Intervjuu – Spoom projektist 5LOOPS: ma olen koguaeg teinud oma asja

Foto: Gabriela Liivamägi / Linnafestival UIT

Sattusin ükspäev Kakumäe sadamasse jalutama ja kuulsin, kuidas kaks noort omavahel elavat arutelu ketrasid kuniks üks ütles teisele “Su ema.. günekoloog”. True story. See oli paar kuud tagasi juba, aga passis hästi siia, sest juba mõnda aega on 5LOOPSi projekt puhkuse lainelt mõnusalt värskena tagasi ja valmis ahjusooja saia vasakule-paremale jagama. 5LOOPS küttis 10 aastat retsi intensiivsusega uut mussi Eesti räpsimaastikule ja tuli oma auga väljateenitud puhkuselt tagasi umbes aasta tagasi looga “BABA“, kaasa tegemas Grinks. Pärast seda on vaikselt uusi lugusid ja remixe välja antud ning 2021 aprillis-mais kaks verivärsket lugu “Tagantjärgi” Spoomiga ja “Olukorrast tiigis” Tommyboy’ga. Võtsime selle puhul jutujärje üles projekti eestvedaja Spoomiga, et talt võimalikult palju uut infot välja peilida.

 

Kuidas läheb?

Kui väga aus olla, siis läheb ikka väga aktiivselt. Kolisin Tallinnast eemale, sai isiklik maajupp soetatud ning nüüd on hunnik tegemist. Naudin aknast Windows XP tagatausta pilti. Mida enamat sa elult saaksid oodata?

Märtsis ja aprillis on 5LOOPSi nime alt ilmunud kaks reliisi „Tagantjärgi” ja „Olukorrast tiigis” koos Tommyboy’ga. Kas selline tihe liiklemine 5LOOPSi lennukoridoris tähendab ka mingil hetkel uut kauamängivat?

Meil vahepeal oli jah downtime. Tegelikult sai 10 aastaga sitaks tehtud. Lugude ja albumite arv oli korralikult infarktivõimalusega sünkroonis mingi aeg. Paus oli tervislikel põhjustel kohustuslik. Paar aastat hiljem sai MPC tolmust puhtaks pühitud ning biiditehase tootmisliin taas täistuuridel tööle pandud. Tänaseks päevaks ongi olukord selline, et midagi peab hakkama välja laskma, midagi peab hakkama koondama EP’deks või LP’deks. Eks aeg näitab.

 

 

Räägi paar sõna sellest viimasest riliisist ja koostööst Tommyboyga. Kust idee tekkis ja mis olukord meil siin tiigis siis on?

Sirvin tegelikult aeg-ajalt biite ja kujutan „vaibe“ ette. Samal ajal mõtlen, et kes suudaks oma „instrumendiga“, olgu see kasvõi räpp, seda pilti veel värvilisemaks maalida. Selle antud biidiga tuli aga meelde minuga Ühendatud Inimene Tommyboy. Tal oli endal loo ideealge juba olemas, isegi mõningad read juba, seega protsess oli vägagi kiire. Meeldiv! Kui rääkida olukorrast tiigis, siis olukord on üsnagi kurb. Kes pole näinud filmi Idiocracy, siis palun visake silm peale. See on 16 aastat vana film, mis räägib, kuidas inimkond muutub järjest lollimaks ja lollimaks. Kuidas faktid ei suuda seista külajutu vastu. Kuidas rahvas karjub ja mässab, arusaamata miks üldse. Samal ajal teiseltpoolt on sul vihaõhutajad, kes kaabude, mantlite ja tõrvikutega marsivad nagu 1933ndal aastal natsipartei Saksamaal Hitleri auks – google this shit! Kuidas täiesti suvalised inimesed arvavad, et nende mittekuidagipidi kasulikke tegevusi peaks terve maailm jälgima ning like’ima. Kuidas paljas perse või avar dekoltee mängib üle kõiksugu kõrged oskused. Ütleme nii, et nartsissistlik idiootsus on hetkel väga hinnas. Tulevikule mõeldes on see hirmutav.

