PIUPAU – kodumaise lumelauakultuuri ninamehed

Piupau sai alguse 2007. aastal. Kamp lumelauakutte otsustas, et tahaks ennast maailmale näidata: koos käidi mäel, filmiti kõik üles ning kuna Eestis ei olnud eriti punti, kes selliseid klippe ägedalt kokku paneks, hakkas nimi levima ja asi hoogu koguma. Istusime Itiga koos ühel sügisõhtul maha ja rääkisime selle liikumise eestvedajate Hindrek Väravase, Siim Aunisoni, Priit Palumaa, Robert Männa, Ranno Maasikmetsa, Roland Miku ja Sulev Paaloga nende tegemistest lähemalt.

 

Lõbusakõlaline nimi Piupau tuleb kunagisest rulacrewst, kus tiimi praegune liige Hindrek tol ajal hängis. “Me põhimõtteliselt kaaperdasime selle,” räägib mees (tegelikult oli kõik loomulikult läbi räägitud). Priit lisab: “Meil oli video algusesse vaja mingit tiitrit, sest kõikide välismaiste lumelauavideote alguses oli ‘This something presents” ja meil oli ka vaja sinna mingit nime.”

 

 

Areng algusest tänaseni

“Minu arvates on areng olnud tohutu võrreldes algusaegadega, kui võtsime eeskuju tolle aja suurtelt tegijatelt – Otepää Õhujõududelt,” räägib Siim. “Meist on välja arenenud liikumine, kuhu mingist hetkest lisandusid ka Eesti parimad sõitjad.” Priit meenutab, et oli aeg, kui sõitjad kirjutasid neile pidevalt sooviga kodulehele nimi kirja saada. “Tiimi taheti saada, aga tegelikult mingit otsest tiimi pole kunagi olnud,” räägib ta. “Kes mäel käis ja klipile jäi, oligi meie sõber.”

“Kõrvalt on olnud ülikõva vaadata, kuidas sõitjate tase on ajaga meeletult tõusnud ja samas ka Priidu editimise tase,” räägib Rolle. “Kõik on nii palju professionaalsemaks läinud.”

 

 

Piupau riidekollektsioon

Piupau alustas bandanadest ja on nüüdseks jõudnud mütside, tehniliste maskide, pusade, särkide ja kapuutsideni välja.

“Ei hakka ju maksma mingi lurts maski eesti 40€, vaid teeme ise parema.”

“Hindrek nägi poes mingit toodet ja mõistis, kui lihtne oleks seda paremini teha,” räägib Priit crew omanimelise kollektsiooni tekkimisest. “Ei hakka ju maksma mingi lurts maski eesti 40€, kui saab ise parema teha. Piupau nimi peale ja läksidki nagu soojad saiad.”

Uus kollektsioon on kohe-kohe ka Surfhouse‘is müügil!

 

MG_9629
MG_9685
MG_9613

 

Kollektsiooni teevad kutid südamega ja unistavad, et kui oleks tehas kuskil Saksamaal ja toota saaks miljoneid tooteid, arendataks neid sama entusiasmiga edasi. “Seda on reaalselt lahe teha ja tahame neid aina paremaks teha. Lisaks see kõik läheb ka inimestele peale,” tõdeb Hindrek. “Oleme pannud sinna nii palju aega sisse ja see, mis inimesteni jõuab, on siiras ja korralikult läbimõeldud. Eesti kraam ja sobib ka talvel -20 kraadiga hästi.”

 

Lumelauad ja ketsid

“Ma sõitsin kolm hooaega Nike’i ketsidega,” räägib Männa. “Mind tundis mäel selle järgi ära, et mul olid kitsad püksid ja suur Nike’i logo ketsil juba kaugelt näha.”

 

MG_9592
MG_9573

 

“Minu arust on trend praegu selline, et ka laua riided liiguvad sinna poole, et seljas ei peagi olema kõige-kõigem tehnoloogiline asi,” tunnistab Hindrek. “See on osa tänavakultuurist.”

“See kogu ketsindus surub vaikselt lumelauasaabastesse ka.”

“Tegelikult tuleb ju see hooaeg adidas Superstar lumelauasaapamudel – üleni valge saabas kergete mustade elementidega,” teab Priit. “See kogu ketsindus surub vaikselt lumelauasaabastesse ka.”

 

MG_9577

 

Motivatsioonipauk

“Minu viimane motivatsioonipauk tuli Weekend festivalili, kus filmisin ürituse videot ja mingi tüüp astus ligi, tõmbas endalt kummist hobusemaski peast ära ja ütles, et ‘ou, sa oled Priit Palumaa vä? Ma olen Piupau suurim fänn!’” meenutab Priit. “Täiesti tundmatu vend, kes tunnistab, et hakkas just tänu minu videotele lumelauaga sõitma.”

“Enamjaolt motiveerib meid ikka see kirg ja armastus ala vastu,” räägib Siim. “See on äge asi, mis toob kokku erinevaid inimesi ja mõnus, kui saab seda ka näidata. Mulle aga tundub, et huvi selle spordi vastu on vähenenud ja eks see tuleneb ka sellest, et talved on hakanud kehvemaks jääma. Kuna meie käes on need ohjad ja saame seda huvi suurendada, siis see on ka mingisugune kohusetunne.”

 

MG_9646

 

PIUPAU ja Hooligan Hamlet

“Ülilahe on vaadata, kuidas see asi (Hooligan Hamlet) on arenenud aina paremaks ja kõik teavad, et sellel ei ole piire,” kiidab Hindrek.

“Mina näen Hamletis kogu tänavakultuuri kajastamise taassündi,” tunnistab Männa. “Päris mitu aastat oli tühi auk ja polnud keskkonda, kus kajastataks seda, mida mingid rula-, tantsu- või kuntsitüübid teevad ja, mis üldse tänavakultuuris toimub. Sõjaväes olles luges ka mitu tüüpi minu toast iga päev Hooligan Hamletit. Äge on vaadata lisaks veel Silver Mikiveri tegemisi, sest just tema on meiega hästi palju pildistamas käinud.”

“Olin eelmise suve Hollandis, kus see mood on natuke kaugemal kui Tallinnas ja tossud väga aktuaalne teema,” räägib Siim. “Tallinnasse naastes nägin, kui palju on tänavakultuur muutunud ja, mida tehakse moevaldkonnas ja, mida teeb Hooligan Hamlet sellega. Lahe!”

Jälgi Piupau tegemisi Facebookis.
Vaata ka Piupau kodulehekülge.

Autor: Keilit Aedma
Piupau BBBQ&JIBB‘il pildistas: Silver Mikiver

Täägid: