Phil Knight “Shoe Dog”: Nike sünniloo arvustus

Kui mu kirjanduseõpetaja satuks siia Hooligan Hamleti lehele ning avastaks, et ma olen mõne raamatu suutnud läbi lugeda, veel enam sellest arvustuse kirjutanud, siis tõenäoliselt oleks see üks nendest Kevin Garnett’i “ANYTHING IS POSSIBLE” hetkedest. Aga Phil Knight’i enda jutustuse Nike sünnist võib julgelt liigitada kohustusliku kirjanduse hulka iga shoe dog’i jaoks.

 

fwakzlptxfuztzc4revc

 

Ma ilmselt ei pea pikalt rääkima, kes on Phil Knight, eks? Lühidalt kokkuvõttes on ta see mees, kes tegi Nike. Mul olid tema raamatu osas üsna kõrged ootused, sest olles ülekeskmise kursis nii Nike kui ka erinevate sportlaste käekäikudega, siis lootsin leida palju selliseid lugusid, millest varem midagi ei teadnud, ja vastuseid paljudele küsimustele, millele ainult Phil Knight vastata oskab.

Phil Knight’i kui shoe dog’i lugu saab alguse ülikoolist, kus ta kaitseb edukalt oma lõputöö jooksutossude Jaapanist importimise teemal. Ta ise kutsus seda “Crazy Idea”-ks, millest ta salamisi unistas ja vahest lähedastele ka mainis, kuid üldiselt idanes see mõte mitu aastat Phil’i peas, kui ta muid kontoritöid tegi. Kogu loos toimub pööre, kui noor Phil võtab seljakoti ning läheb elu mõtet Aasiast otsima. Tagasi tulles võttis ta 24-aastasena isalt 50$ (!!!) võlgu ning koos oma endise treeneri Bill Bowerman’iga hakkasid Jaapanist jooksutosse importima. Firma, kelle toodet nad USAs levitasid, oli Onitsuka Tiger. Nüüd tuntud kui Asics. Kokku ajasid nad seda äri 8 aastat, aga erinevate lahkhelide tõttu lõppes koostöö. 1971. aastal loodi jätkuna Nike ja hakati ise jooksutosse tootma ning edasine on juba ajalugu.

Tegelikult see kõik nii lihtne ja romantiline pole, kuid tunnen, et kogu lugu täpsemalt lahates rikuksin ma paljude jaoks avastamis- ja lugemisrõõmu. Phil Knight’i kirjutamisstiil on väga põhjalik ja kaasahaarav – kordagi ei teki tunnet, et tahaks raamatu käest panna. See on kohati nagu mõnusalt arenev seiklusjutt või aaretejaht, kus loo peategelased pidevalt uusi mõistatusi peavad lahendama. Kogu Nike sünni lugu on nii detailselt lahti kirjutatud, et selle võiks vabalt ette võtta kui plaani, mida samm sammult järgida, et ehitada nullist oma jooksutosse valmistav firma. Elaks me ainult aastas 1971…

Vabalt võin öelda, et enamus minu ootusi raamatuga said kuhjaga täidetud, kuigi oli palju teemasid ja inimesi, millele/kellele Phil raamatus üldse tähelepanu ei pööranud, aga see polegi oluline. Mis peamine – raamatut lugedes oli tõesti tunda seda ehedat soovi valmistada maailma parimaid jooksutosse, mis aitaks miljonitel inimestel jooksmisest rõõmu tunda. Huvitav fun fact, et kuigi paljude skeptikute arvates ei ole Nike midagi muud kui üks suur turundusagentuur, siis tegelikult Phil Knight ei uskunud kunagi turundusse ning oli erinevate turunduskampaaniate kõige suurem kriitik.

Shoe Dog on kokkuvõttes vägagi ettevõtlust propageeriva sõnumiga ning sobib tänasesse start up-indusest vaimustunud maailma väga hästi. Phil Knight on ka korduvalt mitmes intervjuus rääkinud pärast raamatu ilmumist, et on mures USA noorte ettevõtlikuse ja pessimistliku ellusuhtumise pärast. Seetõttu on ka raamat mõnusalt julgustav, kuid samas näitab ilmekalt kui keeruline on nii väikse kui ka väga suure firma juhtimine ning elus hoidmine.

Autor: Mikk Lemberg