Jovin, otse Vancouverist and with style

Jätkates oma tegemisega, siis tahaksin tutvustada teile kedagi, kes teab mida teeb ja kuhu pürgima peab. Kuid (see on väga suur kuid) ta on olnud mängus vaid aastakese. Kusagilt peab alguse ju tegema!

Ta nimi on Jovin Crisologo. Jovin avastas ülikoolis biznessmänniks õppides, et Ta-Ku, Cashmere Cat ja paljud teised teevad väga head mussi…millest arenenes ka enda soov kätt proovida. Varasest east klaverit õppinud ja isalt plaadikeerutamise pisiku saanud Jovin räägib meile väga põhjalikult – kus, mis, miks ja kuidas.

Intervjuu volüüm kaks, teine seeria ja nii edasi. Let’s go!

Räägi meile natuke endast – vana oled, kust tuled, kuidas elu on olnud siiamaani?
Olen 24-aastane produtsent, sündinud ja üleskasvanud Vancouveris, British Columbia. Hiljuti lõpetasin ülikooli. Olen sellest ajast saati igapäevaselt tööd teinud. Elu, see on olnud päris hea siiamaani. Ma olen ikka veel selles staadiumis, kus üritan leida tasakaalu töö ja muusika tegemise vahel. See pole üldse kerge!

Mis sa arvad, kas Kanadas (võrreldes USAga) on lihtsam nö suureks numbriks saada või kõigil on võrdsed võimalused?
Internet on teinud selle liivakasti üsnagi tasaseks kõigi jaoks, olenemata nende asukohast. Mõni koht võib produtsendi paremini luubi alla seada, aga üldiselt võimalused on üsna võrdsed ikka. Ma ise arvan, et see on rohkem produtsendi oma oskus, kuidas ta suudab pushida oma muusikateoseid edasi. Mida paremini üks suudab seda teha, seda rohkem me teda kuuleme-näeme.

Sa ütlesid, et lõpetasid just ülikooli. Kus ja mida sa täpselt õppisid? Kas arvad, et suudaksid ära kasuta oma õpitut muusikamaailmas? Kas annab sulle eelise teiste ees?
Ma õppisin ärijuhtimist British Columbia Institute of Technology. Me õppisime nii turundust kui ka tavalist müüki. Kui võtta nüüd asju väga lihtsalt, siis mina olen äri ja mu muusika on minu toode. Pikemas perspektiivis kindlasti tuleb mu õpitu kasuks, aga hetkel ma pigem olen kompimas seda maailma. Üritan vaikselt aru saada, kas on minu muusika jaoks turgu.

jovin

Millal alustasid muusika tegemisega? Mis inspireeris sind olema see, kes sa praegu oled?
Muusika on mind terve elu ümbritsenud. Mu isa on DJ ja kodus on muusika olnud alati teemaks sellest ajast saati kui ma väike olin. Ma alustasin klaveriga kui olin kõigest 10-aastane ja kitarriga 13-aastaselt. Kahjuks ma lõpetasin pillide mängimise keskkoolis tänu spordile. Kuigi tegelesin spordi mõnda aega, siis see polnud ikka minu thing.

Kerime nüüd ruttu eelmisesse aastasse. Ma olin keset viimast semestrit kolledžis kui avastasin Soundcloudi (lol, nagu mina peaaegu). Kuidagi loomulikult hakkasin avastama kõiki neid artiste ja produtsente, kellest ma varem ei olnud midagi kuulnud. Näiteks Esta., Ta-Ku, Cashmere Cat ja nii edasi. Ma kuulasin päris palju nende muusikat õppimise ajal ja mingi aja tagant hakkas nende muusika hoidma minu üle mingisugust tugevat mõju. Umbes samal ajal ma võtsin oma läpaka ette ja teadsin, et sellel on GarageBand.

Hakkasin katsetama DAW-ga (Digital Audio Workstation ehk arvutis muusika tegemine) vabast ajast. Üks mu sõpradest soovitas proovida Abletoni (muusika tarkvara) ja seda ma tegin. Ma tegin oma esimese tracki sellega ja postitasin Soundcloudi ja Facebooki. Vastukaja selle osas oli midagi, mida ma ei oodanud. See oli hetk, mil sain aru, et olen millegi huvitava otsa sattunud.