 

 

Tommyboy räpib seal „oot oot mis siis nüüd, kolmas salm ja fiidita”. Kõlab pisut iroonilisena, ent praegu vist nii ongi? Lood on enamjaolt 2 või isegi 1 salmi, siis 4 hooki ja kaheksa korda reffi.

Popkultuuris? Ma pole väga kursis, mis seal toimub. Võimalik. Ma ise ka pole väga kolme salmi loo fänn, kuid antud loo juures oli Tommyboy kaardikepiga klassi ees. Eks tema määrata oli kaua see loeng kestab.

Viimati ilmus 5LOOPSi alt album 2000misiganes. Skene on sellest ajast ikka päris korralikult muutunud, kuidas end tunned üldse praeguse aja räpi peavoolu kõrval?

Single fuck given, mis peavoolus toimub! Ma olen koguaeg teinud oma asja ja ma teen ka seda edasi. Kui meeldib, kuula. Kui ei meeldi, ära kuula. Ja peavool on olnud koguaeg selline nagu ta on. See, et sinna on sekkunud rohkem mõmisevaid loomasid, ei muuda selle olemust. Sama sitt, päevast päeva (same shit, different day). Tulevad uued tuuled paari aastaga, on need nimed kõik eelmise tuulega kadunud. 20+ aastat selles skenes on näidanud sama mustrit korduvalt.

Kelle tegemisi ise hetkel jälgid ja kellele kaasa elad?

Eestis ma väga ei jälgi kedagi. Aegajalt saan Jarekiga kokku ning on põnev kuulata, kuhu tema muusika on jälle liikunud. Muusikast on temaga hea rääkida. USA turul ma olen pigem surfama hakanud. Avastanud igasugu asju enda jaoks. Son Luxist kuni Angèleni välja. Ma pigem surfan mussi, mis tõmbaks mu enda piire rohkem lahti, mis annaks mulle mingeid uusi mõtteid, kuidas lugu kasvõi üles ehitada.

Ütle viimane album, mille kuulasid ilma ühegi skip-ita läbi?

Kui mälu nüüd ei peta, siis ilmselt Busta Rhymesi albumi. Või oli Mick Jenkins. Või oli Kenny Beats & Denzel Curry. Eesti omadest Manipulated Mindzi album. Sry, Oleg.

5LOOPSi projekti raames oled koostööd teinud meeletul hulgal erinevate räpparitega. Kes on see, kellega veel pole jõudnud, ent tahaks?

Zevakini ja Oksmaaga trio loo!!! Tegelt mul pole mingit bucket listi. Tore oleks tegelt Cool D’ga lugu ära teha. Mul visioon selleks olemas, mis see täpselt olema peaks, kuid vaatab, mis saab. Pigem oleks mul suur soov teha mingi hea vokaalartistiga ATCQ vaibis RNB/Soul/Hiphop albumit. Aga noh, jällegi on raske mingile peavoolu artistile rääkida, et „usu mind, see sitt saab olema eriti mõnus“, kui ta pole isegi kuulnud sellist mussi kunagi. Tal puudub kujutlusvõime, et on ka olemas teisi rütme ja vaibe. Ehk äkki siis ei peagi.

Kas Spoom annab ka veel kunagi välja sooloalbumi?

Hea küsimus. Ma olen seda korduvalt ka endalt küsinud. Ma pole 100% kindel selles, kuid mulle meeldib mõte, et kõik, mis kunagi kuskilt sai alguse, lõppeb ka seal – full circle! Siiski, ühes olen ma kindel, et Spoomi album tuleks teistsugune kui on luubi-vaib. Ma võin isegi oletada, et EP võib tulla. Materjal tegelt on olemas. Demod isegi lindis. Vormistamise küss vist. Kuid selle jaoks on vaja õiget aega ja kohta.

 

spoom 5loops ehh

 

Viimases intekas uurisin Kozinakilt Hanf kungi tagasituleku kohta ja ta ütles tabavalt: „Trendidesse sobitumine ei tuleks ilmselgelt kõne alla”. Spoomi ja 5LOOPSiga on sama seis? Oma käekiri on ikkagi oma käekiri ja kellelgi teisel sellist olla ei saa ja trendid muutuvad?

