TRAVELHAMLET: otsides inspiratsiooni järgmiseks autotripiks

Otsides autoteemalisi seiklusi väljaspool Eestit aitab ustav YouTube leida neid kõige ägedamaid sõiduteid. Siin on kolm lemmikvideot, mis ajavad käed ja jalad sügelema ühe eriti ägeda autosõidu järele.

Kevad on õhus ja sellega kaasneb muidugi ka isu minna autoga sõita. Olgu sul mõni äge BMW E30, mille saad garaažis talveunest üles äratada või aastaringne masin, mille uhiuued suverehvid juba panipaigas ootamas – sõiduhooaeg on alanud! On pelgalt aja küsimus, kui meie väikese Eesti teed on kõik läbi sõidetud ja peab plaanima autotrippi kuhugi kaugemale.

Kahjuks ei ole endal ühtegi suuremat autotrippi hetkel plaanis, kuid see ei tähenda, et ägedate teede ja sihtkohtade leidmine tahaplaanile oleks jäänud. Seega on käesoleva TRAVELHAMLET-i jutt pisut erinev. Seekord pole ühtegi superautode galeriid ega pilvedesse kõrguvate uute mägiteede sõiduelamusi jagada. Seevastu toon aga välja ühed ägedamad YouTube’i videod, millest olen leidnud inspiratsiooni enda autoreiside planeerimisel.

 

Vist üks parimaid autosõiduvideosid terves YouTube’is

Alustan trumpässaga. Pisut rohkem, kui neli ja pool aastat tagasi avaldas Evo ajakirja YouTube’i kanal video maagilistest sõiduteedest Mallorca saarel. Võib-olla olen pisut kallutatud arvamusega, sest filmi peaosaliseks on ju siiski manuaalkastiga Porsche Boxster GTS.

Autoajakirjanik Henry Catchpole viib meid tulipunase Porsche Boxster GTS’iga kahele peamisele mägiteele Mallorcas: Formentori poolsaare tipp ja Sa Calobra. Esimene sihtkoht lõppeb vapustavate vaadetega poolsaare tipus majaka kõrval, mis on ühtlasi Mallorca saare kõige põhjapoolseim tipp. Sa Calobra asub Mallorca looderannikul.

Teed mõlemasse sihtkohta on, nagu filmis näha, enneolematult ägedad. Selle YouTube’i video süüks saab ajada tõsiasja, et Mallorca on peale Põhja-Itaalia, Austria ja Šveitsi järgmine “kohustuslik” sihtkoht, mida väga tahan autoga avastada. Samuti on valdavalt selle video pärast üks minu unistuste autodest eelmise generatsiooni Porsche Boxster GTS. Muidugi soovitavalt manuaalkastiga.

Vapustava heliga 981-põlvkonna Porsche Boxster GTS, suu ammuli ajavad vaated ja väga ilusad võtted ning ka äge muusika. Ma lihtsalt ei oska leida selles videos midagi halba – see vist ongi perfektne autosõiduvideo terves YouTube’is.

 

 

The Red Rock Road

Erinevalt esimesest filmist olen jõudnud sellest videost saadud idee ka päriselt teostada. Kui oled juhtumisi lugenud ka TRAVELHAMLETi Lõuna-Prantsusmaa Osa 2 juttu, siis oli seal sõidetud mägiteede seas ka YouTube’i kaudu avastatud “Red Rock Road”. Õnneks saan kinnitada, et selle tee sõitmine on isegi ägedam, kui see videotest tundub. Kuid eks see peakski ju nii olema.

Kõige omapärasem antud mägitee puhul on see, et päris mitmel lõigul on suunad täielikult eraldatud kaljuga. Vastutulevad autod sõidavad läbi otse tunnelist ja ise sõidad ümber kalju mööda kitsamat teed. Kuigi ise suutsin Gorge de Daluis punastes mägedes läbivat teed sõita vaid BMW 118i luukpäraga, leiab YouTube’i abil sõidukogemusi tõeliste superautodega McLarenilt, Ferrarilt ja teistelt automarkidelt.

Kiire otsing YouTube’is leiab mitmeid ägedaid videosid. Üks parimatest, mis näitab selle mägitee tõelist eepilisust on juutuuberi MrJWW poolt tehtud video. Sõiduvahendiks on vapustav Porsche 911 eelmise generatsiooni GT3 RS. Vaatamist võib alustada ka üheksandast minutist, et näha neid kõige paremaid palasid. Kui leiad ennast Lõuna-Prantsusmaalt ja antud “Red Rock Road” oleks isegi 2-3-tunnise sõidu kaugusel, on see seda ettevõtmist väärt. See tee on tõesti nii hea.

 

 

Viimased sõidud Austrias enne külma talve

Viimase video puhul võlus mind juba filmi idee: saada see viimane adrenaliini laks enne pikka pimedat talve. Minu unistus oleks see kui Austria, Põhja-Itaalia või isegi Norra mägiteed oleks vaid ühe päevase sõidu kagusel. Olgugi, et antud video algab Suurbritanniast ja lõpeb Austria lääne pool, läbides Prantsusmaad, Belgiat ja Saksamaad, on see siiski tükk maad lühem, kui sõita siit Eestist. Enam kui 1 000 km lühem.

Nagu ka esimese video puhul on autoroolis Henry Catchpole, kuid seekord on neljarattaline kaaslane Audi R8 superauto. Vali V10 mootor ja ka jahedatest tingimustes pidamist pakkuv nelikvedu ongi vist perfektne retsept külmuva mägitee vallutamiseks.

Teekond viib Hahntennjoch nimelisele mägiteele, mis pole küll nii tuntud kui näiteks Stelvio Põhja-Itaalias või Grossglockner Austrias. Nagu videost aga näha võib, ei jäta ka vähem tuntud Austria mägitee mitte kuidagi ükskõikseks. Lauged ja looklevad või hoopis teravad nõelasilma kurvid, erinevad lühikesed ja pikemad tunnelid – olemas on kõik, mida vaja.

Kirsiks tordil on sügiseselt määrdunud sinine Audi R8. Mulle väga meeldivad puhtad ja läikivad autod, kuid samas on midagi väga võluvat, kui üks superauto on pärast korralikku kasutust tõeliselt räpane.

 

Täägid: