Intervjuu: Imagine Dragons tuuritamisest, hiphopist ja ketsidest

“Radioactive”, “Demons”, “Shots” – värvisin 29. jaanuari oma kalendris punaseks kohe, kui kuulsin, et bänd Imagine Dragons tuleb Eestisse. See on raudselt 2016. aasta kõige oodatum kontsert. Olen alati olnud rock-muusika austaja ja just see muusikastiil paneb mind tõeliselt elama, pole vahet, kas olen parasjagu autoroolis, tantsusaalis või hoopis mõnel live-kontserdil. Nüüd avanes mul aga võimalus vestelda Imagine Dragonsi trummari Daniel Platzmani endaga.

Kuidas teil tuur seni läinud on?

Tuur on väga hästi läinud, kuid see möödub liiga kiiresti. Kogu tuuritamine on olnud ühtaegu parasjagu hullumeelne, samas ka meeletult lõbus. Oleme väga rahul, et saame külastada uuesti paari kohta, kus oleme juba varem esinemas käinud, kuid viibida ka mõnes täiesti uues kohas. Oleme väga elevil.

Ootame juba väga Eesti reisi. Igas uues kohas esinemine on omamoodi eriline – sul avaneb võimalus viibida linnas, kus sa mitte kunagi varem käinud ei ole ja see on meeliülendav. Meil on vedanud, et saame tuuril käia ja maailma näha. Igas uues kohas viibides avaneb loodetavasti võimalus mõnd kohalikku toitu proovida, uute inimestega kohtuda ja üldse tunnetada, milline meie kohalik kuulajaskond on.

imagine_dragons_push1

Meie tiim ja paljud lugejad on räppmuusika austajad – kas teil on selles žanris mõni oma lemmik?

Minul isiklikult on. Olen pärit Atlantast, Georgia osariigist ja sealne kohalik kõige kuulsam räpipunt on vaieldamatult Outkast. Ma olen väga suur Outkasti – André ja Big Boi – ja tegelikult kõige austaja, mis pärineb Dungeon Family sulest. Kogu Goodie Mob‘i muusika. Need mehed tegid 90ndatel väga progressiivset hiphoppi. Lisaks muidugi Tupac ja Biggie, kogu lõunaosariikide räpiskene – nad teevad väga omanäolist muusikat, on üldse parajalt hullud ja eriti loomingulised artistid.

Outkast on välja andnud palju kogumikke, mille seast minu lemmikalbum on “Aquemini”. Selle produktsioon on lihtsalt kirjeldamatult hea ja mul õnnestus paari selle albumi loojaga vestelda ning kuulda lugusid sellest, mis tunne oli Outkastiga stuudios töötada. See on olnud väga inspireeriv. Üldiselt meeldib ka meile väga stuudios aega veeta, eksperimenteerida ja uusi asju proovida, et aru saada, mis hästi kõlab.

imagine_dragons_push2

Räägi veidi koostööst räppar Kendrick Lamariga.

Kendrick on suurepärane! Me oleme Grammy galal koos esitatud loo üle väga uhked ja koostöö Kendrickuga oli väga äge. Ta on lahe inimene – kogu oma tuntuse juures nii tagasihoidlik ja kahe jalaga maapeal. Lisaks pean mainima, et tema viimane album “To Pimp a Butterfly” on fantastiliselt hea.

Mis sa arvad, kas Imagine Dragonsi muusika läheb hiphopiga hästi kokku?

Ma usun küll. Mulle tundub, et meie muusikas on palju hiphopile omaseid elemente. Keegi meist ei usu sellesse, et tuleb alluda ühe kindla žanri reeglitele (või reeglitele üleüldiselt). Meile väga meeldib eksperimenteerida ja uusi asju katsetada. Rohkete trummidega hiphop on alati olnud üks meie lemmikstiile. Tegelikult on meile alati meeldinud, kui muusikas kasutatakse ohtralt trumme ja muid veidralt kõlavaid asju.

Keegi meist ei usu sellesse, et tuleb alluda ühe kindla žanri reeglitele.

Dan kuulab samuti päris palju hiphoppi ja kõigi nelja peale kokku kuulame me tegelikult igat sorti muusikat, mida maailmas leidub. Meil ei ole sugugi ühesugune muusikamaitse, nii on ka meie enda muusikal palju mõjutajaid, hiphop on kindlasti üks neist.

p93026f7rmj

Kellega te järgmiseks koostööd teha tahaksite?

Mängisime eelmisel aastal Farm Aid kontserdil ja nägime Neil Youngi esinemist – see oli fantastiline! Ta on lihtsalt suurepärane! Kui saaksime kunagi Neil Youngiga koostööd teha, siis see oleks väga äge.

Olgu, räägime natuke ketsidest. Milline on sinu suhe tossudega?

Kui jutuks tuli, siis just veidi aega tagasi ostsin omale paari väga hulle Air Jordaneid. Ma pole just kõige suurem tossukandja, nii-et ma ei oska nimetada nende täpset mudelit, aga need on mul praegu jalas ja näevad päris edevad välja. Need on üsna silmatorkavad, 80ndate või varajaste 90ndate stiilis, siniste, lillade, kollaste ja punaste välgunooltega. Need näevad välja sellised, nagu oleks pärit sarjast “The Fresh Prince of Bel-Air”.

Ostsin omale paari väga hulle Air Jordaneid.

Mul on mõned päris hullu väljanägemisega tossud, näiteks ühed, mis näevad välja nagu oleks kaetud Skittles kommidega. Atlantas on üks lahe pood nimega “Wish”. Selle poe keldris on ruum, mille seinaäärsed on täis raamaturiiuleid ja ruumi keskel on tossud.

imagine_dragons_push3

Teie edukus on näiliselt kasvanud justkui üleöö. Kas järsku kuulsaks saamine on endaga ka midagi ebameeldivat kaasa toonud?

Saame aru, et maailmale paistab justkui me oleks kuulsaks saanud väga järsku ja mõnes mõttes see nii ongi, teisalt jälle mitte. Imagine Dragons on tegutsenud juba 7-8 aastat ning sellest esimesed neli aastat esinesime kõikjal Las Vegases, kasvatasime tasapisi kasiinodes ja mujal kontserte andes kuulajaskonda.

Oleme olnud väga ettevaatlikud ja püüdnud mitte midagi iseenesestmõistetavalt võtta.

Me ei ole kunagi olnud selline bänd, kes tahaks olulisi samme vahele jätta ja sinu küsimus on õigustatud. Tähtsaid arenguetappe vahele jättes võib igasuguste ohtude otsa sattuda, seepärast oleme olnud väga ettevaatlikud ja püüdnud mitte midagi iseenesestmõistetavalt võtta. Püüame selle teekonna eest tänulikud olla ja näiteks see, et saame Eestisse esinema tulla, on meile väga oluline. Selline võimalus ei avane just igaühel. Püüame teha kõik endast oleneva, et see meile pähe ei hakkaks.

Autor: Keilit Aedma
Fotod: Harper Smith
Tõlkinud: Ülli Saar