Comedy Estonia Rap Battle x EHHF

Lisaks traditsioonilisele hip-hopile kuuleb täna alustaval Eesti Hip-Hop Festivalil ka midagi pisut teistsugust, sest kokku tulevad humoorikad Comedy Estonia kutid ja peavad maha ühe kõva rap battle’i. Kuna ma ise neid kutte fännan, siis küsisin ka MC Sander Õiguse käest otse, mis seal siis ikka saama hakkab.

Comedy Estonia sai alguse umbes 5 aastat tagasi ja alustas tol ajal ingliskeelselt, aga siis võttis asja kätte ka üks Eesti oma kutt Sander Õigus ja hakkas tulema ka emakeelset stand-up komöödiat. “Mõned mehed on tõsised stand-up’i nohikud ja mõtlesid, et selline asi peab lihtsalt olema ja näed, nüüd ongi,” räägib Õigus ise.

Olgu, aga mis asi on Comedy Estonia rap battle?

“Rap battle ise on väga vana ja tuntud konseptsioon ja seda on Eestis tehtud tegelikult juba mingi 90ndate lõpust. Põhimõtteliselt ütled sõbrale minut aega halvasti ja see on täiesti okei, sotsiaalselt aktsepteeritav ja inimesed plaksutavad – “Vaata, ütles veel ema kohta ka, mine pekki kui pull!” – aga põhimõtteliselt on see meie tegemas liiga kohalikule hip-hop kultuurile.

Vaata, ütles veel ema kohta ka halvasti, mine pekki kui pull!

“Kuidas ta meie kätte jõudis… kaks aastat tagasi oli meil Tartus show (minul ja Stewart Johnsonil) ja me mõtlesime, et teeks mingeid konseptsiooniasju ja Stewart pakkus välja, et ta on korra näinud kuskil koomikute rap battle’it. Proovisime korra ja see oli täiesti üllatuslikult kõige lahedam show, mis me teinud oleme. See venis pool tundi plaanitust pikemaks, inimesed lihtsalt karjusid ja plaksutasid, sest see näeb kuidagi koomiline välja, kui kaheksa väga valget ja väga keskklassi inimest järsku hakkavad mingil ebavajalikul põhjusel ‘jou’ ja ‘tšeki’ ja mingeid selliseid asju korrutama… ja publik otsustab, kes võidab.”

Ehk siis tegemist on ikkagi võistlusega?

“Absoluutselt! Ikka võidu peale, auhinnaks võitjaau ja õigus sõpradele ka tänaval halvasti öelda, sest sa oled ikkagi tšempion.” Aga tegelikult käib praegu võistlus Sandri sõnul hoopis selle peale, et võita ära neljakordne võitja Ardo Asperk, kes pole seni veel ühtegi battle’it kaotanud.

 

Comedy Estonia

 

EHHFil olete esimest korda?

“Jah, meil tuli pärast mingit battle’it hullult entusiastlikult mõte, et ‘kuule teeme Hip-Hop festivalil, see on jumala tsill ja lahe, räpimehed kõik koos ja värki’ ja siis läks asi käima. Genkale see mõte meeldis ja ilmselt ma pole ainus, kes n-ö eesti battle’i kultuuri taga igatseb. Ma arvan, et vanadel kottpükstel on ka väga lahe seda kuulama tulla.” Siiski tunnistab Sander, et eelkõige on eesolev rap battle mõeldud inimestele, kes tulevadki lihtsalt naerma ja, kui loodad näha noori MCsid rime valamas, võid pettuda. “Meil käib võistlus siiski konkreetselt kõige parema nalja, mitte kõige soravama flow peale, aga ma arvan, et see meie lähenemine asjale on lahe ja festivalil võiks see ka täitsa töötada.”

Mis siis saab, kui räigelt failid?

“Sellest tuleme välja niimoodi, et mina kui õhtujuht teen sinu üle palju nalja ja see, kui välja ei tule, meeldib ka publikule tegelikult täiega. Eriti veel siis, kui tema vastane sellest aru saab ja oskab sellega käituda. Äkki see ongi see fenomen, miks need asjad alati nii lahedad on olnud.

“Alguses ma julgustan ka alati publikut ja see asi töötabki ainult siis, kui nemad ennast hulluks karjuvad,” tõdeb Sander. “Kui keegi väga ei kuula ja paar tükki taga juttu räägivad ja vahel keegi veidi plaksutab, siis ei tule sealt mitte mingit head asja. Publiku energia on hästi oluline.”

Hea nalja saladused, kas tuleb ikka alati ema nalja teha?

“Ema naljad töötavad,” naerab Sander. “Aga koolkondasid on erinevaid, mõni ütleks sulle, et see saladus on lihtsalt töö tegemine – kirjuta ja näe vaeva ja proovi ja uuri välja, mis rahvale meeldib. Teine aga, et tuleks elada põnevat elu, kus lihtsalt juhtub asju, ja kolmas usub, et asi on ande taga kinni. Mina vastaks, et see seostub sellega, et kui mul on reaalselt midagi öelda, siis see on viis, kuidas ma saan oma mõtteid inimestele tutvustada nii, et neil pole seina ees ehk rääkida probleemist läbi n-ö huumoriprisma – inimene kuulab ja saab aru ja äkki mõtleb kaasa ka. Hästi aus ja vahetu.”

 

ardo&sander

 

Aga sa ise kuulad ka muidu hip-hopi?

“Kuulan ikka jah. 15 aastat tagasi sai mu vend esimesed räpilaulud ja neid kuulates mõtlesin, et see on vist ka minu teema. See oli just siis Eesti hip-hop ja selles mõttes ongi see, et me EHHFil esineda saame minu jaoks nagu eriti hull asi. Olen alati mõelnud, et tegelt tahaks nagu ise ka teha ja osa võtta, aga ei oska… aga näed, nüüd sõime ennast ikka sinna sisse!”

Mida sa EHHFilt ise siis kõige rohkem ootad?

Live’de mõttes ma kahjuks magan mõned oma lemmikasjad maha, aga ma ootan täiega festivali avaartisti Küberrünnak ja Karmo esinemist, aga et õiged nimed ka välja öelda, siis ikkagi 5LOOPS, kust tuleb minu arust praegu kõige lahedamat räppi Eestis. Lõuna-Eesti toidab ja mul Tartu poisina on hea, uhke tunne.”

Fotod: Marion Uuspõld

Autor: Keilit Aedma
Keilit Instagramis
www.keilitaedma.com