6 põhjust, miks 2022 oli PlayStationi aasta ning miks 2023 tuleb veelgi parem

Numbrid ei valeta – veetsin 2022. aastal PlayStation 5 taga rohkem tunde kui kõikide teiste mänguplatvormide peale kokku! Pole ka imestada, sest suurepäraste elamuste pakkumistega alustati kohe aasta alguses. Mis veelgi enam, põhja surutud pedaali ei lastud lahti peaaegu lõpuni v’älja. Täisgaasiga detsembrisse välja, rets. Vaatame lühidalt üle 6 põhjust, mis minu jaoks tegi 2022. aasta Sony aastaks. Lisaks heidame pilgu tulevikku ning käime läbi, mida toob 2023. aasta PlayStationi fännidele.

 

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Jaanuarikuus jõudis PlayStation 5 peale kahest suurepärasest mängust koosnev kollektsioon. Kasutajaid kostitati kolmanda isiku vaates tulistamismängude sarja “Uncharted” sarja parimate paladega. “Legacy of Thieves Collection” sisaldab nimelt seeria neljandat osa “A Thief’s End” ning selle kõrvalepisoodi “A Lost Legacy”.

Mängitavus on viimseni lihvitud ning lood plahvatuslikud, ent samas ka äärmiselt emotsionaalsed. Mängu jagub vähemalt paarikümneks tunniks, ent isiklik kogemus väidab, et kui lõputiitrid jooksevad, tekib kohe tahtmine tagasi algusesse minna ja uuesti alustada!

 

Horizon Forbidden West

Avatud maailmaga videomängud pole tänaseks enam mitte midagi uut. Ometi on mõned neist mõjusamad kui teised. Täpselt sama saaks öelda ka kolmanda isiku vaates seiklusmäruli “Horizon Forbidden West” kohta.

Olgugi, et valem tegelikult tuttav, on postapokalüptilise Ameerika riismete avastamine siiski üpriski huvitav. Eriti kui maailma on vallutanud hiiglaslikud pilkupüüdvad robotloomad. Mängurõõmu jagub kümneteks tundideks, mis võivad jääda vahemikku 30-80. Osa sellest võib kuluda ka ilusate piltide tegemiseks, sest teose photo mode on üks kutsuvamaid!

 

Gran Turismo 7

Pole kahtlustki, et PlayStationi automängude seeria “Gran Turismo” on oma žanris üks tuntumaid terves maailmas. Tänavu jõudis sari numbrini seitse ning tegu oli ühe kvaliteetseima episoodiga.

Teos näeb visuaalselt suurepärane välja ning elamust rikastab ka DualSense’i pult (mis siinkirjutaja arvates on ajaloo parim kontroller üldse), mis väriseb ja nurrub nii mootori rütmis kui ka teekatete vahetudes.

 

Stray

Tundub, et kui öelda “selles mängus oled sa kass,” on see indie-mängu “Stray” puhul juba piisav reklaamlause. Siiski tasub mainida ka asjaolu, et kassiks olemise ümber on ehitatud kvaliteetne küberpungimaailm, mille avastamine puhas lust – iga nurga taga ootab midagi uut ja huvitavat!

Väidetavalt võib teos meeldida ka lemmikloomadele. Internet on täis erinevaid videoid sellest, kuidas kassid-koerad ekraanil toimuvat jälgides elevile lähevad. Muidugi iga lemmiku puhul see ei pruiugi toimida. Üritasin endagi kassile mängu näidata. Ta keeras teise külje ja magas edasi.

P.S. Kui kass mängus magama läheb, hakkab läbi PlayStationi puldi tema nurrumist kostma!

 

The Last of Us Part I

Aastal 2013 ilmus PlayStation 3 peal üks teos, mida peetakse tänini üheks aegade parimaks. Aastal 2014 ilmus see ka PlayStation 4 peal. Aastal 2022 ilmus see ka PlayStation 5 peal. Aitab küll? Mänguks oli “The Last of Us”, mis sai mullu uusversiooni… mis tegelikult midagi väga ei muutnudki. Tõsi, kõik ehitati täiesti uue graafikamootori peale, ent mängitavust ega lugu ei kärbitud. Külge keevitati kõik PS5 head omadused (DualSense’i tugi, olematud laadimisajad jm), aga ka PS5 mängude hind.

Aga teate mis? See oli ikkagi üks mu oodatumaid teoseid 2022. aastal. “The Last of Us” oli juba eos fantastiline ning see tehti veelgi paremaks. Kõik ei pruugi uusversioonis sama väärtust leida, ent minu jaoks on see olemas ning julgen seda soovitada igaühele, kes videomängudest kui kunstivormist lugu peab.

“The Last of Us Part I” photo mode oli samuti kiiduvääriline. Sarnaselt Horizonile veetsin ka siin palju aega erinevaid  kaadreid klõpsides.

 

God of War Ragnarök

Videomängud on suurepärane viis, kuidas meieni tuua enneolematuid ja kvaliteetseid lugusid (vt ka eelmine sissekanne). Tänavu oli üks mäng selles vallas teistest peakõrguselt üle. Räägin muidugi mütoloogilise hõnguga seiklusmärulist “God of War Ragnarök”, mis pani punkti 2018. aastal alanud saagale.

Kümnete mängutundide jooksul tuuakse meieni silmipimestav graafika, sujuv võitlussüsteem ning vaiksed hetked, mis täidetud siirate emotsioonidega. Valetaksin, kui ütleksin, et polnud lõputiitriteni jõudes kordagi niiskete silmade pärast muret tundma pidanud…

 

Mida toob Sony PlayStationi fännidele aasta 2023?

PS VR2

Aastal 2023 kostitatakse PlayStationi fänne uue tehnikaga. Olulisimaks virtuaalreaalsusseade PS VR2 – edasiarendus 2016. aasta sügisel ilmunud prillidest. Sel korral on märgatavalt parandatud tehnilisi andmeid, vähendatud vajaminevate kaablite arvu ning juurde lisatud spetsiaalselt peaseadmele disainitud juhtpuldid.

PS VR2 ilmub juba üsna pea, 22. veebruaril. Ilmumisakna jooksul peaks meieni jõudma ka kuni 30 erinevat mänguelamust, neist suurejoonelisim tõenäoliselt “Horizon: Call of the Mountain”.

 

DualSense Edge Wireless Controller

Olen juba varem korduvalt rääkinud sellest, kuidas PlayStation 5 DualSense pult on üks mu lemmikumaid asju siin maailmas ning tõenäoliselt laulan sellele kiidulaulu ka tulevikus. Tänavu poelettidele jõudev DualSense Edge on tulihingelistele fännidele mõeldud toode – sa maksad võrdlemisi krõbeda summa selle eest, et saad puldil nuppe vahetada, erinevaid profiile üles seada jms. Samas, kelle rahakott lubab, seda ootab ees kvaliteetne toode!

 

Marvel’s Spider-Man 2

Aastal 2023 jõuab PlayStation 5 peale ääretul hulgal erinevaid mänge. Sony ise on toonud välja 23 erinevat valikut, mis Sony konsooli omanikele meeldida võiks. Minu isiklik soovitus on “Marvel’s Spider-Man 2” – avatud maailmaga seikluslik superkangelasemäng, kus kehastud tuntud koomiksikompanii üheks tuntuimaks tegelaseks.

Seeria kõige suuremaks müüginumbriks pole selle efektiivne võitlussüsteem ega ka mitte plahvatuslik narratiiv. Oh ei, suurimat mõnu pakub linna vahel vihisemine. Tegemist on ühe harva mängusarjaga, kus fast travel ei tule pähegi, sest Ämblikmehena võrgu otsas rippumine on niivõrd lõbus!