Oota, su isa on DJ? Mis muusikat su isa mängib siis? Kas tema muusikamaitse on kuidagi mõjutanud sinu vaatevinklit teatud muusika suhtes?
Ta võib kõike mängida, isegi seda, mis on praegusel ajal üsna popp. Usu või mitte, aga ma vahel leian uut ja paremat just temalt, haha. Ta pigem on 70-80′ retro muusikasse. Ta lihtsalt jumaldab Earth, Wind & Fire, Donna Summer, Bee Gees… seda nimekirja võiks ainult täiendada. Mulle endale meeldib ka see muusika ikka täiega. Eriline muusikaajastu. Võib öelda, et üks parimaid ajaloos. Hea näide on näiteks Eart, Wind & Fire tehtud September. See diskomuss on igavene.

Mida erilist sa leidsid Ta-Ku, Esta. ja teiste muusikas? Mis sind täpselt tõmbas nende muusika juurde?
Põhiliseks saaks vist nimetada seda, et nad mängivad oma helidega ülimalt hästi. Kuidas nad sünteka helisid omavahel seovad, vokaale perfektselt juurde lisavad ja lisaks sellele on nende TR-808 kasutus lummav. Nimekiri oleks pikk, aga need on mõned, mis panid nende muusikat kuulama. Kui ma just olin alustanud, siis paaris esimeses palas oli neid elemente rohkelt, siis olin pigem eksperimenteerimas.. Mu praegune muusika omab ka neid elemente, aga ma vaikselt õpin, et neid liigselt mitte kuritarvitada.

Kust sa alustasid? Mainisid enne, et alustasid 10-aastaselt klaveri mängimist. Kui nüüd elektrooniliselt muusikat tegema hakkasid, kas toetusid sellele oskusele või pigem kasutasid muid sampleid?
Ma ei teadnud üldse, kust alustada. Kui ma esimest korda avasin Abletoni, ma panin selle sama kiirelt ka kinni. Mul oli mitmeid hetki, kui tahtsin ära unustada, et üldse alustasin. Ükskõik kui hiiglasik see muusika tegemine võib tunduda, (PS! Soovitus uutele alustajatele) siis peaks kindlasti alustama sellest, mida sa oskad. Minu puhul oli mu klaverioskus suureks kasuks. Alustasin kõige tavalisemast – akordi jadast, et sellest teha omale mingisugune põhi. Ajapikku oskasin ma paremini selle põhjal edasi arendada oma muusikat. Ma toetun väga palju oma enda kuulmisele ja tajule, sest pole kunagi muusikateooriat õppinud. See teebki tegelikult asja üsna põnevaks mu jaoks. Hiljem kui olin oma originaalidega lõpule jõudnud, siis tegin neist sampled. Seda saaks nimetada igaveseks õppimiseks, aga see on tõsiselt lahe ning aega väärt!

Kuidas sa kirjeldaks muusikat, mida sa teed? Kas on kindlaid muusikaelemente, mida sa üritad edasi anda?
See küsimus on alati olnud selline, millele olen raskusega pidanud vastama. Kui nüüd natuke mõelda, siis tegelikult saaksin seda kirjeldada kui electronic RnB. Hetkel ma teen kõike seda, mis tundub õige minu jaoks. Kui nüüd sellest rääkida, siis ideaalis ma tahaksin edasi anda heli, millega kaasas oleks chill vibe. Kuigi selle juures tahan ma ka edasi anda elemente, mille järgi inimesed saaksid jalga keerutada, mõistad? Paljud klubid, mida ma tean mängivad trap muusikat ja see tõmbab inimesed ikka mõnusalt käima. Ma tahan pakkuda muusikat, mis tõmbaks inimesed käima ja samas saaksid hoida väga mõnusat meeleolu ning rahulikult nautida kui vaja. Jeftuz iseloomustaks kõige paremini muusikat, millest ma hetkel räägin.

Kas sa oled teiste produtsentide (nt Jeftuz) elemente enda muusikasse lisanud?
Kahtlemata, Jeftuzi muusika mõjutas suuresti mu “Like A Storm” pala ja lisaks veel ühte “Make Love To Me“, mille ma varsti uuesti üles panen. Nendes on seda RnB touchi ja samas ka on kuulda tugevamaid droppe. Jeftuz nimetab sellist muusikat “baby making music”.

