TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S – ikoonilise sportautoga ringrajal

Eelmise aasta Porsche 718 Boxster S’i TESTHAMLETi sõit tõestas Saksa autotootja tõelist vilumust ägedate sportautode valmistamises. Kui võtta veel võimsamad 911 mudelid ja viia need ringrajale, siis läheb asi eriti metsikuks.

Ringrajal või selle kõrval ajaviitmine on minu jaoks alati elevust tekitav. Olgu see mingi võidusõidu jälgimine tribüünidelt või, mis veel parem, ise auto roolimine. Kui juhtumisi on ringrajapäev korraldatud aga Eesti ametliku Porsche esinduse poolt on põhjust end näpistada, sest mitu aastat tagasi jäid sellised üritused minu jaoks unistuste maale.

Võisin näpistada end nii palju kui tahes, aga Audrusse Auto24Ringile jõudes oli raja ääres piti sirgel seismas üsna tõsine valik Porschesid.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Porsche sportautode paremik

Kõik autod, millega rajal sõita sai, olid suuremal või vähemal määral erinevad. Ringrajapäeva peaesinejateks olid kaks uue 992-põlvkonna 911 Carrera 4S sportautot, mis särasid valges ja kollases toonis. Uus 911 Carrera 4S omab tänu turboga varustatud 6-silindrilise mootorile 450 hobujõudu ja olenevalt lisavarustusest kiirendab sajani 3,6 või 3,4 sekundiga. Ühesõnaga: kiire.

Nendega võrdluseks oli must eelmise 991-põlvkonna 911 Carrera 4 GTS ning ainuke tagaveoline auto oli pastelses hallis toonis 718 Cayman GTS. Kõrval seisis ka uhiuus punane Cayman T, mis regulaarsetes ringrajasõitudes osa ei võtnud.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal
TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Kokkuvõttes oli siis tegemist Porsche praeguste sportautode parima valikuga – kõik varustatud välkkiire PDK automaatkastiga ja ootamas, et neid hakataks rajal tõeliselt peenestama. Egas midagi, kui kiiver pähe, autosse ja ringrajale Porschedega kihutama.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Milline üllatus – Porsche on ringrajal väga äge

Otsi mulle autoentusiast, kes tõsise näo ja külma kõhuga istub elus esimest korda uude Porsche 911’te ja hakkab mööda ringrada emotsioonitult sõitma. See otsimine vist jääbki tulemuseta. Seepärast möödusidki esimesed kaks, kolm ringi enamasti ohhetamise, mõõduka vandumise ja itsitamise saatel – sest see kõik oli lihtsalt meeliülendav. Kui esimesest imestusest siiski üle sain, oli aeg päriselt autodele keskenduda.

Iga mööduva ringiga tõstis eesotsas, tempot juhtiv instruktor kiirust. See kui stabiilselt, kindlalt ja muidugi ka kiirelt uus 911 Carrera 4S ringrada vallutas oli tõesti silmi avav kogemus.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Stabiilsuse tagas auto nelikvedu. Sport+ režiimis andis veojõukontroll vahepeal mänguruumi, kuid arvestades kui palju pidamist terve auto pakkus, oleks pidanud korralikult autot provotseerima, et haardumine tõeliselt kaoks.

Lisaks nelikveole aitas pidamisele kaasa ka laiemad rehvid nii ees, kui taga, võrreldes eelmise põlvkonna autoga. Läbi rooli oli väga kenasti tunda, mida esirattad teevad ja koheselt sai aru, kui keeramisnurk on liialt terav antud kiirusele ja rehvidel hakkab pidamine kaduma.

 

Kiire, lõbus ja enesekindel

Pidurda, keera, taba sisekurvi ja vajuta pea kohe gaas uuesti põhja. Tundub lihtne, kuid Carrera 4S hoidis oma kiirusega käed ja jalad alati tööd täis. Fakt on ka see et Carrera 4S suutlikkus rajal hoidis kiirused suured ja esimeste ringidega polnud ma kindel, et 911 saab kurvidesse sellise hooga keerata, ilma pidamise kadumiseta.

