Mikk: Hando vastus ütles kõik.
Johanna: Lava jagada ei ole oluline, kuid tahaks veelkord näha FKA Twigsi esinemas. Näha seda, kuidas ja kuhu on ta pärast esimest suurt festivali arenenud. Temaga võiks ühe päeva küll koos veeta, sest tahaksin aru saada, kust tema teistsugune mõtlemine alguse saab. Son Lux võiks olla üks neist, kellega laval koos ühe loo esitaksin.

IMG_4803

IMG_5107 IMG_4887 IMG_5001

Intervjuu: @an1000
Fotod: @gitasiimpoeg

Lokatsioon: Linnahall
Tossud: Sportland Ülemiste