Mind ei huvita trendid absull. Spoom ja 5LOOPS pole mitte kuhugile kadunud, et me peaks tegema „tagasitulekut“. Puhkust oli endal vaja selleks, et oleks arusaam, kuhu suunas edasi liikuda või, kuidas oma helipilti täiustada. See, kas see on trendikas või mitte – ei paku mingit pinget. Loopsil on oma vaib ja oma kõla Eestis, kõhklemata. Ma ei leia, et seda oleks vaja muuta vastavalt trendidega. Igal asjal on oma koht olemas.

Mida/millal on oodata 5LOOPSi järgmi(se)st projektist?

Loopsil on ahi soe. Ning Loops ei vahi kella. Me anname asju välja, siis kui need on valmis. Me ei sõltu mittemillestki seega me saame oma toodet arendada seni kuni selleks isu on. Üks plaadimõte on soojas küll. Artistidest väga ei räägiks, kuid sound saab olema seiklev ning teistsugune võrreldes peavooluga. Olen saanud Jareki sündimuuseumist paar pilli laenata ning nendega flirtida. Tulemused on minu jaoks uudsed ja see mulle meeldib. Hip-hop on rasvaselt tätoveeritud luupide vahele.

Sujuv üleminek vol 4 mu intekates. Mis seisus on Eestis ameerika jalgpall?

Tule trenni ja vaata. Tegelt on seis vägagi hea. Ka seegi on võtnud väga palju energiat. See ala on lihtsalt fantastiline. Mul on siiralt kahju et ma pole 15 aastat noorem, et ma saaksin skip-ida kõik muu ja tegeleda sellega. Me saime lõpuks Tallinna meeskonna treeneriks väga hea ja suurte kogemustega treeneri, kes on meie mängu viinud mitme taseme võrra kõrgemale. See aasta läheme taaskord Soome liigasse mängima ja proovime eestlastele auväärse kohaga naasta.

Ennustamine on teadagi tänamatu töö ent kuna offseasoni liikumisi juba räägitakse, siis kellel on lootus tulla järgmine aasta superbowl’i võitjaks?

Arvestades et Tampa Bay sai enda koosseisu kokku tagasi ning veel lisajõudu drafti pealt, siis nagu NFLi mängijad ise ütlevad – „Seni kuni Tom Brady mängib, on rumal tema vastu panustada“. See mees on endiselt veel näljane ja seda on hea vaadata. Aga ma olen veits selline „unistaja“ kah. Ma soovisin kunagi, et Ronaldo saaks ühe aastaga kõik tiitlid kätte. Puhtalt sellepärast, et ma saaksin oma elu jooksul tunnistada miskit nii võimast. Ma olen saanud seda NFLis – Tom Brady on teinud ajalugu nii mitmel rindel ning ma olen neid mänge näinud ja neid hetki tunnistanud. See on siiras nauding. Mul siiamaani üks suurimaid soove on see, et Derrick Rose saaks meistrisõrmuse. Ta väärib igat grammi sellest, inimesena, sportlasena ning eeskujuna. See oleks korralik muinasjutt.

 

eesti räpp hiphop ehh

 

Mis on see 1 põhimõte, mille järgi püüad igapäevaselt tegutseda?

Smoke weed every day! (Nate Doggi häälega). Tegelt ei. Mul on elukaaslane, kes tuletab mulle aegajalt meelde, kuidas elu võiks nautida. Alati ei pea miskit tegema, ega kartma, mis sinust järgi jääb, peale seda kui muld on sind röövinud. Aga eks see mul kuklas ikka ja jälle kerkib – jätta endast maha midagi surematut. Kuid üks pikemaid kaasas käinud põhimõtteid on aga failimisest: kui kukud, siis kuku ettepoole, mitte tahapoole. See pani mingi aeg eksimusi ja vigasid vaatama teisest vaatevinklist.

Mida toob 2021?

Minu jaoks on juba toonud rahu ja selgust väga paljudes asjades. On toonud mingite unistuste täitumist ja kindlasti toob veel. Kindlasti toob uut 5LOOPSi, biite ja riime! Ja siis vaatame, kelle käes see keldriräpilipulaeva tiitel on.

Hoia kõrv peal Facebookis