INTERVJUU: andycane – kas on alanud “Hybrid Genre” ajastu ja mis on selle mõju hiphop kultuurile

Sellel laupäeval, 30.07 toimub Tallinnas klubis Hollywood üritus nimega “andycane & friends. Ürituse suunaks ja põhiliseks eesmärgiks on siduda erinevaid muusikažanre trummi ja bassiga. Külalistena ja sõpradena astuvad teiste seas üles nii Arop kui ka Marcara. Kohale lennutatakse ka UK üks mainekamaid MC’sid – MC Rhymestar, kes pole niisama mees, kes tunneb takti, vaid kutt on muuhulgas freestyle’nud nii Tomorrowlandi kui ka Rampage lavadel. andycane annab meile infot, kuidas sattus Eestist pärit produtsent sellise artistiga koostööd tegema ja mis on eelseisva ürituse tagamaad.

 

club hollywood andycane arop whogaux

 

Millest on tulnud idee, et mixida hip-hop kultuur trummi ja bassiga?

Elektrooniline muss hakkas mul kruvima tegelikult suht hiljuti või noh 10 aastat tagasi. Hiphop kultuuri pisik on minus olnud lapsest saati. Kui aga ajalukku vaadata, siis tegelikult MC värk sai ju alguse 1950ndatel koos reggae-ga. Siis korraldati veel tänavatel Soundclash’e. Tüübid tassisid massiivseid kõlareid kohale ja tegid batteleid. Võitja austuseks lasti kahuritest pürotehnikat õhku ja põhimõtteliselt pidutseti. Hiljem muidugi kandus kogu tegevus teistesse kultuuridesse. Raketid asendati “gun fingers” žestiga, muusika muutus ja evolutsioon hakkas pihta. Minu arust tänaseks teevad UK tüübid seda veidi teisel, kuid väga ilusal kujul edasi. Sealt ka inspiratsioon!

 

Mis sa arvad, kas trummil ja bassil võiks olla koht uue skene räpimaailmas?

Ma arvan see koht on juba tegelikult olemas. Mr. Traumatik või Bru-C on ideaalsed näited sellest. Kui kaugemale tulevikku vaadata, siis vist päris õige vastus puudub. Ma arvan kõige absurdsem kombinatsioon lööb max laineid! Aga mulle meeldivad erinevad teooriad ja nende uurimine. Avastasin hiljuti, et kunstiga seotud vibe liigub umbkaudselt 12 aasta tsüklites. See tähendab seda, et kui ma tahan teada saada, mis sample, meloodia või ühiskonnas toimib aastal 2024, siis ma peaksin vaatama, mis toimus aastal 2012. Ehk siis tsüklid, mille pikkus on 12 aastat. Kalendris on ka miskipärast 12 kuud, tähtkujusid 12. Huvitav ja loogiline, aga müstika. Funfact MC/Reggae sünnist on möödas 6 korda 12 aastat (1950-1962-1974-1986-1998-2010-2022).

 

 

Kas lugu “kommunikatsiooni probleem” on sündinud sarnast ideoloogiat kasutades?
See konkreetne lugu sündis pool-kogemata. Ma tahtsin väga ammu teha midagi sellist ja ükspäev Uku saatis ahjusooja vokaali. See oli küll teise biidi peal, aga mul kohe klikkis. Sama õhtu sattusime Hugoga kusagil aftekal mõtteid arutama ja järgmine päev olime juba kõik koos stutis. Kui õigesti mäletan siis ühe sessiga oli lugu purgis. Väga muhe õhtupoolik oli!

“Ma olen UK bassimussil silma peal hoidnud pikalt.” – andycane

Kuidas sa jõudsid koostööni üldse sellise MC Rhymestariga?

See on naljakas lugu… tegelikult me pole päris elus isegi veel korralikult tutvunudki. Ma olen UK bassimussil silma peal hoidnud pikalt. Rhymestar’i nägin selle aasta Rampage’l koos Matrix & Futurebound’iga. Võtsin läbi nende ühendust temaga, rääkisin mõtetest, saatsin biite ja nii see hakkas rollima. Pärast mitut kuud siis otsustasime koostöös managemendiga, et teeme ühise seti ja vaatame kuidas edasi.

 

 

Uuest skenest rääkides, mis on “andycane & friends” ürituse võti ja mõte?
Võtmeks on siiski drum n bass ja mõtteks on sisse tuua MC’sid, räppi ja haipi. Proovime seda teed, et teeme dj sette ise ja kutsume külla erinevaid MC’sid välismaalt. Minu andmete põhjal sellises mahus ja taolise kontseptsiooniga üritust Eestis veel keegi teinud pole. Võin eksida! Grind tegi kunagi midagi sarnast, aga seal vist olid MC’d välisartistidega kaasas. Siiski müts maha inspiratsiooni eest! Aga muidu jah, see energia on kohe klubis teine, kui sa kuuled peale muusika ka midagi või kedagi. Lisaks lisame juurde kohalikke laive, pakime selle kõik mõnusaks tervikuks ja hoiame energia üleval. Piltlikult tähendab see päris mitu tundi show’d, laive, effekte ja meelelahutust. Koguaeg toimub midagi!

 

 

Kas tuleviku plaanid on paigas? Mida võib oodata?
Plaan on kindlasti selle suunaga edasi liikuda, jätkata koostöödega ja luua community. Kindlasti suurel kohal on teiste aitamine ja läbi selle uute väärtuste loomine. Välismaa on kindlasti bucketlist‘is, aga ma arvan, et kui me suudame juba Eestis meelelahutust pakkuda, siis on juba hästi! Tuleb teha seda, mis hing ihkab, toetada üksteist ja olla pidevas arengus! Uus muusika, uus looming, stay tuned ja stay positive trummi & bassi, ja saunarahvas!

 

Täpsem info 30. juulil toimuva kohta ürituse Facebooki lehel andycane & friends: Rhymestar (UK) / Arop / Marcara at Club Hollywood 30.07

Täägid: