Intervjuu – Kozinak uuest loost “Tallinn”: Ma tahan, et mu muusika kõnetaks mõtetega sarnases tupikus olevaid inimesi

Tallinn mu kodu, Tallinn ajee! Viimasel ajal tundub, et Royal Recordsi plaadifirma ei teagi, mis on pidurid. Alles tuli välja Utoopia debüütalbum, millele eelnesid albumid Robert Lõvilt ja Bad Artilt. Nüüd on uue looga tagasi mees, kes 6 aastat tagasi tüüris koos Azma, Seaduskuulekuse, Grinksi ja Paralleelsega Hanf Kungi laeva. Kozinak on tagasi.

Viimati 2017 aastal pikema sooloprojekti I.S.I.S mixteibi välja andnud Hanf Kungi MC andis mõni hetk tagasi välja uue loo “Tallinn”. Lugu tuli välja, nagu kombeks on saanud, koos visuaaliga. Loos teeb kaasa räppar Sebo5, produmise ohjad seekord Kaspar372 käes ning visuaal valmis Otto käe all. Juttu tehes selgus, et me polegi varem ühtegi intekat Kozinaki-ga teinud ja tundus, et aeg on küps vigade paranduseks. Lugu ise – isiklik, pisut melanhoolne põks, mis igale sisu armastavale kuulajale on kindlasti avastamist väärt. Loe intekat ja kuula lugu juba allpool.

 

 

Alustuseks, kuidas läheb?

Viimane aasta on olnud täis põnevaid väljakutseid ja kõrgeid mägesid, mida ületada. Kriis on mind tavapärasest mugavustsoonist välja toonud ja tänu sellele olen teinud läbi meeletu sisemise arengu ja kasvu. Ehk siis läheb hästi – hirmus ja põnev aeg on!

Andsid äsja välja uue loo “Tallinn”. Lugu on sügavalt isiklik ja melanhoolse kõlaga. Mis see lugu Sulle endale tähendab?

Tallinn” peegeldab varasemast repertuaarist tõenäoliselt kõige paremini ja ausamini minu suhestumist ja kohanemist ümbritseva keskkonnaga. Lapseeas oli üheks mu suurimaks hirmuks olla oma mõtetega üksi. Avastamine, et ma ei ole ainus oma hirmude ja muredega, aitas mul pea püsti hoida ning andis positiivse tõuke enesekindlalt edasi liikumiseks. Ma tahan, et mu muusika kõnetaks mõtetega sarnases tupikus olevaid inimesi – et nad teaksid, et nad ei ole üksi. Ebakindlus ja häbitunne ei ole tabud!

Lugu sündis koostöös räppar Sebo5-ga ja visuaal Otto juhtimisel. Räägi natuke selle koostööst.

Koostöö Sebastianiga sündis mitme positiivse juhuse kokkulangevusel. Mõni aasta tagasi jäi mulle silma Sebo5 muusikavideo “Lend”. Kuigi lugu ise ei olnud täiuslik ega tervik, sümpatiseeris mind miski selle loo juures jäädavalt. Mitu head aega hiljem tuli omavahelise jutuajamise käigus 372Kaspariga juhuslikult Sebastian teemaks. Kokkuvõttes saime tuttavaks tõenäoliselt sarnase kiindumuse pärast eriliste autode vastu. Kuna tegemist on  ägeda tüübiga, oli ainukene loogiline käik proovida koos muusikat teha. Mul on hea meel, et nii otsustasime, sest tulemus on suurepärane ja Sebo5 ületas enda osaga minu ootusi mitmekordselt. 

Ottoga koostöö tegemisel pikka mõtlemist ei olnud. Otto on loova mõtlemisega ja lahtise peaga multitalent – minu inimene. 

 

otto suits

 

Kõik su lood (või suur enamik) on pigem isiklikud, lood päris elust. Kuidas lapsepõlv Lasnamäel kujundas selle, kes sa oled praegu? Millal ja miks sai Rene’st Kozinak? 

Lapsepõlve veetsin ma paralleelselt nii Lasnamäel kui Õismäel. Seda teemat kirjeldan lähemalt laulus “Tupiktänava lapsed”. Inimeste käekäigu kujunemisel ei mängi minu hinnangul määravat rolli asukoht, kus nad on üles kasvanud. Läbimurdeid ja läbikukkumisi leiab igalt poolt. Vanemad, kes oma võsukestele vähe tähelepanu pööravad, panevad lapsed raskesse stardipositsiooni. Unarusse jäetud lastel on enamasti tähelepanust puudus. Sarnaste joontega noored leiavad üksteist ja samastuvad kergelt. Päevad läbi tänavatel või kaubanduskeskustes hulkuvad ja tähelepanupuuduses olevad lapsed loovad plahvatusliku kombinatsiooni, kust väljuvad ainult kaotajad. Kahjuks mõned ei väljugi. 

 

 

Mis on nime “Kozinak” sünnilugu?