Kui siin rääkida üleüldse produtsentidest ja teistest muusikusest (nii räpparid kui ka lauljad üleüldse), siis kellega sa tahaksid koostööd teha? Oled sa mõelnud muusika tegemisest teistele või sa pigem keskenduksid iseendale?
Neid on nii palju, et ma ei saaks nimetada ainult ühte. Gravez, Oshi, Sam Gellaitry, Sango, Stwo ja siis mõned kohalikud nagu Ekali, Pomo ja Tails. Kindlasti need ka, keda ma varem nimetasin. Need on tegelikult ainult mõned keda ma austan ja tahaksin nii õppida kui ka koostööd teha nendega. Ei ole ka kindlat järjekorda!

Ma ei ole väga kitsi inimene. Kui inimesed tunnetavad, et minus on midagi, mis aitaks nende muusikale kaasa, siis muidugi. Ma tahaks kindlasti teha muusikat teistele artistidele. Olen alati tahtnud koostööd teha Alina Baraziga. (PS! Alina Baraz on tõesti väga lummava häälega). Ta on suurepärane mu meelest! Aa Kehlani on ka veel keegi, kellele ma teeks heameelega muusikat, I’m really digging her lately. Veel tegelt tahaks teha muusikat Kali Uchisega. Amy Winehouse on mu läbi aegade lemmik ja tal on Kali Uchisiga üsna sarnane hääl. Eks aeg näitab, kas suudan oma eesmärkideni ja nö unistuste koostöödeni jõuda!

Mis on olnud sinu suurim saavutus muusika osas?
Hetkel pean oma suurimaks saavutuseks seda, et inimesed leiavad aega minu muusikat kuulata. Üks mu lauludest oli ühes muusikablogis, millest mul ei olnud üldse aimu. Mõnus tunne! Vahel mõni inimene tuleb klubis ka küsima, et kas ma olen Jovin ja kiidavad mu muusikat. Ma tean ise väga hästi, et ma ei ole jõudnud sellesse staadiumisse, kus inimesed teavad mind, aga minu meelest selliseid asju kuulda on väga tore. See annab lisamotivatsiooni, et tööd edasi teha ning arendada oma oskuseid.

Mis plaanid sul tulevikuks on? Kus sa näed ennast 5a pärast?
Ma tahaks väga alustada klubides ja erinevatel pidudel mängimist. Üks ainus kord kui ma lives mängisin, oli see majapeol (mis osutus väga lahedaks). Lisaks sellele üritan keskenduda muusika tegemisele ning eks näis kuhu see mind kõik viib. Mul on kindlasti tonnide viisi asju veel õppida arvestades seda, et ma olen tegelenud kõigest aastakese. Alates muusikateooriast kuni helidisainini. Mul on päris palju asju hetkel käsil. Nagu mainisin, siis see ei ole lihtne!

5 aasta pärast loodetavasti saan tegeleda muusikaga nii-öelda täiskohaga. Tuurid, festivalid, koostööd eelnevalt mainitud muusikutega. Kui muusikaga läheb kõik hästi, siis on veel üks projekt ja see pole üldse muusikaga seotud. See projekt on tegelikult üks põhjuseid, miks ma kooli ärijuhtimist õppima läksin.

Anname rahvale siis natuke muusikat ka kuulata. Kaua me ikka vatrame..

Get Down” oli tehtud koos kodaniku wakeANDbeats. Üsna groovy teine.

Like A Storm” ongi Jovini jaoks “baby making music” pala. Minu teine lemmik ta repertuaarist. See biit võib mõne jaoks olla üsnagi tugev või üldse mitte meeldida, kuid ma leian sellest palast rahu. Midagi, mis tõmbab mu full relax mode peale.

https://soundcloud.com/jovin/like-a-storm

Jovini Soundcloudis kõige vanem lugu “Long Bye Bye” sobiks mõnele romantikule. Mulle näiteks. Vokaaliks on Erykah Badu “Window Seat”.

https://soundcloud.com/jovin/long-bye-bye

Jovin andis hiljuti välja oma viimase loo “Holding On“, mida ta kirjeldab kui suvine odschool-ish house. Paneb kohe mõtlema – kas isal on siin käpp sees?

 

Kes soovib silma peale panna, siis Jovin tegutseb siin:

Soundcloud
Twitter