EURO 2016: turniiri andekamad noored

Eelmisel nädalal tegime kiire sissejuhatuse alanud Euroopa meistrivõistlustele jalgpallis. Need meistrivõistlused on kohe kindlasti viimase aja kõige põnevamad. Seda kõike tänu turniiri uuenenud formaadile.

Mitmed meeskonnad on läbinud noorenduskuuri ning viimase nelja aastaga on jõudnud esile tõusta väga andekad mängijad üle Euroopa. Toome teieni meeskonnad, kelle ridades võib leida Euroopa kõige lootustandvamad noored pallurid.

PS! Kõik mängijad, kes on välja toodud, on 23 või nooremad, va Saksamaa väravavahid.

Inglismaa

U23 mängijad – John Stones, Dele Alli, Ross Barkley, Eric Dier, Sterling, Rashford

Roy Hodgson pole varem nii heas tujus suurturniirile läinud. Viimastel turniiridel halva maiguga koju läinud meeskond on tänu uuele generatsioonile lõpuks võtmas ühtset nägu – nooruslik, energiline ja dünaamiline. Kõike seda võib kinnitada ka fakt, et Inglismaa võitis kõik kvalifikatsiooni mängud. Ajaloos on suutnud seda korda saata vaid kuus meeskonda ja Inglismaa on üks neist.

Kindlasti suur tänu läheb Tottenham Hotspuri lootsile Mauricio Pochettinole, kes on suutnud oma Inglise mängijatest koondise materjali välja pigistada. Dele Alli (pildil paremal), Eric Dier ja Harry Kane (pildil vasakul) on Pochettino klubis ühed silmapaistvamad mängijad. Kindlasti tuleb neil silm peal hoida, sest kõigil kolmel on hiljuti lõppenud Inglismaa meistrivõistlustelt ette näidata võimas kolmas koht ja motivatsiooni peaks neil jätkuma terveks turniiriks.

harry kane, dele alli

Üks suurimaid komeete Inglismaa koosseisus on turniiri noorim, kõigest 18-aastane Manchester Unitedi ründaja Marcus Rashford. Marcus on alates oma debüüdist purustanud erinevaid rekordeid ning tõestanud end alates esimesest mängust. 27. mail suutis Rashford lüüa oma esimeses Inglismaa koondise mängus kõigest kolme minutiga värava, kirjutades sellega end ajalooraamatusse – noorim inglane, kes on rahvusvahelises mängus värava löönud ning läbi aegade kolmas kõige noorem väravalööja Inglismaa koondise ridades. Rashford saab olema üks korralik peavalu parimatele kaitsjatele tänu oma kiirusele, heale tehnikale ning suurepärasele positsioonivalikule.

Uuema generatsiooni mängijate erakordsus seisneb selles, et nende mängustiil ei ole enam klassikalisele Briti jalgpallikoolile omane, vaid muutub järjepidevalt mitmekülgsemaks, mis annab kogu Inglismaa koondisele rohkelt dünaamilisust.

Saksamaa

U23 mängijad – Leno, Ter Stegen, Kimmich, Can, Draxler, Sané, Weigl

EURO 2016 koosseisu vanimateks meesteks on Neuer, Schweinsteiger, Podolski, Khedira ja Höwedes. Nende kõrvale on vaikselt sirgumas uue generatsiooni mängijad, kes on tänu pidevalt arenevale Saksa jalgpallikoolile saamas praeguse aja kõige mitmekülgsemateks mängijateks.

Saksamaa noorte nimekirjas on kaks väravavahti, kes on vanemad kui 23 ja sellel on ka kindel põhjus. Saksa kiiperite nimekiri on olnud läbi aegade üks kõige tugevamaid. Nii Leno kui ka Ter Stegen on näidanud viimastel aastatel, et just nemad võivad olla Manuel Neueri mantlipärijad.

Nii Bayern Munich kui ka Borussia Dortmund on tuntud oma tugevate akadeemiate poolest ning äsja lõppenud hooaeg näitas ka seda, et mõlemast meeskonnast võib leida pärleid. Bayern Munich’i meeskonna vigastuskriisi ajal esile tõusnud Joshua Kimmich sõidab koos oma koondisekaaslastega rõõmsalt Prantsusmaale lootes, et suudab anda tugeva panuse Saksa masinasse. Borussia Dortmund on leidnud aga 20-aastase mängija näol peaaegu eksimatu keskväljamootori – Julian Weigl (pildil). Mängija, kes suutis end vägagi kiiresti meeskonna põhituumikkusse murda. 20-aastase mängija kohta on Julian erakordne mängija ja seda kinnitab fakt, et poisike on suutnud saavutada 92% täpsuse 30 mängu peale. See number on ebareaalne!

Aktionsfoto-Mannschaftsbereich-Julian-Weigl_bvbnachrichtenbild_regular

 

Saksamaa koondis saab olema üks favoriitidest sellel turniiril ja suuresti tänu mitmekülgsele meeskonnale, kus leidub nii vanu peere kui ka noori täkke.

Belgia

U23 mängijad – Curtois, Denayer, Carrasco, De Bruyne, Origi, Lukaku, Batshuayi

Belgia, Belgia, Belgia… Väike meeldetuletus kõigile, et enne eelmist EM-i oli Belgia FIFA maailma edetabelis 41. kohal. Eelmisel ja sellel aastal on Belgia pendeldanud 1. ja 2. koha vahel. Nelja aastaga on tehtud ebareaalne hüpe ja kõik tänu Belgia koondise kuldsele ajastule.