Eks ta sealt eelmiste kümnendite sihvkakultuurist mõjutatud on, aga ma jätaksin selle saladuskatte täna veel kergitamast.

Viimasel ajal oled tiksutanud lugusid tempoga 1 per aasta. 2017 aastal andsid välja oma sooloprojekti I.S.I.S, mis võeti megahästi vastu. Kas tulemas võiks olla ka järgmine album?

Itiswhatitis” projekt on oma mängumaal kindlasti üks edukamaid projekte, mis kunagi välja antud ja selle üle on mul jätkuvalt hea meel. 

Jah, järgmine album võib tõepoolest tulemas olla, aga täpsemalt midagi lubada ei julge. Minu jaoks on muusika loomine pikk, keeruline ja emotsionaalne teekond, mis võtab ära meeletu koguse positiivset energiat. Ma ei ole nõus iga kell sellega tegelema. Ma ei sunni ennast tagant ja proovin tabada loomulikke hetki kirjutamiseks. Loo kirjutamine võib kujuneda mõnest tunnist mitme kuuni, olenevalt teemast. Isiklike teemadega läheb kindlasti kauem kui kolmandas isikus sotsiaalsetest teemadest luuletamine. Ütlen ainult nii palju, et albumi protsess on käimas. Kas ja millal ma selle projektiga lõpuni jõuan, näitab aeg. 

2015 aastal domineeris Eesti räpimaastikul räpipunt Hanf Kung. Retsi energia ja riimidega pundi üheks mc-iks olid/oled ka sina. Seejärel hakkasite tegema ükshaaval sooloalbumeid. Ma pean küsima, et kas Hanf Kung tuleb tagasi ja kui siis millal?

Hanf Kung on selles suhtes omapärane punt, et ei näe tihti ühest bändist nii palju liikmeid soolos edukalt jalga kinnitamas. Hanf Kung on teinud ajalugu, mida ei saa keegi ümber lükata ja andnud märkimisväärse panuse räpi tänase näo kujunemisele. Küsimus on selles, kas Hanf Kungil on midagi veel lisaks panustada? Trendidesse sobitumine ei tuleks ilmselgelt kõne alla. Tõenäoliselt oleks Hanf Kungil kuulajatele veel palju pakkuda, aga seda õigel ajal. 

Jälgid sa aktiivselt ka Eesti räpiskenes toimuvat? Mis muljed on? Kelle tegemistele kaasa elad?

Ikka jälgin, sportlik huvi on ju olemas. Üldises pildis on mul hea meel, et räpp saab ausalt välja teenitud tähelepanu ja seda ei võeta enam võõrkehana Eesti muusikas. 

See võib olla ebapopulaarne arvamus, aga mul on hea meel, et lisaks tõsisele räpile, mis paistab enamjaolt silma negatiivse alatooniga, tehakse ka lihtsat ja positiivset muusikat. Erinevus ja mitmekülgsus lisab pildile värve, must-valge maailm on vaimuvaene. Muusika ja emotsioonid käivad käsikäes ja ei saa üks ilma teiseta. 

 

“Aina enam riivab skene üldpilti “Oldschool vs. newschool räpparid” teema.” – Kozinak

 

Aina enam riivab skene üldpilti “Oldschool vs. newschool räpparid” teema. Omavahel käib suvaline sonimine ja seosetud võrdlused. Teema, mis ei ole minu silmis tervitatav ega intelligentne. Meie, kes ei otsi oma kohta trendide vahel, ei ole poppmuusika ohvrid. Meie muusika ja valikud on taotluslikud. 

Muidugi sõna on vaba ja arvamusele on kõigil õigus. Teisalt ei tasu unustada, et teisel pool seisab vastas päris inimene, päris tunnetega. Tõenäoliselt tuleb oma sõnade eest varem või hiljem internetist väljaspool seista. Iga kokkupõrke tagajärjel tekib reaktsioon. 

 

Kozinak Royal Records Utoopia Bad Art Sebo5

 

Muusika võib-olla nii meelelahutus, teraapiline tegevus, mingi riliis, endast asjade välja kirjutamine. Mis ta Sinu jaoks on?

Eks sa enam-vähem juba kirjeldasid ära, mis muusika minu jaoks on. Meelelahutaja ma ei ole ja oma kohta muusikamaailmas ei otsi. Loomeprotsess on mu jaoks tihti mälestustes sobramine ning oma hinge- ja mõttemaailma korrastamine. Ehk siis nii teraapiline tegevus kui ka teatud mõttes osa endast vabastamine. 

Mis on see 1 põhimõte, mille järgi püüad igapäevaselt tegutseda?

Tough times don’t last — tough people do!”

Mida toob aasta 2021 Kozinakilt?

Kozinakilt ainult muusikat. Rene´le palju õpetlike kogemusi, enesearengut ja ettevõtte kriisist väljatoomise eduloo!

Kozinak Instagram: @inztagramma
Royal Records Instagram: royalrecords.ee