Õppides autot aga usaldama ning roolist ja istmest tulevaid signaale paremini lugema, tõusis ka tempo. Uus 911 aitas tõsta enesekindlust, sest alati oli aru saada, mida sportauto minu all tegi ja millal mina kuidagi valesti käitusin. Nagu tõeline sportautotoimetas 911 kõik vajaliku info minuni, et tõsta sõidukiirus just nii kõrgele, kui minu oskused seda lubasid.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Viimastel ringidel uue 911-ga oli jahmatama panev, kuidas see auto kõik katsumused läbi näris. Muidugi on mööda käänulisi kõrvalteid ütlemata äge sõita, kuid auto piire ringrajal testida, on midagi sootuks teistsugust ja ekstreemsemat.

Need raskusjõud, mis mõjusid kerele ja see töö, mida rooli taga tegema peab, olid ennekõike ülinauditavad, kuid samas, päeva lõpuks, ka natuke füüsiliselt väsitavad. Auto ise ainult muigas ja ootas, et keegi uuesti rooli istuks.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Kuigi ringrajapäeval interjööriga ei saa nii põhjalikult tuttavaks, kui pikema testsõiduga, oli esmamulje väga hea. Terve salong õhkab kvaliteedist ning leidus mõnus tasakaal Porsche traditsioonist ja tänapäevase elektroonika vahel. Suur ja selge ekraan, osaliselt digitaalsed näidikud ning üks ägedalt retroliku välimusega analoog seier mootori pöörete jaoks.

 

Väikesed erinevused muudavad ringraja sõidukogemust palju

Üks erinevus kahe uue 911 Carrera 4S vahel oli tagarataste keeramine. Sellega varustatud autol oli see kohati hästi tuntav. Aeglasemates kurvides oli aru saada, et sisse keerates, oleks vahepeal taguots justkui natuke pidamise kaotanud, mis aitas autol järsemalt pöörata. Kuid tegemist oli muidugi vaid mõne kraadi võrra keeravate tagaratastega, mis lõid selle illusiooni.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajalTESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Kahe uue Carrera 4S vahel sai proovitud ka musta Carrera 4 GTS’i eelmisest põlvkonnast. Kuna tegemist oli samuti neljaveolise, PDK automaatkastiga varustatud masinaga ei oodanud väga suuri muutusi. Samuti oli ka võimsus identne uuemate 4S mudelitega. Kuid ringrajal suurte kiiruste ja raskusjõudude saatel tulevad ka väiksemad erinevused ilmsiks.

Ennekõike oli GTS mudel pisut mängulisem. Auto liikus rohkem ja siin-seal pidi kurvist väljudes ka rooliga rohkem mängima, et auto kindlalt tasakaalus oleks. Samuti oli PDK kasti vahetused muidugi kiired, kuid mitte päris nii sujuvad, kui uuematel mudelitel.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

See kõik tegi sõiduelamuse kohati isegi elavamaks, kuid oli selge, et järgmine 911 põlvkond on silmmärgatavalt stabiilsem. Porsche 911’l täitus 2013. aastal viiekümnes juubel ja see, kuidas insenerid leiavad iga mudeli põlvkonnaga ikka ja jälle uuendusi sõidu dünaamikas, on hämmastav.

 

Lubadus iseendale ja üleskutse kõikidele Porsche sportautode omanikele

Pärast paarteist ringi kolme erineva Porsche 911 mudeliga mööda Audru ringrada on selge, milleks see ikooniline sportauto on oma klassi tipus olnud juba aastakümneid. Autod olid vapustava tasakaaluga ja kiired, kuid ilmselgelt ka lõbusad. Pärast sellist elamust olen täielikult veendunud, et kui kunagi suudan ühe Porsche sportauto endale lubada, oleks ringraja vältimine kuritegu.

Teada saamine, kui kõrgel tasemel on antud auto tehnika ja võimekus, oleks peaaegu, et kohustuslik. See, kuidas sportistmed sind kurvides turvaliselt kinni hoiavad, kuidas iga pidurdusega on terve kere raskus turvavöö taga kinni ja, kuidas igal kiirendusel vajud nendesse sportistmetesse tagasi. Seda peaks kogema iga inimene, kelle koduõuel seisab Porsche sportauto.

 

TESTHAMLET: Porsche 911 Carrera 4S - ikoonilise sportautoga ringrajal

 

Loodan, et seda mõistavad ka võimalikult paljud erinevate 911, Boxster ja Cayman mudelite omanikud. Tegemist on siiski ju Porschega ja üks korralik Porsche sportauto tahab vahepeal jalgu sirutada ning eemale saada kiirusepiirangutest ja tsiviliseeritud liiklemisest. Muidugi on parim koht selleks just ringrada.