Huvitav fakt, mis teeb Belgia eriliseks, on see, et on ainuke koondis turniiril, kellel ei ole ühtegi üle 30-aastast mängijat.

Belgial on igale positsioonile mängijad, keda saab silma pilgutamata lükata kõige-andekamad-noored kausta. Alustades väravavahist Thibaut Courtois‘st, kes tegi 19-aastaselt Athletico Madridi eest debüüdi ning juba 3 aastat pärat seda, 22-aastaselt, säras maailmameistrivõistlustel Brasiilias. Kaks hooaega tagasi võttis Courtois kurikuulsa kiiver-väravavahi Petr Cechi ees esiväravavahi koha Chelsea’s ning tänu ühtlasele arengule on temast saanud üks tahetuim väravavaht siin ilmas.

Temale järgnevad eriti andekad poolkaitsjad ning ründajad üle Euroopa. Näiteks Kevin De Bruyne, kes on pendeldanud Inglismaa ja Saksamaa vahet, leides lõpuks oma koha Manchester City ridades. Ta oli äsja lõppenud hooaja säravaim mängija oma meeskonnas. Esimene hooaeg Inglismaal pärast Saksaamal mängimist oli Kevini jaoks edukas – seitse väravat ning üheksa väravasöötu 25-st mängust.

kevin de bruyne

De Bruyne ei ole ainuke edukas belglane Inglismaa kõrgliigas. Romelu Lukaku on alates 2012. aastast, mil maandus Inglismaal, löönud liigas kokku 60 väravat, mis paigutab ta teisele kohale kõikide teiste Premier League‘s mängivate top-top-top ründajate seas. Tänu oma noorele eale on Lukaku suutnud purustada mitmeid rekordeid. Viimane saavutus on aga see, et Lukakust sai esimene mängija Evertoni ajaloos, kes on löönud liigas 25 väravat.

romelu lukaku

 

5 aastaga tõusta 41. kohalt 2. kohale on võimas ning see näitabki Belgia tuumiku tugevust. Meeskond, mis on valmistunud selleks turniiriks, et teha kõigile silmad ette. Võimalik? Absoluutselt.

Prantsusmaa

U23 mängijad – Digne, Umtiti, Coman, Pogba, Martial

Prantsusmaa koondis on Inglismaa koondisele sarnane. Käinud, teinud, aga ei midagi erakordset. Mängijad on head, mängivad Euroopa tippmeeskondades, kuid sellest alati ei piisa. Koosseisus on mängijaid, kelle “parim enne” võib möödas olla, kuid õnneks on peale tulnud hullumeelsed noored, kes teevad olenemata oma vanusest silmad ette ka vanadele meistritele.

Prantsusmaa kõige noorem mängija on Kingsley Coman ja tema on jõudnud oma lühikese karjääri jooksul mängida kolmes Euroopa tippliigas – Prantsuse, Itaalia ja Saksamaa omas. Selle kolme hooajaga on suutnud Coman võita 8 karikat, kõigi karikate võitmises on ta mänginud tähtsat rolli! Saavutus, mida pea ükski teine 19-aastane mängija ei saa ette näidata. Kingsley kõige tugevam külg on kindlasti see, et ta suudab mängida mõlemal äärel, kus vastastest möödumine ei tekita noores mängijas mingisugust stressi.

Kingsley Coman

Teine, keda tuleb Prantsusmaa koondise nimekirjas esile tõsta, on 23-aastane Paul Pogba. 2012. aastal käis 19-aastane Pogba Eestis, kus lollitas oma vastaseid nii kuis võimalik. Samal aastal vahetas ta Manchester United’i särgi Juventuse oma vastu ning ülejäänu on ajalugu. Tema mängustiil on midagi, mis teeb ta erakordseks mängijaks. Ta on tohutult mitmekülgne, väsimatu mootori ning suurepärase tehnikaga mees. Kolme aastaga on Paul Pogba jõudnud mängida Prantsusmaa koondise eest üle 30 mängu ja tema parimad aastad on alles ees. Kui turniirilt valida üks mängija, kellel silma peal hoida, siis on see just Paul Pogba.

Paul Pogba

Viimane Prantsusmaa mängija, keda tuleks esile tõsta on 20-aastane Anthony Martial. Eelmisel aastal ostis Manchester United ta 36 miljoni naela eest ning see, arvestades summat ja mängija kogenematust, tembeldati üheks kõige idiootsemaks ostuks. Esimeses Inglismaa kõrgliiga mängus suutis Martial kirjutada end ManU fännide südamesse oma kõige vihatuima rivaali Liverpooli väravasse löödud palliga. Esimesel hooajal suutis Martial lüüa 17 väravat ning sellega oli ta enim väravaid löönud mängija ManU ridades.

Anthony mängustiil on võluv ning ta liikumine palliplatsil on justkui lendlev. Olles oma meeskonna üks kiirematest mängijatest suudab Martial samal ajal tegeleda ka vastaste üle mängimisega. Seda on ta teinud nii klubi kui koondise tasandil. Läbi terve hooaja ta näidanud, et hinnasilt ei tähenda midagi ning loodetavasti kinnitab ta seda ka käesoleval turniiril.

Anthony Martial